Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Veste, katera je najstarejša rimska bazilika?

SANTA SABINA

Agniulka/Wikipedia | CC BY-SA 3.0

J-P Mauro - objavljeno 09/01/20

Ko stopite v to zgodnjekrščansko cerkev, stopite korak v preteklost

Katoliška cerkev ima mnogo veličastnih verskih objektov s čudovitimi arhitekturnimi in umetniškimi mojstrovinami. Zlasti v Rimu. Po večnem mestu je razpršenih približno 900 cerkva, ki so jih gradili skozi vso dvatisočletno zgodovino Cerkve.

Čeprav največ obiskovalcev zaradi neprecenljivih fresk in kipov pritegnejo renesančne cerkve, se s svojo lepoto in zgodovinskim pomenom le redkokatera lahko kosa z najstarejšo ohranjeno rimsko baziliko svete Sabine.




Preberite še:
11 najlepših rimskih vodnjakov

Podobnost s svetim Petrom

Zgradba iz 4. stoletja je spomenik zgodnjekrščanske arhitekture, v kateri lahko opazimo močan pridih antičnega Rima. V časih, ko so v večnem mestu živeli pretežno pogani, je bazilika (ki v grščini pomeni kraljeva dvorana) služila kot forum ali celo sodišče. Ob vzponu krščanstva pa je značilna kupolasta zgradba, v kateri je bilo prostora za velike množice, postala verski prostor.


VADIS VR

Preberite še:
Ideja mlade podjetnice: virtualni sprehod po rimskih cerkvah

Bazilika svete Sabine naj bi posnemala staro baziliko svetega Petra, ki so jo zgradili približno sto let prej. To le še poudari zgodovinski pomen najstarejše stoječe rimske bazilike, saj je ta znamenita cerkev najbolj pristen primer prvotne bazilike svetega Petra, na mestu katere so v 16. stoletju zgradili zdajšnjo vatikansko baziliko.

Obdana z marmornatimi stebri

Bazilika svete Sabine stoji na ozemlju, ki naj bi bilo v lasti svete Sabine, mučenke, ki so jo v 2. stoletju po Kristusu ubili zaradi njene vere. Bazilika se nahaja v bližini Junoninega templja, dele katerega so uporabili tudi za gradnjo cerkve. Glavno ladjo obdaja 24 marmornatih stebrov v korintskem slogu, ki so pred tem krasili bližnji tempelj.

Ta starodavna bazilika pa je znana tudi po očarljivem rezljanem vhodu iz ciprese. Čeprav je ohranjenih le še 18 od 28 rezbarskih umetnin, lahko na njih občudujemo najstarejšo upodobitev križanja, na kateri sicer ne bomo našli križa, temveč le Kristusa z iztegnjenima rokama, na katerih so vidne njegove rane. Na vsaki strani stojita lika z enako iztegnjenimi rokami, za katera pravijo, da naj bi predstavljala razbojnika, ob katerih je bil Kristus križan.


IRON CROWN

Preberite še:
Železna krona Langobardov: relikvija, s katero so kronali 47 svetih rimskih cesarjev

Pribežališče številnih pomembnih kristjanov

V baziliki svete Sabine se nahaja tudi samostan, v katerem so bivale številne pomembne osebnosti katoliške vere, kot denimo sveti Dominik, papež Pij V., blaženi Czesław, sveti Hijacint in sveti Tomaž Akvinski.

Ko je v 13. stoletju v samostanu bival sveti Dominik, je papež Honorij III. ustanovil red bratov pridigarjev, člane katerega danes imenujemo kar dominikanci. V istem stoletju je sveti Tomaž Akvinski prenovil šolo in v njej ustanovil poseben izobraževalni program studium provinciale, ki je predhodnik papeške univerze. Tam je Tomaž Akvinski učil moralno filozofijo in filozofijo narave.

Bazilika svete Sabine pa še danes preseneča s svojimi zakladi, saj so leta 2010 odkrili staro fresko, na kateri je

.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


SADNESS

Preberite še:
Se vam zdi, da se po neuspehu ne morete pobrati? Poslušajte p. Anselma Grüna


UPSET STUDENT

Preberite še:
Najin otrok ves čas pozablja svoje stvari. Naj mu poveva, kar mu gre?


COUPLE

Preberite še:
Kako veste, da si nekdo želi z vami resne zveze?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.