Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, če se otroci zmerjajo

dispute frères et soeurs ; enfants

© fizkes - Shutterstock

Edifa - objavljeno 08/05/20

Verbalno zlorabo je treba preprečiti

Besede, ki jih drug drugemu izrečejo sorojenci na dnevni ravni lahko zelo bolijo. Zmerjanje z besedami “ti si neumen”, “ti si grd” ali “smrdiš” so kot zaušnica, rezultat katerih so nizka samozavest in slabi medsebojni odnosi.

Včasih so sorojenci lahko kruti drug do drugega, a se hkrati ne zavedajo, kakšne dolgoročne posledice ima lahko njihovo vedenje.


SIBLINGS

Preberite še:
Kaj storiti, ko se otroci ne nehajo prepirati?

Destruktivni prepiri

V vsakodnevnih spopadih med sorojenci ni zmagovalca. Nemogoče je določiti tudi krivca, saj se vloge ves čas spreminjajo. Edina stalnica teh nevarnih iger je, da je nekdo vedno prizadet. Če dopustimo, da takšni konflikti postanejo navada, lahko za vedno zaznamujejo medsebojne odnose.

Zato je zelo pomembno, da starši posežejo vmes in jasno povedo, da je bilo dovolj. Če želite doseči spremembe, morate “udariti po mizi” in otroke nagovoriti z jasno in prepričljivo govorico, s katero boste dosegli spremembo v otrokovem vedenju.


RODZEŃSTWO W ŁÓŻKU

Preberite še:
Tako lahko otroku pomagate najti pravo mesto med sorojenci

Osredotočanje na dobre lastnosti

Z otrokom, ne glede na to, ali je tisti, ki žali, ali pa je žrtev, imejte pogovor na štiri oči. Pojasnite otroku, kakšen jezik je primeren in pri tem poudarite, da zmerjanje ne privede nikamor. Ključno je tudi, da preprečite, da bi otrok zmerljivkam verjel, zato morate večkrat ponoviti: “Ne, nisi neumen, ne smrdiš in nisi grd.”

Vsakega otroka nato prosite, da pove nekaj dobrih lastnosti o svojem sorojencu. Pa tudi vi kot starši ne pozabite večkrat izpostaviti otrokovih dobrih lastnosti.

Avtor prispevka je Vincent de Mello.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


DRUGA CIĄŻA

Preberite še:
9 načinov, kako lahko otroka pripravimo na prihod sorojenca




Preberite še:
Dvojčici, ki sta družinsko življenje postavili na glavo




Preberite še:
Ko skupaj na kmetiji živijo kar štiri generacije, ni prostora za zamere in škodoželjnost

Tags:
odnosivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.