Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

7 najboljših navedkov sv. Ignacija Lojolskega

web3-st-ignatius-loyola-statue-jesuit-amdg-bro-jeffrey-pioquinto-sj-cc.jpg

Bro. Jeffrey Pioquinto, S.J. | CC BY 2.0

Kathleen N. Hattrup - Daniel Esparza - objavljeno 19/02/20

Ta svetnik je Cerkvi dal duhovne vaje … in še papeža Frančiška!

Ignacij se je rodil v Španiji leta 1490. Postal je vojak v navarski vojski, toda njegova vojaška kariera je bila kmalu končana, ko je bil ranjen med obleganjem Pamplone. Po Božji previdnosti ga je ta poškodba spodbudila k spreobrnjenju, saj je med okrevanjem začel prebirati zgodbe o življenju svetnikov in Kristusovem življenju. Potem ko je poromal k znameniti benediktinski opatiji Montserrat, se je odločil, da bo sledil Gospodu.

Ignacij je skupaj s šestimi prijatelji leta 1534 izrekel redovne zaobljube in ustanovil Družbo Jezusovo ali jezuitski red. Skupnost je bila uradno priznana leta 1540. Papež Frančišek je član družbe Jezusove in prvi jezuit v zgodovini Cerkve na papeškem položaju.
Preberite še:
Učinkovita molitev v le šestih besedah

Sv. Ignacija posebej cenimo zaradi njegovega prispevka h kontemplativni molitvi, ki ga je predstavil v svojem delu Duhovne vaje, in edinstvene meditativne metode, ki je bila sprva mišljena kot približno 30-dnevni umik v tišini in molitvi, z duhovnim vodnikom, ki nudi refleksije in duši pomaga pri globokem spreobrnjenju h Kristusu.

Oblike teh duhovnih vaj danes ponujajo v različnih  kontekstih, od domačega umika s pomočjo knjige do 30-dnevnih duhovnih vaj, zelo podobnim Ignacijevi izkušnji.

Sv. Ignacij Lojolski je umrl leta 1556. Za svetnika je bil razglašen leta 1622, med isto slovesnostjo kot sv. Terezija Avilska, sv. Frančišek Ksaverij in sv. Izidor – kmet.


CO Z EMOCJAMI

Preberite še:
“Psiholog” sveti Ignacij Lojolski svetuje, kako ravnati s čustvi

V fotogaleriji smo zbrali nekaj njegovih misli:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


DAVID WISNIA

Preberite še:
“Čakala sem nate.” Zaljubila sta se v Auschwitzu, srečala po 72 letih


WDZIĘCZNOŚĆ

Preberite še:
Kako znova zanetiti iskrico v vajinem odnosu?


CARNIVAL

Preberite še:
Nekaj idej za preproste in poceni pustne maske

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.