Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Izdelajte domačo butarico. Zanjo potrebujete le nekaj pripomočkov

web-3-butarice-2-1-e1555060124890.jpg

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Urška Kolenc - objavljeno 01/04/20

Naj cvetna nedelja ne mine brez doma izdelane butarice

Na cvetno nedeljo, ko se spominjamo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, k blagoslovu prinesemo oljčne vejice, butarice in drugo pomladansko zelenje.

Letos bodo škofje in župniki zaradi koronavirusa opravili blagoslov brez prisotnosti vernikov, so nas pa pozvali, naj pripravimo zelenje in ga blagoslovimo doma.


EASTER CANDLE

Preberite še:
Velika noč, kakršne še ni bilo. Škofje podali natančna navodila

Navodila za izdelavo butarice

Na Facebook strani Slomškovega doma, v katerem se zbirajo Slovenci, ki živijo v buenosaireškem okrožju Ramos Mejia, so objavili video, v katerem je družina Brula delila nekaj nasvetov, kako doma izdelati butarico. Vsako leto se namreč zberejo v Slomškovem domu in skupaj izdelujejo butarice, letos pa to ne bo mogoče. Zato so navodila strnili v video posnetek. Vsi prikazani postopki so zelo preprosti, rezultati pa čudoviti.

Vabimo vas, da se na prihajajočo cvetno nedeljo pripravite z izdelavo butarice. Pri ustvarjanju lahko sodelujejo vsi, tudi najmlajši družinski člani.

V videu so prikazani trije načini izdelave.
Preberite še:
Poglejte, kako se naredi butarico

  • 1. način

Če se vam kje v omari še skriva lanska butarica, jo lahko znova potegnete na plano in njene dele ponovno uporabite. Poleg tega potrebujete nekaj zelenja, ki ga naberete med sprehodom po bližnjem gozdu, škarje, nit in izolirni trak.

Razdrite lansko butarico in po barvah razporedite pisane trakove. Te nato malce poškropite z vodo, da bo zvijanje lažje.

Prav tako lahko znova uporabite lansko osnovo butarice. Nadomešča jo lahko tudi malo daljša vejica zelenja ali lanska oljčna vejica. Vrh butarice naj bo izdelan iz zelenja, ki ga na osnovo pritrdite z vrvico.

V nasednjem koraku v nastajajočo butarico vpletite pisane trakove iz lanske butarice, nato spet dodajte zelenje. Na koncu dobro zategnite nitko, da butarica ne bo razpadla, s škarjami pa odrežite odvečno zelenje in majhne vejice. Spodnji konec butarice oblepite z izolirnim trakom.


MAKING BUTARE FOR PALM SUNDAY

Preberite še:
Kaj predstavljajo oljčne vejice in zelenje v butaricah?

web-3-butarice-5-e1555060463544.jpg
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA
  • 2. način

Če nimate lanske butarice, si pomagajte s barvnimi trakovi. Osnovo izdelajte iz palčk za ražnjiče, plastičnih slamic ali svinčnikov. Zgornji del butarice izdelajte iz zelenja, nato pa v šopek vpletajte na približno 10 centimetrov narezane trakove. Na koncu spet dodajte nekaj zelenja in konec butarice povežite z izolirnim trakom.
Preberite še:
Postnega časa še ni konec. Naj vas nagovorijo te pesmi

  • 3. način

Nimate možnosti, da bi nabrali zelenje? Nič zato. Butarico lahko v celoti izdelate iz papirja.

Iz belih listov izdelajte nekaj daljših zvitkov in jih zlepite skupaj. Postopek je podrobno prikazan v videu.

Zelen vrh izdelate tako, da v tulec zvijete različne odtenke zelenega papirja. Če nimate barvnega papirja, z barvicami oz. temperami pobarvajte bel oz. časopisni papir.

Vrh zapičite v osnovo in ga učvrstite z lepilnim trakom, nato pa vanj enakomerno zarežite s škarjami, da boste dobili palmi podoben vrh.

Nadaljujte s pisanimi trakovi, zaključite z zelenim papirjem in oblepite.
Preberite še:
Se boste letos lotili belokranjskih pisanic?

Z veliko prepogibanja in več lepljenja lahko izdelate palmove veje:

Za tiste, ki imate doma dovolj krep papirja za ustvarjanje, pa tale ideja:

Veliko ustvarjalnega navdiha želimo!


BRIGITA CHUUYA

Preberite še:
“Če mladi nimajo svojih sanj, jih prevzamejo od drugih in živijo sanje drugih ljudi”


CART

Preberite še:
Moški smo spet lovci. Gremo nad mamuta! Aja … v trgovino


LETTER

Preberite še:
Kako odpustiti drugim in se znebiti svoje bolečine

Tags:
velika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.