Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Maraton, ki ga ne smete zamuditi

SVETOPISEMSKI MARATON

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 23/01/20

To nedeljo bomo obhajali Nedeljo Svetega pisma. Od 26. januarja do 1. februarja 2020 pa bo v Antonovem domu na Viču v Ljubljani potekal Svetopisemski maraton z naslovom Živite kot otroci luči

Svetopisemski maraton je v Sloveniji prvič potekal leta 2007, od takrat pa se vsako leto širi in bogati. Ob celotedenskem prebiranju Svetega pisma se zvrsti več sto bralcev in še več poslušalcev.


LECTIO DIVINA

Preberite še:
Ne veste, kako bi se lotili branja Svetega pisma? Ta preizkušena metoda bo zagotovo v pomoč

Bogat program

Svetopisemski maraton je odlična priložnost, s katero želimo spodbuditi ljudi, da začnejo brati Sveto pismo. Sveto pismo je živa in dejavna beseda tudi v današnjem času. Trudimo se, da bi ponesli branje Božje besede v vsakdanje življenje,” pravi Eva Strajnar, koordinatorica svetopisemskega maratona. “Opažamo, da je v ljudeh želja, da bi Sveto pismo bolje spoznali in ga več prebirali. Organizatorji pa si želimo, da bi bila Božja beseda še bolj brana in bolj slišana.”

Vsako leto se poleg prebiranja Svetega pisma zvrsti tudi več dogodkov in bogat program. Letos bosta na odprtju svetopisemskega maratona prisotna zakonca Vilma in Dani Siter, v torek, 28. januarja, boste lahko prisluhnili Martinu Golobu, na sklepni slovesnosti pa bo spregovoril igralec Pavle Ravnohrib. Podroben program dogajanja si lahko preberete tukaj.


SVETOPISEMSKA DRUZBA

Preberite še:
Najbolj razširjena svetopisemska aplikacija na svetu zdaj na voljo tudi v slovenščini

Mini maratoni

Osrednji dogodek poteka v Ljubljani, poleg tega pa po vsej Sloveniji potekajo še t. i. mini maratoni. Ti so organizirani v različnih župnijah, pri verouku, pa tudi v nekaterih domovih za ostarele … Lani je bilo teh “mini maratonov” po Sloveniji že več kot 80. Potekajo torej povsod, kjer je mogoče, da bi Božja beseda prišla med čim več ljudi.

Novost letošnjega leta so svetopisemski mini maratoni v družinskem krogu. “Ideja zanje je prišla od samih družin, ki so se že lani začele prijavljati na maraton,” pojasnjuje Eva Strajnar. “Kot odgovor na to smo letos zanje pripravili posebna gradiva, ki jih lahko družine najdejo na naši na spletni strani.”




Preberite še:
Ali je smiselno odpirati Sveto pismo po naključju, z namenom, da bi našli odgovor?

Svetopisemski maraton je tako vsakoletna priložnost, da obudimo dragoceno dediščino, ki nam jo je Bog zapustil v Svetem pismu, in priložnost, da se zavemo, da na tem svetu nismo sami, kajti Božja beseda nam vselej prinaša upanje v naš vsakdan.

Nedelja Svetega pisma

Svetopisemski maraton vedno poteka v času okrog nedelje Svetega pisma. Ta bo letos 26. januarja. Njeno osrednje geslo se glasi “Pogovarjala sta se” in se navezuje na učenca iz Lukovega evangelija, ki sta se odpravila na pot v Emavs. Papež Frančišek je želel to svetopisemsko spodbudo usmeriti predvsem na mlade in na njihovo vlogo, ki jo imajo v Cerkvi.

“Bog od vsega začetka prav po besedi stopa v odnos s človekom. Prek pogovora se pletejo odnosi, gradi se zaupanje, odpravljajo se predsodki. Pogovor je tako tudi najboljši način za graditev življenjskega odnosa z Bogom,” so zapisali na spletni strani.

Vsak lahko sodeluje!

Zavod Biblično gibanje, ki oblikuje praznovanje nedelje Svetega pisma (ta je imenovana tudi nedelja Božje besede), si prizadeva, da bi vsem ljudem omogočili dostop do Svetega pisma.

Pripravil so tudi nekaj predlogov za sodelovanje pri sveti maši na nedeljo Svetega pisma. Želijo si namreč, da bi Božja beseda dosegla prav vsakogar. Saj to ni nekaj, kar bi bilo rezervirano le za duhovnike, pač pa govori vsakomur: družinam, staršem, mladim, veroučencem … Gradiva si lahko ogledate na tej povezavi.


FASHION

Preberite še:
Posodobite svojo garderobo, ne da bi pri tem zapravili en sam evro!


RELACJA

Preberite še:
Je danes sploh še vredno biti iskren?


LOVE

Preberite še:
Zakaj je pomembna ljubezen med sorojenci?

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.