Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Bogata simbolika vode v Stari zavezi

OCEAN

Yoann Boyer/Unsplash | CC0

Philip Kosloski - objavljeno 14/01/20

Voda je v Svetem pismu tesno povezana tako z življenjem kot s smrtjo

Če želimo postati polnopravni pripadniki krščanske vere, moramo najprej prejeti zakrament svetega krsta z blagoslovljeno vodo. Ni naključje, da je voda nekakšna “vstopna točka” v krščanstvo, saj je Bog svoje izvoljeno ljudstvo počasi pripravljal na to razodetje skozi vso zgodovino sveta.


INTROVERT PARENT

Preberite še:
10 svetopisemskih citatov za utrujene starše

Voda v Svetem pismu

Voda je omenjena v prvi vrstici Prve Mojzesove knjige: “… in duh Božji je vel nad vodami” (1 Mz 1,1). Slovesni blagoslov krstne vode na velikonočno vigilijo spominja na ta dogodek in pojasnjuje njegov duhovni pomen: “O Bog, čigar Duh je že ob začetku sveta plaval nad vodami, da bi voda že tedaj prejela posvečevalno moč …”

Kmalu po stvarjenju sveta in izgonu Adama in Eve iz raja spoznamo Noeta in znova je omenjena voda, tokrat kot očiščevalni dejavnik, ki naj bi svet očistil hudobije. Slovesni blagoslov se nadaljuje s to simboliko: “O Bog, neke vrste prerojenje si nakazal tudi v vesoljnem potopu, ko se je po skrivnosti iste prvine končala pregreha in začela krepost.”


GRZEGORZ CZERWICKI

Preberite še:
Spreobrnjenje, ki se je začelo z zamenjavo dveh cigaret za Sveto pismo

Voda je ključnega pomena

Čez nekaj časa voda odigra ključno vlogo v osvoboditvi Mojzesa in izraelskega ljudstva. Vode odtlej povezujemo s svobodo in izvoljenostjo: “O Bog, potem si peljal Abrahamove sinove po suhi poti prek Rdečega morja, da bi ljudstvo, rešeno faraonove sužnosti, bilo podoba krščenega ljudstva …”

Izvoljeno ljudstvo potuje, da bi prispelo v obljubljeno deželo, vendar mora najprej tavati po puščavi. Mojzes je poslušal krike svojega ljudstva, ki je hrepenelo po vodi, in “vzdignil je roko in dvakrat udaril s palico po skali. Priteklo je veliko vode in pila je skupnost in njihova živina” (4 Mz 20,11). Voda ne le očiščuje in osvobaja, temveč tudi hrani in podarja novo življenje.


CODEX,AMIATINUS

Preberite še:
Velikansko Sveto pismo iz 8. stoletja se po več kot 1300 letih vrača v Anglijo

Močna simbolika vode

Katekizem Katoliške cerkve povzema: “Če voda iz studenca simbolizira življenje, pa je voda iz morja simbol smrti. Zaradi tega je voda mogla biti podoba skrivnosti križa. Po tej simboliki naznačuje krst združenje s Kristusovo smrtjo” (KKC 1220).

Po branju Stare zaveze naj nas ne bi presenetilo, zakaj je Bog izbral krstno vodo, da je postala sestavni del njegove nove zaveze s človekom. Globina simbolike vode je zelo bogata. Zato nas ta naravni element še vedno veliko nauči o našem krščanskem življenju.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič. 


NOAH AND LUCAS ALDRICH

Preberite še:
Spoznajte najstnika, ki tekmuje v triatlonih s svojim mlajšim bratom invalidom


PŁACZĄCE DZIECKO

Preberite še:
“Mami, zakaj na radiu stalno govorijo ‘seksi’?”


ZIGA ZOIS

Preberite še:
Skrivnostni Slovenec, ki je imel v lasti eno najpomembnejših zbirk

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.