Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Papež nas prosi, naj v mesecu maju molitvi rožnega venca dodamo ti dve molitvi

WEB3 MARIJA POMAGAJ BREZJE URSKA MAKOVEC DRUZINA

URŠKA MAKOVEC | ALETEIA

Kathleen N. Hattrup - objavljeno 29/04/20

Papež Frančišek spodbuja vernike, naj znova odkrijejo "domačo" razsežnost rožnega venca

Papež Frančišek je napisal pismo vernikom za mesec maj 2020, v katerem ponuja besedili dveh molitev k Mariji, ki naj bi ju molili na koncu rožnega venca. V pismu je zapisal, da ju bo maja molil tudi sam, duhovno povezan z nami.

Prvo molitev je sveti oče molil 11. marca, ko je Italijo in svet posvetil Mariji. Druga molitev vsebuje posebne prošnje, povezane s koncem trenutne epidemije.


FLOWERS

Preberite še:
Zakaj je maj Marijin mesec?

Papeževo pismo in molitvi:

Dragi bratje in sestre!

Bliža se mesec maj, ko Božje ljudstvo še posebej zavzeto izraža svojo ljubezen in pobožnost do Device Marije. Po izročilu se ta mesec po domovih, v družinah moli rožni venec. Omejitve, ki nam jih nalaga pandemija, so nas prisilile, da smo ovrednotili to “domačo” razsežnost molitve, tudi z duhovnega vidika.

Zato mi je prišlo na misel, da bi vsem predlagal, da v mesecu maju odkrijete lepoto molitve rožnega venca po domovih. To lahko storite skupaj ali posamič; sami se odločite glede na okoliščine, da ovrednotite obe možnosti. V obeh primerih pa je skrivnost, kako to storiti: preprostost; in zlahka najdete, tudi na spletu, dobre opise molitve, ki jim lahko sledite.

Poleg tega vam ponujam besedilo dveh molitev k Mariji, ki ju lahko molite ob koncu rožnega venca in ki ju bom tudi sam molil v maju, duhovno povezan z vami. Prilagam ju temu pismu, tako da bosta na voljo vsem.

Dragi bratje in sestre, ko bomo skupaj zrli Kristusovo obličje s srcem Marije, naše matere, nas bo to še bolj povezalo v duhovno družino in nam pomagalo premagati sedanjo preizkušnjo. Jaz bom molil za vas, še posebej za najbolj trpeče, vi pa, prosim, molite zame. Iz srca se vam zahvaljujem in vas blagoslavljam.

V Rimu, pri sv. Janezu v Lateranu, 25. aprila 2020,
na praznik sv. Marka Evangelista.

papež Frančišek


Virgin and Child with the Young Saint John the Baptist

Preberite še:
10 lepih misli, ki so jih svetniki namenili Devici Mariji

Medjugorje
DUE997 | Shutterstock

Prva molitev

O Marija, ti vedno siješ na naši poti kot znamenje odrešenja in upanja.Tebi se izročamo, Zdravje bolnikov, ki si se poleg križa pridružila Jezusovi bolečini in ohranila trdno svojo vero.Ti, Rešitev rimskega ljudstva, veš, kaj potrebujemo, in smo prepričani, da boš za to poskrbela, da se bo kakor v Kani Galilejski vrnilo veselje in praznovanje po tem trenutku preizkušnje.Pomagaj nam, Mati Božje ljubezni, da bomo svojo voljo uskladili z Očetovo in storili to, kar nam bo rekel Jezus, ki je nase naložil naše trpljenje in si naprtil naše bolečine, da nas prek križa privede do veselja vstajenja. Amen.Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica, ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah, temveč reši nas vselej vseh nevarnosti, o častitljiva in blagoslovljena Devica. Amen.

EMMA JO AND MARY

Preberite še:
Prisrčen posnetek deklice, ki z ljubeznijo objema Marijo

MOTHER MARY
Luis Ángel Espinosa | Cathopic CC0

Druga molitev

“Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica.”

V sedanjem dramatičnem položaju, ki je nabit s trpljenjem in stiskami, ki žalostijo ves svet, se zatekamo k tebi, Božja Mati in naša mati, in pribežimo pod tvoje varstvo.O Devica Marija, obrni torej svoje milostljive oči v nas v tej pandemiji koronavirusa in potolaži tiste, ki so se izgubili in jokajo zaradi smrti najdražjih, ki so jih ponekod pokopali tako, da boli duša. Podpiraj tiste, ki so v stiski zaradi bolnikov, katerim ne morejo biti blizu, da ne bi širili okužbe. Vlij zaupanje v tiste, ki so v tesnobi zaradi negotove prihodnosti in zaradi posledic v gospodarstvu in na področju dela.Božja Mati in naša mati, izprosi nam od Boga, Očeta usmiljenja, da se ta huda preizkušnja konča in se na obzorje vrneta upanje in mir. Kakor v Kani stopi k svojemu Božjemu Sinu in ga prosi, naj potolaži družine bolnikov in žrtev in naj jim odpre srce za zaupanje.Obvaruj zdravnike, bolničarje, zdravstveno osebje in prostovoljce, ki so v tem obdobju negotovosti v prvih bojnih vrstah in tvegajo svoje življenje, da bi reševali druga življenja. Spremljaj njihove junaške napore in jim dajaj moči, dobrote in zdravja.Bodi blizu tistim, ki noč in dan pomagajo bolnikom; bodi blizu duhovnikom, ki s pastirsko skrbjo in evangeljsko zavzetostjo skušajo pomagati vsem in vse podpirati.Sveta Devica, razsvetli um znanstvenikov, da bodo našli prave rešitve in premagali ta virus.Podpiraj odgovorne v politiki, da bodo delovali z modrostjo, skrbjo in velikodušnostjo, da bodo pomagali tistim, ki jim manjka življenjskih potrebščin, da bodo z daljnovidnostjo in v duhu solidarnosti začrtali socialne in ekonomske rešitve.Presveta Mati, dotakni se vesti, da bodo neizmerne vsote, porabljene za kopičenje in izpopolnjevanje oborožitve, namesto tega namenili za pospeševanje ustreznega študija za preprečitev podobne katastrofe v prihodnosti.Preljuba Mati, daj, da bo rasel v svetu čut pripadnosti eni veliki družini, da se bomo zavedali vezi, ki vse povezujejo, da bomo v bratskem in solidarnem duhu priskočili na pomoč v tolikerih revščinah in bedah. Okrepi trdnost v veri, vztrajnost v služenju, stanovitnost v molitvi.O Marija, Tolažnica žalostnih, objemi vse svoje preskušane otroke in izprosi od Boga, da nas bo s svojo vsemogočno roko osvobodil te strašne epidemije, tako da se bo lahko življenje v vedrini vrnilo v svoj običajni tek.Izročamo se tebi, ki siješ na naši poti kot znamenje rešitve in upanja, o milostljiva, o dobrotljiva, o sveta Devica Marija. Amen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevod uvoda: Mojca Masterl Štefanič. Prevod papeževega pisma in molitev: br. Miran Špelič OFM (Vir: Radio Vatikan).
Preberite še:
Kako zaupati Bogu, ko je življenje neusmiljeno


ALENKA PUHAR

Preberite še:
Vzgoja včasih: “Delamo si iluzije in si zatiskamo oči pred bridko resnico, ki se je dogajala”
Preberite še:
Oglejte si kratek film o prekmurskem svetniškem kandidatu

Tags:
koronavirusMarijamolitevpapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.