Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Zakaj se nekatere mame neprestano počutijo krive?

MOTHERHOOD

Monkey business images - Shutterstock

María Verónica Degwitz - objavljeno 01/02/20

Občutenje krivde v materinstvu je pogost pojav. Kje se skriva razlog za to?

Obstaja nekaj, kar hromi in vpliva na življenje mater po vsem svetu. To je krivda. Ni pomembno, ali je to posledica števila otrok, vzgoje ali časa, ki ga preživimo z njimi … Današnje matere se čutijo krive za vse, kar otrokom primanjkuje, in tudi za tisto, kar bi rade storile za srečo svojih otrok, pa ne morejo.


DOUBLING DOWN MOM

Preberite še:
Mama dvojčic z Downovim sindromom: “Izbrala bi ju točno takšni, kakršni sta!”

Več razlogov

Obstaja veliko razlogov, zakaj se je občutek krivde pri materah tako povečal. Prvi razlog je preprost dostop do informacij. Danes o starševstvu in materinstvu vemo veliko več kot nekoč. Obstaja veliko psiholoških, prehranskih in izobraževalnih teorij o tem, kaj je prav in kaj narobe. Te informacije so nam na dosegu roke in velikokrat ne vemo, ali je to, kar počnemo, dovolj dobro, pravilno …


DRUŽINA ŠIJANEC

Preberite še:
Študentska mama: “Ko si mlad, pri kakšnih stvareh manj kompliciraš”

Drugi pomemben razlog je ta, da se danes od žensk veliko več pričakuje. Včasih je bilo vse skoncentrirano v eni vlogi, danes pa se od njih pričakuje, da bodo popolne matere, žene, delavke, športnice in lepotice. To je seveda nemogoče, vedno obstaja kakšna vloga, ki bo trpela in zaradi česar običajno nastopi krivda.

Sprožilec občutka krivde je tudi širjenje “popolnih” podob na družbenih omrežjih. Matere na ta način primerjajo svoje življenje z življenji svojih prijateljev ali zvezdnikov in vedno najdejo nekaj, v čemer njihovo življenje ni uspešno.

Občutek krivde zagotovo ni zaveznik mater. Večino časa jih prepričuje v to, da dvomijo vase, to pa jih žalosti. Pošilja jim sporočilo, ki jim govori, da niso dovolj dobre.


BEYONCE

Preberite še:
Beyoncé: “Splav me je naučil, da moram biti najprej mama sama sebi”

Otroci so darilo za matere, te pa so darilo svojim otrokom. Na ta svet so bile postavljene, da so svojim otrokom matere, in ni nikogar, ki bi to naredil boljše od njih.

Kako naj se mame znebijo vseprisotnega občutka krivde?

Zmanjšajte svoja pričakovanja

Če so vaša pričakovanja previsoka in jih ni mogoče uresničiti, vam je že vnaprej usojeno, da se boste ob neuspehu počutili krivo. Raje si postavite resnične cilje, za katere veste, da jih lahko dosežete – kot mama se osredotočite na lastno resničnost in ne na cilje drugih.

Izbirajte svoje bitke

Ne morete se boriti proti vsem, zato se raje vprašajte, katere bitke so zares pomembne, in se prepričajte, da v njih uspete. Kar ni pomembno, si ne zasluži vašega občutka krivde.


MOTHER AND PREGNANT DAUGHTER

Preberite še:
10 načinov, kako lahko mama pomaga svoji noseči hčerki

Naučite se prepustiti

Velikokrat je treba spoznati, da je nemogoče doseči vse. Obstajajo okoliščine, ki jih ne moremo rešiti in pride do napak, ki jih ne moremo odpraviti. To je čas, v katerem je treba biti ponižen, prositi druge za pomoč in se naučiti, da je potrebno vse prepustiti Bogu.

Ne pozabite, da Bog ljubi vse še toliko bolj, kot vi ljubite svoje otroke. Zaupati morate, da nam pomaga tudi ob tistih priložnostih, ko nam ne uspe.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


MISCARRIAGE

Preberite še:
Če ste splavili, naj vas potolažijo besede Janeza Pavla II.


PIERWSZA RANDKA

Preberite še:
Obrambnih mehanizmov se poslužujemo pogosteje, kot si priznamo


PRAY

Preberite še:
Kako pomembna je telesna drža med molitvijo?

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.