Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Spoznajte “knjižno mamo” Pike Nogavičke

PIPPI LONGSTOCKING

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Tereza Mohar - objavljeno 21/02/20

Pika Nogavička, ta simpatična in navihana knjižna junakinja, je še danes zelo priljubljena. Zelo zanimivo življenje pa je imela tudi njena "knjižna mama", pisateljica Astrid Lindgren

Astrid Ericsson je bila rojena leta 1907 na Švedskem. Odraščala je z bratom in dvema sestrama. Imela je lepo, razposajeno otroštvo. Prav dogodivščine iz otroštva so bile navdih za njena literarna dela.


ALESSANDRO D' AVENIA

Preberite še:
Želite bolje razumeti svoje otroke? Berite knjige tega italijanskega pisatelja!

“Nikoli ne bom pisateljica”

Ves čas odraščanja je sicer govorila, da ne bo nikoli postala pisateljica. A obrnilo se je drugače, saj je kmalu po koncu šolanja dobila delo v časopisni hiši. Biti novinarka je bil v dvajsetih letih preteklega stoletja za mlado žensko dokaj nenavaden poklic. Toda Astrid je od nekdaj veljala za nekonvencionalno dekle in bila je celo malce uporniška.

Preselila se je v švedsko prestolnico Stockholm in rodila prvega otroka, sina Larsa. Pozneje se je poročila in dobila priimek Lindgren, pod katerim jo poznamo še danes. Čez tri leta se jim je pridružila še hčerka Karin.


MUJERCITAS

Preberite še:
Čas deklištva: roman, ki nam odkriva lepoto sestrskega odnosa

Pojavi se Pika Nogavička

Ko je bila Astrid stara 37 let, si je zvila gleženj in bila prikovana na posteljo. V tistem času pa je zbolela še Karin. Nesrečne okoliščine so povzročile, da je imela Astrid več časa za pisanje (k čemur jo je spodbujala tudi njena hči) in tako je nastala Pika Nogavička.

Ta radoživa deklica živi v vili Čira Čara s konjem in opico po imenu Ficko. Ima prijatelja Anico in Tomaža, skupaj poskrbijo za marsikateri zabaven pripetljaj.

Pika Nogavička je bila prvič izdana leta 1945. Takoj po izidu je knjiga postala prava uspešnica. Revolucionarno je bilo že to, da je Astrid za glavno junakinjo postavila deklico, ki je močnejša in pametnejša kot marsikateri odrasli.


NARODNA GALERIJA

Preberite še:
Kdo se boji Narodne galerije?

Ta deklica z nadnaravnimi močmi, pegicami in rdečimi kitkami je gotovo ena izmed najbolj znanih knjižnih junakinj vseh časov – opisana v več knjigah, ki so prevedene v številne jezike, po tej (in drugih knjigah Astrid Lindgren) pa so bile posnete tudi nadaljevanke in filmi ter uprizorjene gledališke predstave.

Najbolj znane knjige

Poleg Pike Nogavičke spadajo med Astridine najbolj znane knjige še: Brata Levjesrčna, Bratec in kljukec s strehe, Erazem in potepuh ter Ronja, razbojniška hči. Slednja je izšla leta 1981 in je bila njeno zadnje delo.

Da bi pisali knjige za otroke, je pomembno samo to, da smo sami nekoč bili otroci in da se spominjamo, kako je takrat bilo.

Astrid Lindgren je svojo zasebnost skrbno skrivala. Ohranili so se sicer njeni dnevniški zapisi, ki pa so bili izdani šele po njeni smrti. V njih natančno opisuje svoje doživljanje sveta. Bila je več kot le mladinska pisateljica, saj je bila tudi skrbna in natančna opazovalka življenja ter ostra kritičarka družbenih in zgodovinskih razmer, v katerih je živela.


READING

Preberite še:
Imate doma najstnika ali najstnico? Tu je nekaj predlogov dobrih knjig zanje

PIPPI LONGSTOCKING
TEREZA MOHAR | ALETEIA

Njeno življenje je podrobno opisano tudi v slovenščini, v knjigi z naslovom Zvezda Astrid. Knjigo je napisal Marjan Marinšek, ki je Astrid Lindgren osebno poznal.

Prejemnica številnih nagrad

Astrid Lindgren je umrla leta 2002 v starosti 94 let. Bila je prejemnica številnih literarnih nagrad. Kljub temu da je na začetku življenja govorila, da nikoli ne bo pisateljica, je postala ena izmed najpomembnejših osebnosti svetovne literature.

Tudi med slovenskimi bralci so dela Astrid Lindgren zelo priljubljena. V Velenju pa vsako leto organizirajo celo Pikin festival, ki je leta 2019 praznoval že jubilejnih 30 let.


RELATIONSHIP

Preberite še:
Kratek vodič javljanja na telefonski klic




Preberite še:
Samski? Molite to molitev za bodočega zakonca


RODZEŃSTWO W ŁÓŻKU

Preberite še:
Tako lahko otroku pomagate najti pravo mesto med sorojenci

Tags:
knjigeotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.