Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako sobivati z različnimi značaji, ko smo zaprti doma

KRYZYS W RELACJI

fizkes | Shutterstock

María Verónica Degwitz - objavljeno 20/04/20

Nekaj ​​nasvetov za spopadanje s karanteno

Izolacija in karantena nas silita, da smo ves čas doma. To pa predstavlja številne izzive: doma moramo delati in se učiti, živci mnoge ljudi potisnejo do skrajnih mej, sobivanje pa postane v nekaterih primerih zelo težko.

Eden najbolj zapletenih izzivov je zmožnost usklajevanja različnih karakterjev članov družine v istem prostoru. Nekateri se s temi izzivi soočajo tako, da sledijo strogemu delovnemu urniku, spet drugi bolj sproščeno. Nekateri obsesivno čistijo, medtem ko drugi vsak dan preživijo na kavču in gledajo vse televizijske serije, ki si jih je mogoče zamisliti. Nekateri otroci hitro naredijo vse šolske naloge, drugi pa se s starši borijo, ko morajo začeti.


QUARANTINE

Preberite še:
11 nasvetov za preživljanje časa v karanteni

Te razlike v značaju lahko povzročijo težave, če je razumevanja in empatije malo. Velikokrat se nismo sposobni postaviti v čevlje drugega in ne razumemo njegovih strahov, okusov in početja. Biti z istimi ljudmi ves dan lahko poveča konflikte.

Tu je nekaj nasvetov za spopadanje s karanteno, če imate med družinskimi člani različne značaje:

  • Malce spustite nadzor iz rok. Če ste karakter, ki nadzoruje ali vodi, ali pa želite, da družinski člani sledijo vašemu početju, je čas, da nadzor malo spustite iz rok. Verjetno je, da več članov vaše družine želi narediti stvari drugače kot vi, in to je v redu. Če ste mati ali oče, je dobro z občutkom prepoznati mejo med ohranjanjem discipline in nadzorom tega, kar počnejo vaši otroci čez dan. Eden od načinov za postavljanje omejitev je prepoznavanje ciljev, ne pa namenjati toliko pozornosti metodam. Na primer: če je cilj izpolnitev nekega hišnega opravila, potem bomo pozorni na to, ali ga otrok zares izpolni, in ne na to, ali je to nalogo opravil dovolj hitro, kdaj jo je opravil in če je to storil točno tako, kot bi to storili mi. Naučiti se spustiti nadzor iz rok je pogosto težavno, vendar lahko prav to doma močno zmanjša napetost.

ALENKA JERMAN

Preberite še:
“Trenutki, ko stvari nisem imela pod nadzorom, so bili grozni, a tudi najbolj poučni”

  • Prilagodljiv urnik. Razlika v temperamentih lahko pomeni tudi razliko z upravljanjem časa ali v produktivnih urah vsakega posameznika. Idealno bi bilo, če bi si vsi v hiši želeli in lahko delali enake stvari hkrati, toda resničnost je, da so nekateri hitrejši, drugi počasnejši, nekateri se lažje bolje koncentrirajo zgodaj zjutraj, spet drugi bolje delajo v večernih urah. Za ohranjanje harmonije je bistvenega pomena prilagodljiv urnik, ki omogoča prilagajanje ur dela, študija in rekreacije potrebam vsakega člana družine posebej.
  • Spoštujte osebni prostor drug drugega. Ni nam treba natančno vedeti, kaj počne vsak član družine v vsakem trenutku dneva. Spoštovati pogovore, dejavnosti ali čas zase svojega partnerja ali svojih otrok pomeni, da jim damo potreben prostor, da se lahko spopadejo s to krizo. To je težko, zlasti za ekstrovertirane osebnosti, ki morajo biti v neprestani komunikaciji z drugimi. Potruditi se moramo, da ohranimo ta osebni prostor zlasti pri mladostnikih, tudi v času, ko vsi ves čas živimo v enem prostoru.

SAD WOMAN

Preberite še:
4 stvari, ki jih lahko poveste Bogu, če se v karanteni počutite osamljeni

  • Pazite na dovzetnost. Obstajajo značaji, ki lahko v teh časih bolj trpijo, ker so zelo občutljivi in ​​vsak konflikt jemljejo osebno. Če imamo takšno osebo v svoji družini, moramo zelo skrbeti za njeno čustveno zdravje, se poskušati izogniti spopadom in obtoževalnim konfliktom. Če smo sami dovzetni k temu, se moramo potruditi, da vsega ne jemljemo osebno. Če se naši otroci grdo obnašajo ali je naš partner še posebej razdražljiv, tega ne počnejo, da bi nas razjezili, ampak ima vsak pač svobodo, da izrazi svoja čustva.
  • To je popoln čas za življenje v dobrodelnosti. Dobrodelnost je opredeljena kot občutek ali odnos, zaradi katerega vas zanimajo drugi ljudje in jim želite pomagati, še posebej tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo; za katoličane to pomeni ljubiti Boga bolj kot vse in bližnjega tako kot samega sebe. V teh izolacijskih trenutkih imamo bližnjega zelo blizu, v mnogih primerih pa so prav oni tudi najbolj potrebni pomoči. Imamo odlično priložnost, da pokažemo svojo dobrodelnost, razumevanje, hitro moramo odpustiti, pozabiti tiste stvari, ki nas motijo, razumeti razlike. To je tisto, kar se od nas zahteva v tej izjemni situaciji in je tudi znak ljubezni do naše družine.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


SAINTS

Preberite še:
7 manj znanih svetnikov, ki so bili zdravstveni delavci




Preberite še:
“Naučila sem se, da moraš biti vedno ponosen na to, od kod prihajaš”


SIBLINGS

Preberite še:
Kaj storiti, ko se otroci ne nehajo prepirati?

Tags:
družinakoronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.