Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

7 trikov, kako ostati budni med pridigo

WIERNI

Goran Jakus | Shutterstock

P. Dave Mercer - objavljeno 11/01/20

Že stara zaveza govori o vernikih, ki so spali med mašo, tudi med pridigo svetega Pavla

Spanje je od nekdaj prisotno med nedeljsko sveto mašo. Nova zaveza govori o mladeniču Evtihu, ki je med pridigo svetega Pavla zaspal. Med dolgo apostolovo pridigo (govoril je vse do polnoči) je sede zaspal na okenski polici, padel s tretjega nadstropja in umrl.

Katoliški pridigar si mora pripraviti sporočilo, ki mu bodo verniki z veseljem prisluhnili. Čeprav vam pri sveti maši ne preti Evtihova usoda, vam predstavljamo sedem nasvetov, kako med pridigo ostati budni.

Pred mašo si postavite naslednja vprašanja: Kako se vi pripravite na nedeljsko pridigo? Obstaja način, kako se pripraviti na nedeljsko mašo? Kako nam lahko pridigar pomaga jasneje slišati Jezusovo sporočilo?




Preberite še:
“Ta trapasta maša”

Molite za dobro pripravljeno pridigo

Zmotno je misliti, da se pridiga začne, ko župnik spregovori prve misli svoje homilije. Sporočilo se začne že, ko se duhovnik pripravlja na svojo nedeljsko pridigo. Zato molite, da se bo duhovnik dobro pripravil.

Molite, da bo Gospod blagoslovil njegove priprave. Molite, da bo milostno našel sporočilo, ki mu ga je Jezus namenil za naslednjo nedeljo. Molite, da bo predal Jezusove besede. Prosíte in vam bo dano!

Če nič drugega, se boste z molitvijo pripravili na sporočilo, ki vam ga je Bog namenil pri nedeljski sveti maši.


Man Praying

Preberite še:
Si želite iti vsak dan k maši, pa preprosto ne morete?

Church Priest Praying
Pascal Deloche / Godong

Pripravite se

V mislih imejte, da je Sveto pismo Božja beseda in da evangeliji nosijo v sebi Jezusova sporočila. Pri nedeljski sveti maši Jezus nagovarja svoje ljudstvo. Zato katoličani poslušamo evangelij stoje.

Pripravite svoja srca na sporočilo, ki vam ga je Jezus namenil med mašo, tako da v soboto zvečer preberete Božjo besedo in evangelij naslednjega dne, molite, da bo sporočilo našlo pot do vaše duše in da bo duhovnik našel prave besede, da prenese Božje sporočilo.

In dobro se naspite. Ničesar ne boste slišali, če boste dremali že na poti v cerkev. Z molitvijo in dobrim spancem boste svoje nedeljske misli osredotočili na Jezusa.


LUDZIE W KOŚCIELE

Preberite še:
5 koristi, ki jih prinaša obisk cerkve

Zapisujte si

Čeprav ni prepovedano, marsikdo le redko pomisli, da bi si med pridigo delal zapiske. Ko sem sam prvič opazil vernico, kako si zapisuje moje misli, sem bil precej zmeden.

Med prvo nedeljsko mašo sem po evangeliju opazil, kako je iz torbice potegnila tablični računalnik in začela brati, medtem ko sem jaz predajal Kristusovo sporočilo, za katerega sem porabil ure in ure, da sem ga pripravil. Takrat sem si mislil: “To pa ni ravno lepo. Očitno bo ta fara pravi izziv.” Opazoval sem jo še nekaj nedelj, a vernica je še vedno uporabljala svojo tablico.

Ko sem jo končno ogovoril, mi je zbegano dejala, da ni visela na tablici. Priznala je, da si v dnevnik zapisuje moje misli. Naenkrat nisem bil več užaljen, temveč fasciniran (čutil pa sem tudi veliko olajšanje). Zdel se mi je odličen način, kako sporočila z nedeljske maše prenesti v molitve ali pogovor med prijatelji. Poleg tega pa me je spodbudila, da se še bolje pripravim na nedeljsko pridigo in prenesem sporočilo, ki ga ne bo vredno samo slišati, temveč si ga tudi zapisati.

Če niste pristaš zapiskov, si lahko doma zapišete zgolj temo pridige, kako se vas je dotaknil Bog, in zmolite krajšo molitev za Njegovo milost, da boste živeli po Božji besedi. Šele nato lahko preidete na naslednje štiri korake, ki vam pomagajo sprejeti sporočilo Najvišjega.


LITTLE BOY READING BIBLE

Preberite še:
Kaj si triletnik zapomni od nedeljske pridige? Dokaz, da sliši več, kot bi si mislili

Izpovejte svojo vero

Ko se nekdo dotakne vašega srca, ta odnos instinktivno potrdimo tako, da mu odgovorimo. Enako storimo katoličani. Po pridigi si vzamemo trenutek za razmislek o Jezusovem sporočilu, vstanemo in skupaj izpovemo vero.

