Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Figure, ki v jaslicah ne smejo manjkati. Imate vse?

MANGER

Shutterstock-Mike Fouque

Dolors Massot - objavljeno 24/12/19

Kaj lahko otroke naučimo, ko v jaslicah zrejo v božični prizor?

Ob pripravi domačih jaslic ne smejo manjkati bistveni liki, o katerih govori evangelij. To je tudi dobra priložnost, da z otroki znova preberemo odlomek o Jezusovem rojstvu.

Številne družine preživijo božič s pripravo jaslic, ki združuje vse, mlade in stare. Nekateri se odločijo za jaslice s sveto družino, nameščene na polici ali v kotu sobe, medtem ko drugi ‒ predvsem ljubitelji jaslic ‒ lahko prikažejo tudi ogromno pokrajino, ki zaseda celotno sobo.


NATIVITY SCENE

Preberite še:
Jaslice na Zaplazu, ki jih sedmo leto zapored postavljata prijatelja

Če postavljamo jaslice, si moramo odgovoriti na vprašanje, katere figure ne smejo manjkati v jaslicah.

Za odgovor na to vprašanje je najbolje pogledati v evangelij, natančneje v Matejev in Lukov evangelij, ki nam pripovedujeta, kakšno je bilo rojstvo otroka Jezusa.




Preberite še:
Vatikan z razstavo jaslic slavi Jezusovo rojstvo

Jezus, Marija in Jožef

Sveta družina je središče božičnega prizorišča: Božji sin, ki se je rodil, poleg njega pa njegova mama Marija in sveti Jožef, za katerega je Bog pridržal načrt, da postane Jezusov zemeljski oče.

V Matejevem evangeliju beremo: “Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takole: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha.

Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil. Ko je to premišljeval, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: ‘Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus (…).’ Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi in ni je poznal, dokler ni rodila sina; in imenoval ga je Jezus.” (Mt 1,18–25)

Kakšen je bil dojenček Jezus? Lukov evangelij pravi, da ga je mati Marija “zavila v plenice in položila v jasli” (Lk 2,6). Jasli so prostor, kjer živali jedo in so ponavadi iz slame.


JASLICE OTROCI

Preberite še:
Naj bo postavljanje jaslic tudi dogodek za otroke

NATIVITY SCENE
By Beto Gomez | SHUTTERSTOCK

Betlehem

Jezus je bil rojen v Betlehemu, mestu, ki je osem kilometrov južno od Jeruzalema. Tako pravi Matejev evangelij na začetku drugega poglavja.

Prostor rojstva lahko naredimo kot jamo ali hlev. O tem evangeliji ničesar ne govorijo, čeprav vemo, da kraj rojstva ni bi bila hiša, še manj pa palača, saj Lukov evangelij potrjuje, da “v prenočišču zanju ni bilo prostora”. (Lk 2,7)


NATIVITY SCENE

Preberite še:
Jaslice malo drugače: Marija spi, Jožef pa pestuje Jezusa. Kaj pravite na to?

Trije kralji, betlehemska zvezda in Herod

Sveti trije kralji so navedeni v drugem poglavju Matejevega evangelija, ki pripoveduje o njihovem srečanju s kraljem Herodom. Zgodba se začne takole: “Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: ‘Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.'” (Mt 2,1–2)

V evangelijih ni natančno določeno, koliko kraljev je bilo ali kako so se imenovali, vendar vemo, da so, ko so našli zvezdo, vstopili, “videli so otroka z Marijo, njegovo mamo, in se mu poklonili, da so ga počastili; odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire.” Zaradi treh daril tradicionalno verjamemo, da so bili kralji trije.




Preberite še:
Kakšne jaslice pa imajo v Španiji, Nemčiji, ZDA in drugod?

shutterstock_340429817.jpg
By Emanuele Mazzoni Photo | SHUTTERSTOCK

O Herodu vemo, da je živel v Jeruzalemu in v nekaterih jaslicah ni upodobljen s figuro, ampak s palačo v daljavi. Herod je obstajal: bil je kralj Herod I, imenovan tudi Herod Veliki. Po takratnem zgodovinarju Jožefu Flaviju je bil krut, številne je preganjal, ubil pa je tudi več od svojih deset žena in nekaj svojih otrok. Vsi ti podatki ustrezajo času preganjanja Jezusa ter begu svete družine v Egipt in smrti nedolžnih otrok.

Pastirji in angel Oznanjevalec

So te figurice le okras v jaslicah? Ne. So namreč del načrta, ki si ga je Bog želel pri rojstvu Jezusa in ki ga je prenesel v evangelijih. So tudi protagonisti dogodka, ki je spremenil zgodovino.

V drugem poglavju Lukovega evangelija smo prebrali, da so “v istem kraju pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: ‘Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli. In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.'”


WINDOW CANDLE

Preberite še:
10 božičnih običajev iz Irske, ki jih lahko vključite v svoje praznovanje

SHEPHERDS
ana erb | Flickr CC BY-NC-ND 2.0

To imenujemo oznanjenje. Evangelij še naprej pripoveduje, da so se odpravili v Betlehem: “Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji (…) In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno.” (Lk 2,16–20)

Tako lahko k hlevčku postavite tudi nekatere pastirje, ki so počastili Jezusa, druge vesele pa na poti nazaj.

Postavljanje jaslic je vesela dejavnost, ki jo lahko naredimo v družini skupaj, še posebej če so doma otroci. Pomagalo nam bo bolje spoznati prizore evangelija in živeti božič s polnim krščanskim pomenom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


WEB 3 JEZERO

Preberite še:
Gregor Čušin razkriva, kako je nastajala TV-kriminalka Jezero


Dîner de Noël en famille

Preberite še:
Kako do praznične večerje brez stresa?




Preberite še:
Vatikan z razstavo jaslic slavi Jezusovo rojstvo

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.