Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je sv. Jožef naš zavetnik posebej takrat, ko delamo od doma

DAD, WORK, KIDS

Shutterstock

David G. Bonagura - objavljeno 08/05/20

Epidemija je v naše poklicno življenje prinesla nove izzive. To je nadvse primeren čas, da se priporočimo sv. Jožefu

Vse, ki v tem času delamo od doma, je nova ureditev privedla do nepredvidenih izzivov, ki presegajo običajne delovne obveznosti: upravljati moramo z novo tehnologijo, nadomeščati zdaj nedostopne pripomočke, ki so ostali na delovnem mestu, doma poiskati primeren prostor za opravljanje svojega dela, izpolnjevati delovne obveznosti ter obenem nadzirati otroke in njihovo šolanje, usklajevati delovno in družinsko življenje, ki se nenadoma ves čas prepletata.

Med krmarjenjem skozi to novo izkušnjo lahko poiščemo pomoč pri sv. Jožefu, se priporočimo za njegovo priprošnjo in si ga vzamemo za zgled. Oboje je namreč brezčasno in zato zelo primerno tudi v tem edinstvenem obdobju, kakršnega doslej še nismo doživeli.


MUM WORK

Preberite še:
12 nasvetov za uspešno delo od doma

Sprejeti Njegovo voljo

Prvič, v Svetem pismu beremo, da je bil sv. Jožef pravičen mož – takšen, ki se, kot pravi Psalm 1, “veseli v Gospodovi postavi”. Veseliti se v Gospodovi postavi pomeni ljubeče in brez obotavljanja sprejeti Njegovo voljo.

Naša prva naloga je, da delo od doma, povsem nove razmere, v kakršne nas je prisilil koronavirus, sprejmemo z voljnim srcem – brez jeze ali zamer. Vera nam sporoča, da nam Bog pošilja te nove preizkušnje kot možnost za našo posvetitev. Tudi Jožef je moral od Boga sprejeti povsem nepredvidene okoliščine: Marijino nosečnost, Herodovo jezo, beg v Egipt. Sv. Jožef je zvesto izvrševal Božjo voljo, kljub težavam, negotovostim in strahovom. S posnemanjem njegovega pobožnega zaupanja lahko enako storimo tudi danes.




Preberite še:
Če med delovnim časom veliko sedite, upoštevajte te nasvete

HOLY FAMILY
Zvonimir Atletic | Shutterstock

Priložnost za učenje otrok

Drugič, kot skromen tesar je sv. Jožef gotovo imel delavnico na svojem domu. Mož, ki je bil bližje Jezusu kot kdorkoli drug, je moral svoje delo opravljati v navzočnosti žene in otroka – tako, kot to danes počnemo mi.

V tistih časih je bilo običajno, da oče sina uči svoje obrti, da bi sin, ko bo odrasel, lahko hodil po njegovih stopinjah. Tako kot se je Jezus v otroštvu učil dela od svojega očeta, imamo tudi mi zdaj edinstveno priložnost, da učimo svoje otroke, ki nas opazujejo pri delu, morda prvič v življenju.

Gotovo je lažje otrokom pokazati, kako naj nekaj izdelajo, kot pa kako sodelovati pri skupinskem video sestanku na daljavo, toda otrokom lahko v živo predstavimo pokončni značaj sv. Jožefa tako, da zvesto in brez negodovanja izpolnjujemo svoje delovne obveznosti. Z izbiro primernih oblačil (vsaj od pasu navzgor) tudi pri delu od doma lahko svoje otroke naučimo, kako pomembno je, da znamo pravilno nastopati v poslovnem svetu in se vsak dan potruditi po svojih najboljših močeh.


COLLEGE,INTERVIEW

Preberite še:
Kako naj se uredimo za delo od doma?

Poklicno in družinsko življenje kot orodje

Tretjič, ne pozabimo, da je papež Pij XII. praznik sv. Jožefa delavca leta 1955 razglasil zato, da bi nas spomnil, kako je delo Božje orodje, s katerim lahko dosežemo svetost; delo od doma lahko danes povežemos še eno novo stvarnostjo: preobrazbo naših domov, ki so ob prepovedi obiskovanja javnih bogoslužij v tem času postali domače cerkve (kar so sicer vedno bile in bodo). Namesto da si prizadevamo za ločeno poklicno in družinsko življenje, ju lahko združimo v orodje, s pomočjo katerega nas Bog želi ta trenutek posvečevati.

Ko je Jožef nehal učiti malega Jezusa v svoji domači delavnici, mu je pod isto streho razkrival skrivnosti Tore in psalmov. Izzivi prvega – utrujenost, neuspeh, nezadovoljstvo – so gotovo vplivali na to, kako pobožno je bilo prebiranje drugega, tako kot delo pogosto vpliva na našo molitev. Toda če svoje delo in molitev razumemo kot dve poti, ki nas združeni vodita k svetosti, bomo lahko razumeli edinstven Božji načrt za nas, ki ni vezan na določen kraj ali nalogo.


web 3 dragica šeh

Preberite še:
Profesorica je od doma še vzgojiteljica in kuharica, mož pa ravnatelj in hišnik

Izzivi dela od doma se včasih zdijo nepremostljivi, toda s sv. Jožefom kot vodnikom se nepremostljive stvari spremenijo v posvečujoče. Posvetimo se mu:

O Bog, stvarnik vseh stvari, ki si človeštvu zapovedal postavo dela, z milostjo nam nakloni, da bomo po zgledu sv. Jožefa in z njegovo priprošnjo izpolnili delo, ki si nam ga naložil, in z njim pridobili tvoje obljubljeno plačilo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.




Preberite še:
Ne veste več, katero knjigo bi vzeli v roke? Papež Frančišek priporoča


YOGURT

Preberite še:
Pripravite si slasten domači jogurt, bogat z vitaminom D


LENA

Preberite še:
“Dal si mi takšnega otroka, daj mi torej moč, da ga bom lahko vzgojila!”

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.