Navadno gre za vero, ki so jo leta 325 zapisali škofje v Niceji. Svoja razmišljanja so strnili v molitvi, ki izraža njihovo vero v Jezusa in ki jo verniki še danes ob nedeljah in praznikih skupaj kličemo po homiliji.

Zatorej poslušajte nedeljsko pridigo, ki vam bo zagotovo pomagala izpovedati vero.


PEFDRO OPEKA

Preberite še:
12 modrih misli Petra Opeke: “Vera ni znanje, vera je življenje”

HOMILY
Shutterstock | wideonet

Molite za druge

Bog predstavlja odnos med Očetom, Sinom in Svetim Duhom, ki nas ljubi brezpogojno. Po izpovedi vere prosimo za druge, kar je tudi prvo dejanje usmiljenja, ki ga navdihuje Jezusova beseda.

Sveto pismo kliče, da postanemo ljudje molitve in da naše molitve temeljijo na Jezusu, ki je obhodil vsa mesta in vasi. Učil je po njihovih shodnicah in oznanjal evangelij kraljestva. Ozdravljal je vsako bolezen in vsako slabost”. (Mt 9:35)

Poslušajte Gospoda, ki nagovarja vaše srce, in bodite pripravljeni sočutno prositi za druge.


KSIĄDZ RENE LUC

Preberite še:
Od gangsterja do duhovnika: “Bog ne kliče najboljših”

Bodite hvaležni

Po izpovedi vere in prošnjah sledi daritev kruha in vina na oltar, ki ga Nova zaveza imenuje lomljenje kruha. Verniki so obred hitro preimenovali v evharistijo, ki v grščini pomeni zahvala.

Z drugimi besedami nedeljska maša ponuja razlog, da smo hvaležni Bogu za Jezusova dela. Jezus je rekel, da bo umrl in vstal od mrtvih, kar je tudi storil. Od takrat imamo to čast, da njegovo smrt in vstajenje živimo prek evharistije. In to je najboljši razlog, da smo mu hvaležni.


SEMINARISTE

Preberite še:
So kateheti premalo izobraženi?

Imejte poslanstvo

Bog vam je namenil talente in sposobnosti kot nikomur drugemu. Vedite, da ko Jezus nagovarja vašo dušo, vaše sposobnosti dobijo posebno Božje poslanstvo. S pomočjo Božje besede in zakramentov lahko cerkev zapustite z živahnim korakom, saj nase za naslednji teden sprejmete Božje poslanstvo. “Postanite uresničevalci besede in ne le poslušalci.”

Vprašanje: Kaj pa, če je pridiga res slaba?

Nočem opravičevati slabe priprave na pridigo (Bog mi je priča, da tudi sam ne zadenem vedno bistva), a vseeno sem prepričan, da če mu prisluhnite, ima Jezus vedno sporočilo za vas. Če se dobro pripravite, če pričakujete, da bo Kristus govoril vaši duši in če v cerkev pridete pripravljeni izpovedati svojo vero, prositi za druge, izraziti hvaležnost in prevzeti svoje Božje poslanstvo, boste slišali tudi Njegovo sporočilo.


MŁODY MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Mladi ne potrebujejo pridiganja, potrebujejo le prave odgovore

Zgodba o Evtihu

Verjetno pri nedeljski maši še niste slišali zgodbe o Evtihu, ki je med pridigo apostola Pavla padel z okna. Razumljivo, saj bi verniki umrli od smeha. Če pa pozorno preberete Evtihovo zgodbo (Apd 20,7-12), lahko spoznate njen globlji pomen.

Zanimivo, da Evtih z okna pade prvi dan v tednu (krščanski Gospodov dan), ko so se zbrali pri lomljenju kruha (evharistiji). Gre torej za zgodnje oblike nedeljske maše, med katero apostol Pavel pridiga in mladi Evtih zaspi, pade z okna in umre. Apostol Pavel je odhitel dol in se sklonil nadenj, nato je nadaljeval lomljenje kruha, mladeniča pa so živega pripeljali domov.

Zgodba nas opominja, da se smrt in vstajenje zgodita med sveto mašo. Homilija nas namreč pripravi na smrt in vstajenje z Jezusom prek kruha in vina. Evtihova zgodba je tudi naša zgodba. Vsi smo Evtihi. Lahko smo srečni, da smo priče Jezusovi smrti in vstajenju.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


GIRL

Preberite še:
Je samskost čas za smiljenje samemu sebi ali priložnost za rast?




Preberite še:
“Karte in zvezde za 2020 slabo kažejo … Kaj bo z nami?”


PIĘKNA KOBIETA

Preberite še:
Očarljiva si! Se sploh zavedaš tega?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.