Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Čezmerna uporaba družbenih omrežij bolj škoduje dekletom

web2-teenage-girl-looks-on-her-smartphone-in-bed-during-the-night-shutterstock_547499824.png

By Peter Snaterse/SHutterstock

Silvia Lucchetti - objavljeno 04/01/20

Nedavni raziskavi sta potrdili resnost psihofizičnih posledic čezmerne rabe pametnega telefona

Študija, ki jo je pred kratkim izvedel inštitut za zdravje otrok UCL Great Ormon Street Institute of Child Healt in je bila objavljena v ugledni reviji The Lancet Child & Adolescent Health, znova poudarja škodljive posledice čezmerne rabe družbenih omrežij v najstniških letih (Ansa.it).


web 3 aleteia slovenia 2 years

Preberite še:
“Pri nas telefona ne častimo in to se avtomatsko prenaša tudi na otroke”

Preverjanje družbenih omrežij več kot trikrat dnevno škoduje zdravju

V raziskavo so vključili približno 10.000 najstnikov med 13. in 16. letom starosti. Na podlagi njihovih odgovorov so ugotovili, da če se na Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter ali Snapchat priklopijo več kot trikrat dnevno, poslabšajo svoje duševno in telesno zdravje.

Tovrstno početje lahko pusti nešteto psiholoških posledic, kot so depresija, tesnoba, nespečnost, kronični stres in pomanjkanje samozavesti, medtem ko lahko mladostniki na telesu občutijo tudi zmanjšano motorično aktivnost.




Preberite še:
Telefon pogosto odvrača vašo pozornost? S to molitvijo boste ostali osredotočeni!

Težavam so bolj izpostavljena dekleta

Najbolj naj bi posledice občutila dekleta, ki so tudi bolj izpostavljena spletnemu ustrahovanju, pomanjkanju spanja, so slabše telesno pripravljena in manj časa preživijo v naravi. Za razliko od deklet, med katerimi je kar 60 odstotkov takih, ki se soočajo z omenjenimi težavami, pa se posledice družbenih omrežij dotaknejo zgolj 12 odstotkov njihovih vrstnikov.

Vsekakor pa si je treba to razliko razlagati s ščepcem zdrave pameti, saj je bila raziskava izvedena le na podlagi vprašalnikov, pri čemer moramo v zakup vzeti tudi možnost, da vsi nanje niso odgovarjali iskreno.


CHILD, SAD, SMARTPHONE

Preberite še:
Kaj se je zgodilo, ko so v šoli prepovedali uporabo pametnih telefonov

Čezmerno “visenje” na telefonu poveča možnost debelosti za 43 odstotkov

V sklopu druge raziskave, ki so jo opravili na več kot tisoč 19-letnimi in 20-letnimi kolumbijskimi študenti in predstavili na konferenci ameriškega združenja za kardiologijo (Ansa.it), pa so pod drobnogled postavili rabo pametnih telefonov.

Ugotovili so, da če na njem “visimo” več kot pet ur dnevno, se za 43 odstotkov poveča možnost debelosti ter dvakrat bolj verjetno bomo raje posegli po gaziranih pijačah, nezdravi hrani in sladkih prigrizkih. Vodja raziskave je izsledke komentiral takole:


MATKA UZALEŻNIONA OD TELEFONU

Preberite še:
4 načini, da vam telefon ne uniči odnosa z otroki

“Čezmerna raba pametnega telefona zmanjša telesno dejavnost, kar je povezano z visokim tveganjem prezgodnje smrti, sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni, tumorjev in sklepno-kostnih bolezni.”

Gre za težave, ki jih lahko že danes, še bolj pa v prihodnosti preprečimo predvsem s pravilno vzgojo o rabi komunikacijskih naprav že od mladih let dalje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan.




Preberite še:
Katedrala v Albiju, trdnjava luči


New YEAR

Preberite še:
Mojzes in Aron navdihnila novoletno voščilo Boba Dylana


DRUŽINA RENKO

Preberite še:
“Nikoli nihče ne bi smel napovedati, kaj bo z otrokom, ker ne more”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.