Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran

web3-alojz-uran-tatjana-splichal-druzina-e1586598783695.jpg

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 11/04/20

Po dolgi bolezni in trpljenju se je poslovil na veliko soboto

Danes je ta svet zapustil upokojeni nadškof Alojzij Uran. Pridružil se je Vstalemu Kristusu v nebesih, kjer mu skupaj z angeli poje veselo alelujo – tako kot je to s srcem vedno rad zapel.

Tako so se danes glasili zapisi na Facebooku v slovo nadškofu Uranu.

Alojz Uran je bil rojen 22. januarja 1945 v Spodnjih Gameljnah, v župniji Šmartno pod Šmarno goro. Prihajal je iz kmečke družine in je bil najmlajši od treh otrok.

Šolal se je na bežigrajski gimnaziji, nato pa diplomiral na teološki fakulteti v Ljubljani. Leta 1970 ga je takratni ljubljanski nadškof Jožef Pogačnik posvetil v duhovnika.




Preberite še:
“Oprostila sem človeku, ki je povzročil smrt mojega edinega sina”

Alojz Uran in papež Janez Pavel II.

Alojza Urana je papež Janez Pavel II. decembra 1992 imenoval za ljubljanskega pomožnega škofa. 6. januarja naslednje leto pa je bil v Rimu posvečen v škofa. Ob posvetitvi si je izbral škofovsko geslo Da, Oče!.

Alojz Uran je pripravljal prvi papežev obisk leta 1996. Osem let pozneje, leta 2004, pa ga je papež Janez Pavel II. imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita.

V fotogaleriji si preberite nekaj njegovih navdihujočih misli.

Odmik v tujino

Po bogatem, delovnem in vsestransko aktivnem duhovniškem življenju je leta 2009 papež Benedikt XVI. sprejel njegov odstop s položaja ljubljanskega nadškofa, za katerega je zaprosil zaradi slabega zdravstvenega stanja in drugih zapletov. Na Tržaškem je živel do leta 2016, ko mu je novi papež Frančišek dovolil vrnitev v domovino.

Stiški pater Branko Petauer o pokojnem Alojzu Uranu

“Z njim sem se srečeval, ko je bil še župnik. Vedno nam je bil zgled po zanimivih katehetskih prijemih v svoji župniji. Ko je postal pomožni škof, sem se zelo razveselil. Njegove maše so bile zanimive, živahne in bogate z lepim petjem, saj je bil izvrsten pevec. Da je bil imenovan za ljubljanskega nadškofa, sem izvedel na romanju v Fatimo. Vsa skupina romarjev se je veselila in že tam smo ga priporočili Materi Božji,” se pokojnega nadškofa Urana spominja p. Petauer.

“Bil je zelo preprost in odprt za vsakega. Imel je dar poslušanja, saj je znal prisluhniti trpečemu srcu. Ko je prišel v Stično, sem ga s strahom prosil, ali bi mu smel narediti portret. Takoj je bil za to. Bil je pripravljen sedeti v opatovi kapeli in poslušati moja navodila, kako naj se zadrži. Nastalo je nekaj lepih fotografij. To njegova preprostost me je navdušila,” dodaja izkušnjo, ki mu bo za vekomaj ostala v spominu.


EASTER EGGS

Preberite še:
Popoln vodnik, da si boste ustvarili čudovite velikonočne praznike

Glasba in romanja

Alojz Uran je bil navdušen pevec, nekateri so ga imenovali kar “pojoči škof”. V starosti je veliko časa preživel na romanjih, kjer je bil zelo priljubljen duhovni spremljevalec. “Vidim, da je dandanes romanje zelo lepa možnost, da se z ljudmi srečam, da se oni srečajo med seboj in da se povežemo tesneje z Bogom,” je bil prepričan.


RESURRECTION

Preberite še:
Velikonočna vigilija: kako praznovati doma?


CHARLES BORROMEO

Preberite še:
Milanski nadškof, ki je v času kuge skrbel za bolnike


P. MARKO NOVAK

Preberite še:
“Mami, a ti veš, da je smrt samo prehod?”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.