Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Obiščite arheološki park, kjer so našli Kumranske rokopise!

web3-qumran-ruins-explore-tour-rebeca-ker-hoshen-shutterstock-1.jpg

Rebeca Ker Hoshen - Shutterstock

J-P Mauro - objavljeno 23/01/20

Ogled narodnega parka je zgodovinsko potovanje v svetopisemsko obdobje, kjer obiskovalci lahko vidijo starodavno mesto, skupaj z izkopanimi stavbami

Sveta dežela ima izjemno bogato versko zgodovino, ki že več tisoč let navdihuje vero romarjev z vsega sveta. Čeprav tam ne primanjkuje zgodovinsko pomembnih svetih krajev, ki jih lahko obiščemo in tam stopamo po sledeh Kristusa, Janeza Krstnika in apostolskih potovanj Jezusovih učencev, pa je en kraj prav posebej prispeval k našemu razumevanju zgodnjega krščanstva in širjenju krščanskih besedil: Kumran.


NAZARETH

Preberite še:
Svetopisemska ura zemljepisa: kje so Betlehem, Nazaret in Jeruzalem?

Najstarejši zapisi svetopisemskih besedil

V Kumranu, narodnem parku, okoli 65 kilometrov oddaljenem iz Jeruzalema, so našli znamenite Kumranske ali Mrtvomorske rokopise. Leta 1947 so ruševine raziskovali beduini, arabsko nomadsko ljudstvo. Ti so prvi odkrili nekaj starodavnih zvitkov, ki so se pozneje izkazali za najstarejše znane zapise svetopisemskih besedil.

Odkritje je privedlo do velike arheološke raziskave na tem območju in posledično je bilo najdenih še več rokopisov, ki izhajajo iz obdobja od 3. stoletja pred Kristusom do 1. stoletja po Kristusu. Ko je bilo delo opravljeno, so izvedenci lahko začeli preučevati 20 povsem nepoškodovanih starodavnih rokopisov in na tisoče drugih ostankov.


ANCIENT,ISRAEL,VR

Preberite še:
Kakšen je bil Jeruzalem v Jezusovem času? Virtualni sprehod skozi mesto

Razrešena skrivnost Esenov

V Izraelu so ob tej priložnosti poročali: Med najdenimi rokopisi so starozavezne knjige, nesvetopisemska verska besedila in podrobni opisi vsakdanjega življenja Esenov.

Eseni so živeli v Kumranu in so bili skrbniki tam najdenih rokopisov. To je bila judovska moška ločina, ki je strogo upoštevala Mojzesov nauk, kakor je zapisan v tori. Eseni so živeli v zaprti skupnosti, ki je štela okoli 200 ljudi, dokler naselbine niso osvojili in porušili Rimljani, v času padca drugega templja, okoli leta 68 pred Kristusom. Po tem napadu je kraj postal ruševina in je bil nenaseljen skoraj 2.000 let.


Saint Catherine's Monastery

Preberite še:
Je skrivnostni krščanski rokopis, ki so ga našli na Sinaju, povezan s Slovenci?

Kljub tako dolgem obdobju brez skrbnikov pa je še vedno v razmeroma dobrem stanju. Obiskovalci Kumrana lahko še vedno raziskujejo starodavno mesto in si ogledajo izkopane stavbe, v katerih so bile nekoč dvorane za srečanja, jedilnice, opazovalni stolp, lončarska delavnica in hlevi. Ogledati si je mogoče tudi nekaj obrednih očiščevalnih tolmunov, ki naj bi igrali pomembno vlogo v verskih navadah Esenov.

“Dramatični ogledi”

Romarji med ogledom Kumrana obiščejo tudi številne jame okoli naselbine, v katerih so našli Kumranske rokopise. Izvedenci si niso edini, ali so jame uporabljali tudi za bivanje, v tem primeru bi bili rokopisi lahko besedila za osebno bogočastje, ali morda kot nekakšne knjižnice. Opozoriti je treba, da si je jame sicer mogoče ogledati, vendar vstop vanje ni dovoljen.




Preberite še:
Jezusov grob v Jeruzalemu lahko obiščemo tudi virtualno

Obisk Kumrana pa ne bi bil popoln brez izjemno priljubljenega in visoko cenjenega vodenega ogleda. Tamkajšnji vodiči so neverjetno razgledani in kraj zelo podrobno poznajo. Obiskovalcem predstavljajo oprijemljive dokaze, v obliki predmetov, najdenih v Kumranu, da bi jim lahko čim bolj slikovito orisali, kakšno je bilo nekoč življenje v tej naselbini. Poleg izobraževalnih ogledov z zanimivimi zgodovinskimi predavanji nudijo tudi “dramatične oglede”, v katerih nastopajo igralci, ki ponazorijo, kako so beduini odkrili znamenite rokopise.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


SVETOPISEMSKI MARATON

Preberite še:
Maraton, ki ga ne smete zamuditi


FASHION

Preberite še:
Posodobite svojo garderobo, ne da bi pri tem zapravili en sam evro!


RELACJA

Preberite še:
Je danes sploh še vredno biti iskren?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.