Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Poročite se, preden se zaljubite!

WEDDING

Shutterstock | sondem

Robert Cheaib - objavljeno 27/02/20

Človeška duša je kot soba: če ni lepo opremljena in ne izžareva topline, se je raje izogibajte

Upam, da mojega nasveta ne boste napačno razumeli. Ne vabim vas v tisti resničnosti šov, kjer se dva neznanca znajdeta pred oltarjem na podlagi mnenj strokovnjakov, in bi nato spremljali, kako jima gre v skupnem življenju (ali bolje rečeno, kako jima ne gre).


HAPPY, FAMILY, HOME

Preberite še:
V odnosih je pomembna tudi kvantiteta, ne le kvaliteta

Predlagam vam nekaj zelo preprostega. Z drugačnimi, mogoče ne tako prodornimi, a bolj jasnimi besedami: ljubite sebe, preden se zavežete drugemu. Tokrat so nasveti zrasli na dolgoletnih izkušnjah z zakonci in pari ali osebami, ki si ljubezen želijo izkusiti na bolj zdrav način, bodisi ker so že prestale pravi pekel napačnih razmer bodisi da bi karseda uživali v prvih sadovih ljubezni.

Drznite si biti vi

Morda se biti zvest samemu sebi zdi najbolj samoumevno, vendar še zdaleč ni tako. Psiholog Carl G. Jung pravi, da “v vsakomur prebiva še nekdo, ki ga ne poznamo”, pesnik Rainer Maria Rilke pa mladeniču govori, da “živeti pomeni spremeniti se v sebe”.


hands together sunlight

Preberite še:
3 ključi za to, da bodo medsebojni odnosi dobro delovali

Tereza Avilska, svetnica in cerkvena učiteljica, meni, da “ni večjega tatu, kot smo mi sami”. Zato vas s čutnostjo lisice, ki govori z Malim princem, nagovarjam, da “udomačite sebe, svojo samoto in svojo edinstvenost”.

Izraz udomačenost v sebi skriva nekaj prijetnega, domačega. Namiguje na gostoljubje, iz latinskega ad domus pa gre razbrati pomen, da nekaj prinašamo domov. Ko udomačimo osamljenost, se zbližamo s samoto, ki je v človeški naravi.


ASERTYWNOŚĆ

Preberite še:
Zakaj se bojimo reči ne?

Kako zapolniti osamljenost?

Nihče nas ne more osrečiti, če nismo srečni že sami. Zato preprosto moramo znati živeti sami s seboj. Če ne uživate sami, se ne boste nikdar dobro počutili v družbi, ker se boste na prijatelje navezali zgolj iz koristoljubja. Postali bodo sredstvo, s katerim boste zapolnil svojo nesrečno osamljenost, prijatelji pa se bodo počutili izrabljene. Spoznali boste, da nihče ne more biti podaljšek svojega ega.

Če se v svoji koži ne počutite dobro ali če se utapljate v lastnem življenju, boste na druge gledali le kot na rešilne jopiče. Če se ne zbližamo s seboj, bo iskanje partnerja zgolj beg od samega sebe, pri čemer pa drugim ne boste dali možnosti, da spoznajo vas, temveč zgolj trpečo dušo ubežnika, ki v ljubečem pogledu drugih išče sebe oziroma osebo, ki je sploh nima rad.


GOSSIP

Preberite še:
Kako se spopasti s kritiko?

Ljubezen nikakor ni beg pred samim seboj, saj predvideva le eno – da se zanjo v celoti razdajamo. Človeška duša je kot soba: če ni lepo opremljena in ne izžareva topline, se je raje izogibajte. Bolj kot bo soba ostala zaprta, bolj bo zadušljiva in nevzdržna. Da bi našli izhod iz tega začaranega kroga, moramo zbrati pogum in zdržati prve minute v naši notranji sobi, jo počistiti in pospraviti. Počasi se moramo naučiti, kako v njej živeti.

Konstruktivna osamljenost

Če pobegnemo pred seboj, bežimo pred svobodo. Eno najbolj osvobajajočih odkritij je tisto, ko najdemo, kot pravi Etty Hillesum, svojo tiho sobo. In ko jo enkrat odkrijemo, lahko v sebi nosimo konstruktivno osamljenost. Včasih je najpomembnejši trenutek dneva tista tiha pavza med enim in drugim globokim vzdihom, ko se ozremo vase in pet minut molimo.

Kdor želi ljubiti, mora znati moliti!

Veliko parov je skupaj, ne ker si tega želijo, temveč jih je skupaj spravila usoda. Niso skupaj zaradi neizmerne ljubezni, temveč zato, ker se v življenju bojijo odmevov in čustvene praznine. Ni treba premagati osamljenosti, treba jo je živeti. Če nismo zmožni živeti sami, se k ljubezni zatečemo, da bi premagali svojo notranjo potrtost.




Preberite še:
Samski? Molite to molitev za bodočega zakonca

Hitro postane neke vrste droga ali pomirjevalo, zaradi katerih pride do t. i. parov, ki se k ljubezni zatečejo zato, da bi se ognili svoji negotovosti. Uživanje v samoti pa ponudi neverjetno priložnost izbire, s kom preživljati čas.

Uporaben nasvet

Zato je moj prvi nasvet ta, da ne iščite drugih, temveč najprej poiščite same sebe. Pa še namig, predvsem za tiste, ki verujete v Boga: poroko s seboj lahko sklenete na najelegantnejši način – z molitvijo. Moliti ne pomeni zgolj govoriti v prazno, temveč priti pred Božje obličje. In v Njegovih očeh spoznati sebe. V Gospodovih ljubečih očeh boste lažje vzljubili in sprejeli sebe ter spoznali, da ste pravi čudež.

Vzemite si čas zase, da ocenite svoje življenje. Gre za pozitiven pogled na življenje in da ste kot vernik zanj hvaležni. Ne govorim o urah in urah vašega dragocenega časa, za začetek je deset minut na dan čisto dovolj. Zaslužite si jih!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan. 


BEN AFFLECK

Preberite še:
Ben Affleck priznava: “Razveza je bila največja napaka v mojem življenju”


WOMAN WAITING TO EAT

Preberite še:
Zakaj se postiti tudi ob sredah?


NEBOT BAYANO

Preberite še:
V družino sprejela svojih šest nečakov, ki so v nesreči izgubili starše

Tags:
odnosiosebna rastzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.