Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj nasvetov, da naš zakonski odnos med samoizolacijo ne bo preveč trpel

COUPLE

Shutterstock | ESB Professiona

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/04/20

Občutek ujetosti, ki ga trenutno občutimo, se lahko odraža tudi v večji nepotrpežljivosti do partnerja

Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste končno prispeli na počitnice, ki ste jih tako dolgo pričakovali, potem pa ste se s partnerjem že kar takoj skregali. Trenutno sicer nismo na počitnicah, temveč v samoizolaciji. A okoliščine niso tako zelo drugačne, le da je tokrat v igri še veliko drugih faktorjev, ki ne vplivajo prav dobro na partnerski odnos, npr. strah, negotovost, občutek ujetosti, dokončnosti, jeza in tako dalje.


WEB 3 SARA IN SIMON BREZOVNIK

Preberite še:
Če jo je nesel po 454 stopnicah, jo zmore prenašati tudi v zakonu

Zakonski odnos na preizkušnji

Občutek ujetosti, ki ga trenutno občutimo malodane vsi, se lahko odraža tudi v večji nepotrpežljivosti do našega zakonca. Stvar lahko dodatno poslabšajo tudi: majhno stanovanje, dejstvo, da skoraj nikamor ne smemo, da smo ves čas skupaj, da so otroci neprestano doma, da smo pod pritiskom zaradi šolskega dela, lastnega dela od doma, da nas skrbi za zdravje nas in naših bližnjih …

Vse našteto lahko doda svoje breme k že tako zapleteni in nepoznani situaciji. Preden se preveč zaletite in postavite svoj zakonski odnos povsem na kocko, je dobro premisliti o naslednjih vidikih trenutnih okoliščin.


COMPUTER

Preberite še:
10 sprememb, ki jih zaradi pandemije že opažamo

Priznajmo si, da nikomur ni lahko

Najprej si bomo naredili veliko uslugo, če si bomo preprosto priznali, da v tem trenutku življenje res ni najbolj enostavno. Ter da ni s tem, če se počutimo nelagodno ali negotovo, nič narobe. Bodimo najprej potrpežljivi s sabo, zato da bomo lahko bolj potrpežljivi tudi s svojim zakoncem.

Če se le da, se izogibajmo globokim in eksistencialnim konfliktom, za katere zdaj verjetno nimamo energije. Zdaj preprosto ni pravi čas za to, da bi razčiščevali najgloblje travme, temveč je čas, ko je treba potrpeti. Potrudimo se, da vsak dan posamično izpeljemo brez večjih pretresov.

Namesto da se osredotočamo na vse napake partnerja, ki se nam zdijo morda zdaj, ko smo neprestano skupaj in še na omejenem prostoru, še bolj očitne, skušajmo opaziti dobre stvari. Na primer da je naš zakonec potrpežljiv, ko otrokom razlaga šolsko snov; da je sposoben videti prek trenutnih omejitev in ohraniti vedrino; da kljub stiski s časom vsak dan skuha dobro kosilo; da si vsak dan vzame čas za igro, pogovor in tako dalje.


CHORES

Preberite še:
Veste, kaj bo ohranilo mir pri vaši hiši? Delitev gospodinjskih opravil

KORONAWIRUS, RELACJA
Deliris | Shutterstock

Vse mine, tudi samoizolacija bo minila

Zavedajmo se, da trenutna situacija ne bo trajala večno, čeprav ne vemo natanko, kdaj se bo končala. Zavedanje o tem, da gre za minljive okoliščine, nam lahko močno olajša stisko. Še več, če nam je to v pomoč, lahko začnemo z možem ali ženo načrtovati, kam bomo šli na prvi zmenek, ko bo težko obdobje mimo. Bo to okusna večerja v najljubši restavraciji, izlet na nam ljub kraj ali morda ogled filma v kinu?

Kaj pa “zmenek od doma”?

Da ohranimo vsaj nekaj intime ter romantike, si lahko trenutno zmenek z možem ali ženo organiziramo kar doma. Namesto da bi zvečer gledali novice ali brali forume, ki so polni prepiranja in negative, si lahko omislimo večerjo, dolg pogovor, skupen ogled filma, poslušanje dobre glasbe ali pa molitev ter branje Svetega pisma. Karkoli, kar nas povezuje in utrjuje občutek zakonske povezanosti med nami.


MAN AN WOMAN IN PAJAMAS

Preberite še:
Zmenek v pižami

Dajmo si možnost odmika in enako tudi zakoncu

Še en pomemben vidik partnerskega odnosa je, da znamo drug drugemu tudi v trenutnih okoliščinah omogočiti nekaj časa in prostora, ki ga potrebuje vsak od nas zase. Ob trenutnem tempu in otrocih to morda ni tako preprosto, a je nujno potrebno. Ni človeka, ki ne bi kdaj prišel na rob svoje potrpežljivosti in psihičnih zmožnosti, a v takih trenutkih je urica zase lahko pravi dar, ki bo preprečil hujši prepir. Vsak od nas ima potrebo po tem, da je kdaj povsem sam s svojimi mislimi in prav je, da to omogočimo tako sami sebi (pri čemer je nujna partnerjeva podpora) in tudi partnerju.


web 3 martin golob

Preberite še:
Nisem odrešen zaradi najboljše šunke, odrešen sem tudi v karanteni
Preberite še:
“Vedno je vedel, kaj mladi potrebujejo, zanje je dal vse”
Preberite še:
Kako ravnati s hrano, ki jo prinesemo iz trgovine

Tags:
koronaviruszakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.