Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kdo je bil skrivnostni čudodelnik s Primskovega

WEB3 PRIMSKOVO SLOVENIA URSKA MAKOVEC DRUZINA

URŠKA MAKOVEC

Primskova gora (592 metrov nad morjem)

Urška Leskovšek - objavljeno 11/01/20

Iščete idejo za zimski izlet? Nas je navdušilo Primskovo!

Sredi dolenjskih goric, na čudoviti razgledni točki na vrhu stožčastega hriba, imenovanega Primskova gora, leži vas Gradišče. Ime Primskovo se prvič omenja leta 1258, takrat Prinskau.

Ime Gradišče ni naključno. Na vrhu so namreč ostanki mogočnega obrambnega tabora, ki je nastal proti koncu 15. stoletja in je prebivalce varoval pred Turki. To je bil eden največjih taborov na Slovenskem. Po ljudskem izročilu Turkom nikoli ni uspelo zavzeti tabora, saj jih je varovala Marija, zavetnica tamkajšnje cerkve.


ŽIČKA KARTUZIJA

Preberite še:
Slovenski samostan, zgrajen po zaslugi štajerskega grofa, bele košute in Janeza Krstnika

Na majhnem vrhu tri cerkve

Cerkev Marijinega rojstva je gotska, prezbiterij je s konca 14. stoletja, v njem pa stoji kamnit oltar iz leta 1929 s kipom Marije. Levo je podoba sv. Monike, desno pa sv. Avguština. Stranska oltarja sta baročna.

To pa ni edino svetišče. Na sicer majhnem vrhu ena ob drugi stojita še dve. Prva je cerkev sv. Petra, ki je romanska, stara od 800 do 1000 let, v kateri je grobnica bogenšperških graščakov. Med domačini se sliši, da je iz te cerkvice do izvira Daljnice vodil podzemski rov, prek katerega so se v času turških obleganj oskrbovali z vodo.


CAMINO

Preberite še:
“Čas, ki ga preživimo na peš romanju, je v bistvu prestiž, ki si ga človek nameni sam zase”

Med obema svetiščema stoji cerkev sv. Nikolaja. Ta je bila postavljena v 17. stoletju, leta 1904 pa je vanjo udarila strela, požar jo je uničil. Požgali so jo tudi leta 1942 in danes niti ni videti, da gre za cerkev.

Cerkve obkroža več gospodarskih poslopij, župnišče in mogočna lipa. Izkopavanja pa so pokazala, da je bila tu naselbina že v 5. in 6. stoletju pred Kristusom.

V fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov s tega čudovitega kraja.

“Čudodelnik s Primskovega”

Primskovo je bilo v zgodovini znana božja pot, njegov sloves pa je še močno povečal župnik Jurij Humar, ki je tam deloval med letoma 1876 in 1890 in bil zelo znan zdravilec, homeopat in telepat. Imenovali so ga kar Čudodelnik s Primskovega. K njemu so prihajali bolniki celo z tujine.

“Bolezni je premagoval z molitvijo in duhovno močjo, združeno z magnetno močjo. Vsem je nesebično pomagal,” so zapisali na spominski tabli nad njegovim kipom ob cerkvi. Skrb za bolne in trpeče je bilo njegovo življenjsko poslanstvo, čeprav je zaradi za tiste čase skrivnostnega pristopa k zdravljenju imel težave pri cerkveni in posvetni oblasti.


OLIMJE

Preberite še:
Slovenski samostan, v katerem je tretja najstarejša lekarna v Evropi

“Kadar je od ozdravljenih prejel določen dar, ga je namenil v dobrodelne namene: ubogim bolnikom je dal poleg zdravil še finančno podporo, pomagal je slovenskim misijonarjem v Ameriki, vzdrževal in popravljal je cerkve. Osebno je živel skrajno preprosto,” o njem piše Kamniško-komendski biografski leksikon.

Čeprav triletke v Kamniku (doma je bil v Vodicah nad Kamnikom) ni dokončal, ker je bilo učenje zanj prevelika muka, je pozneje prišel do zavidljive izobrazbe. Bil je dober teolog, ukvarjal se je s filozofijo, naravoslovjem in astronomijo, zelo nadarjen je bil za jezike. Obvladal jih je kar 12, preučeval je sanskrt.

“Na podlagi sanskrta ter slovanskih in romanskih jezikov je sestavil – domnevajo, da prvi v Evropi – mednarodni jezik z 2000 besedami in 200 oblikami, ki naj bi služil predvsem misijonarjem,” še piše leksikon.


JAKOB UKMAR

Preberite še:
Primorski duhovnik, ki je opravil kar 373.896 spovedi

Ob cerkvi je njegov grob, pri katerem nekateri tudi danes začutijo posebno energijo.

Ne zamudite čudovitih razgledov

Če se na Primskovo odpravite na sončen dan, boste lahko uživali v pogledu na velik del Slovenije – od Triglava do Gorjancev, od Kamniško-Savinjskih Alp do Snežnika. In če pustite avtomobil nižje v vasi Gradišče, imate do vrha lahko še lep, za vso družino primeren sprehod.




Preberite še:
“Karte in zvezde za 2020 slabo kažejo … Kaj bo z nami?”


ST URSULA MOUNTAIN

Preberite še:
Uršlja gora – najvišje ležeča cerkev na Slovenskem


MOJCA PURGER

Preberite še:
“Ob otrocih sem izkusila, kaj pomeni, da se sebi odrečeš za dobro nekoga drugega”

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.