Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 razlogov, zakaj bi morali začeti brati duhovno literaturo

WOMAN, BOOK, PARK

Dean Drobot | Shutterstock

Patrick Briscoe - objavljeno 20/01/20

Če si boste vzeli več časa za branje tiskanih knjig, se vam bo življenje zagotovo spremenilo – na bolje!

Lani je revija Forbes takole poročala: “Povprečna odrasla oseba vsak dan prejme petkrat več informacij kot njihov vrstnik pred 50 leti.” V članku je celo zapisano, da Američani za gledanje v zaslone porabijo kar 12 ur na dan!

Moderna tehnologija ima sicer svoje prednosti. A branje tiskane knjige je vendarle drugačno – je kontemplativno, spokojno in navdihujoče, kar gledanje televizije ali brskanje po družbenih omrežjih zagotovo ni.


ALESSANDRO D' AVENIA

Preberite še:
Želite bolje razumeti svoje otroke? Berite knjige tega italijanskega pisatelja!

Zakaj torej ne bi več časa posvetili duhovnemu branju? Tukaj je pet razlogov, zakaj bi to morali storiti.

Duhovno branje nam pomaga moliti

Sam Jezus nas vabi, da vstopimo v odnos z njim prek molitve. Duhovno branje nam je lahko pri tem v dodatno pomoč. Ob branju razmišljamo o globljih stvareh in hkrati lažje vstopamo v pogovor z Bogom. Ko beremo o skrivnostih naše vere ali o Jezusovem življenju, se tudi lažje približamo Jezusu v molitvi.

Če želimo druge poučevati o svoji veri, jo moramo poznati

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste želeli nekomu pojasniti nekaj o svoji veri, pa preprosto niste našli pravih besed? Duhovno branje je zato prava rešitev! Pomaga nam, da najdemo ustrezne besede, lažje razložimo in zagovarjamo svojo vero ter širimo Božjo ljubezen. Pri tem so nam lahko v veliko pomoč zgledi svetnikov.


LECTIO DIVINA

Preberite še:
Ne veste, kako bi se lotili branja Svetega pisma? Ta preizkušena metoda bo zagotovo v pomoč

Duhovno branje nam izboljša razpoloženje

Mediji so pogosto negativno nastrojeni. “Bombardirani” smo z novicami o vojnah, nasilju, nesrečah … Sveto pismo in duhovna literatura pa nam ponujata drugačno perspektivo. Osvežita nas in nam dvigneta razpoloženje, medtem ko nas vsakodnevne novice pogosto spravljajo v zaskrbljenost in obup.

Bog nam govori po Svetem pismu

Pri vsaki sveti maši slišimo odlomke iz Svetega pisma, vendar pa bi se moral vsak kristjan odločiti, da bo redno prebiral Božjo besedo. Prek Svetega pisma nam Bog govori neposredno na srce in nagovarja našo konkretno življenjsko situacijo. Morda je najbolje, da začnete z Novo zavezo ali evangeliji – pripovedi o Jezusovem življenju in našem odrešenju vam bodo prinesle tolažbo in veselje.


READING

Preberite še:
Imate doma najstnika ali najstnico? Tu je nekaj predlogov dobrih knjig zanje

Duhovno branje ne sme biti prisila

Morda vas bo zamikalo, da bi vzeli v roke življenjepis kakšnega svetnika le zato, ker ste od svojega znanca slišali, da je ta ali oni svetnik res neverjeten! Predvsem pa branje duhovne literature nikoli ne bi smelo biti prisila. Vzemite v roke tisto knjigo, ki vam je všeč in ki vas nagovori. Ne bojte se pogledati iz ustaljenih okvirov in razširite svoja obzorja, tako bo tudi vaša osebna vera postajala vedno bolj globoka.

Iščete nekaj predlogov? Oglejte si seznam katoliških knjig, ki smo ga že objavili. Vzemite si nekaj časa in se razglejte po policah lokalne katoliške knjigarne. Naročite si kakšno knjigo po spletu ali pa si jo izposodite v bližnji knjižnici. Ne bo vam žal!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Tereza Mohar.


RADOSNY, UŚMIECHNIĘTY CHŁOPIEC

Preberite še:
7 čudovitih imen za dečke, navdihnjenih s pomembnimi duhovnimi kraji


PRAYER

Preberite še:
Molitev, da bi kljub vsemu verovali


SCREEN TIME

Preberite še:
Tri točke za ohranjanje pozornosti, ki bodo koristile otrokom

Tags:
knjige
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.