Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Pri 99 letih še vedno dela kot zdravnik in niti koronavirus ga ne ustavi

web3-christian-chenay-france-doctor-coronavirus-reuters.jpg

Gonzalo Fuentes | REUTERS

Barbara Oprčkal - objavljeno 16/04/20

Ima tudi zelo konkretne napotke za dolgo življenje

Christian Chenay je francoski zdravnik, ki bo kmalu dopolnil 99 let. Kljub visoki starosti pa še vedno opravlja svoj poklic. Ustavila ga ni niti epidemija koronavirusa.

Svojim pacientom, nekatere med njimi zdravi že več desetletij, pomaga tudi v tem težkem obdobju. Svetuje jim prek telefona in spleta, načrtuje pa tudi ponovne obiske v misijonarskem domu upokojencev.




Preberite še:
“Noben poseg zame ni rutina. Vedno gre za človeka”

Zaradi pandemije občuti nemoč

Svojo ordinacijo je pred časom moral zapreti, saj sta dva pacienta postala agresivna in od njega zahtevala njegovo manjšo zalogo zaščitnih mask. Kmalu zatem pa je moral Chenay še v samoizolacijo, saj so se mu pojavili simptomi, podobni bolezni covid-19.

Nepripravljenost Francije na pandemijo je v njem vzbudila različna občutja. “Počutiš se nemočnega. Zdravljenja ni, težko ugotovimo, kdo vse je bolan in kdo ni, prav tako težko izoliramo vse bolnike,” pojasnjuje 99-letnik, ki je sicer dobrega zdravja. Kljub temu se zaveda, kako nevaren je lahko virus, še posebej za starejše.


DOCTOR, MASK,

Preberite še:
Ateistični zdravnik v bolnišnici našel Boga: Rad bi pomagal do zadnjega diha

V poklicu vztraja že več kot 70 let

In kaj žene tega najstarejšega francoskega zdravnika, da v svojem poslanstvu vztraja že več kot 70 let?

“Kako naj preneham delati, če so na tem območju le trije zdravniki, ki zdravijo kar 19 tisoč ljudi?” je dejal v nedavnem intervjuju za The Guardian.

“Vztrajam zaradi pacientov, predvsem zaradi starejših, ki jih tako rad vzpodbujam. Rad imam medicino. Rad pa sem tudi aktiven. Če nehaš delati, gre vse navzdol. Če pri moji starosti čas preživljaš z gledanjem televizije, ne boš več dolgo živel,” je še prepričan.




Preberite še:
Miss odložila svojo krono in se v času pandemije vrnila v zdravniške vrste

Ko so ga vprašali, kaj je njegov nasvet za dolgo življenje, pa je odgovoril:

“Nikoli nisem kadil, pil ali jemal drog. Zato bi rekel, da se izogibajte tem trem stvarem. Bodite ves čas aktivni. Ključno pa je tudi, da se naučite spopadati s stresom. Izogniti se mu ne morete – organizem mora razviti obrambni mehanizem. Razvijte rutino: kadarkoli imate ne voljo nekaj prostega časa, tudi če samo pet minut, se za trenutek usedite in se resnično sprostite.”


MARGARET WATER INSTRUCTOR

Preberite še:
To je nasvet 90-letne inštruktorice vodne aerobike za dolgo življenje


SUNRISE

Preberite še:
Bolj hvaležni ljudje so uspešnejši in bolj zdravi


JAPANESSE DOCTOR

Preberite še:
Zdravnik, ki je dočakal 105 let, z nami deli 12 načel za dolgo življenje

Tags:
koronaviruszdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.