Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Miti in resnice o metodi montessori

MONTESSORI

María Verónica Degwitz - objavljeno 24/04/20

Na čem temelji pedagogika Marie Montessori iz leta 1907?

Montessori pedagogika je že kar nekaj časa prisotna tudi v Sloveniji in vse več staršev se odloča, da bodo svoje otroke vključili v vrtec ali šolo montessori.

Številni starši menijo, da vzgojni pristop montessori spodbuja ustvarjalnost in koristi otrokom, saj ponuja edinstvene metode poučevanja, ki otrokom omogočajo večji nazor nad njihovim učenjem.


PARENT WITH CHILD

Preberite še:
Preveč ljubeči starši. Je to sploh mogoče?

Radikalne ideje postale priljubljena vzgojna metoda

To priljubljeno metodo je že leta 1907 razvila Maria Montessori, ki je v prakso uvedla kar nekaj radikalnih idej za tisti čas: opazujte, v čem otroci uživajo in kaj pomaga njihovemu splošnemu razvoju. Vsakemu posameznemu otroku dajte svobodo (v okviru določenih meja), da se bo učil s svojim tempom. Ne obravnavajte vseh otrok enako.

Na podlagi teh idej se je razvilo kar nekaj metod, ki jih pedagogika montessori sicer navdihuje, vendar pa ne sledijo nujno rutinam, materialom in disciplini, ki jo je začrtala Montessorijeva.

Kako so lahko starši prepričani, da izobraževalna ustanova resnično sledi pedagogiki montessori?

  1. Profesorji in vzgojitelji morajo imeti zaključeno posebno izobraževanje, šola ali vrtec pa morata biti vpisana v združenje montessori v posamezni državi. Za Slovenijo lahko šole in vrtce montessori najdete tukaj.
  2. Otroci so razdeljeni v starostne skupine: 0–3, 3–6, 6–9 itd.
  3. Urnik: triurni blok z neprekinjenim delom. V tem času učenci usmerjajo svoje delo v svojem tempu, bodisi sami bodisi z vrstniki. Učitelji pa poučujejo individualno ali v manjših skupinah.

SCHOOL

Preberite še:
Otroci morajo biti v učilnici veseli, ne popolni

MONTESSORI

CHILD IN THE GARDEN

Preberite še:
Želite, da bi bil vaš otrok bolj samostojen? Preizkusite te štiri nasvete

Miti o pedagogiki montessori

V tem času pa se je razvilo tudi kar nekaj mitov, ki se o pedagogiki montessori širijo v javnosti.

Mit št. 1:Montessori pomeni, da otrok dela, kar hoče.

Otrok je svoboden pri izbiri v skrbno pripravljenem okolju, dela samostojno in s svojim tempom. Odrasel ni tisti, ki dela namesto otroka, ampak spodbuja otroka, da sam razvija svoje potenciale, navajajo na Montessori inštitutu.

Mit št. 2:Z metodo montessori se otrok nauči prej.

Že Maria je dejala: “Ne sledite meni, ampak sledite otroku.” Izobraževanje je odvisno od otrokovih interesov in sposobnosti, ne od zgodnje spodbude k učenju.

Mit št. 3:Montessori ustvarja genije.

Nekateri verjamejo, da bodo otroci pametnejši, že samo če bodo sledili tej vzgojni metodi. A še zdaleč ni tako. V okviru te metode se poskušajo prilagoditi otrokovemu razvoju, kar pa ne pomeni, da bodo vsi otroci imeli visoke zmogljivosti. Cilj je, da otrok iz sebe potegne vse svoje potenciale.

Mit št. 4:Disciplina pri metodi montessori ni pomembna.

Pri montessori vzgoji je edina prava in resnična disciplina samodisciplina, ki izhaja iz otroka samega in pri tem ne potrebuje zunanje avtoritete, da se mu vsiljuje. Takšno disciplino pa lahko dosežemo le v svobodnem okolju. Svoboda in disciplina sta dve plati istega kovanca.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


DRUŽINA RENKO

Preberite še:
“Nikoli nihče ne bi smel napovedati, kaj bo z otrokom, ker ne more”




Preberite še:
Zakaj so zasebne osnovne šole vse bolj priljubljene


MELITA KORDEŠ DEMŠAR

Preberite še:
“Praktične izkušnje dela dajo otroku zdravo samozavest”

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.