Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kako je izgledal resnični obraz sv. Miklavža

SAINT NICHOLAS ICONS

Public Domain | Face Lab at Liverpool John Moores University | Marian C | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 05/12/19

Nova tehnologija za rekonstrukcijo obraza razkriva najstvarnejši portret sv. Nikolaja

Številni ljudje poznajo podobo razigranega Miklavža oz. “Božička”, ki jo je po svetu v svojih oglasih razširilo podjetje Coca-Cola, toda sodobne legende so žal povsem zastrle resnico o tem, kdo in kakšen je bil v resnici sv. Miklavž.

V zadnjih nekaj letih so raziskovalci v Liverpoolu s pomočjo napredne tehnologije uspeli obnoviti dejanski obraz škofa sv. Nikolaja iz 4. stoletja. Rezultat je osupljiv in presenetljivo podoben prvim ikonografskim podobam moža, ki je navdihnil pravljični lik Božička.


SAINT NICOLAS

Preberite še:
Zanimivosti o svetem Miklavžu, za katere verjetno še niste slišali

Posmrtni ostanki v Italiji

Posmrtni ostanki sv. Nikolaja trenutno ležijo v stolnici sv. Nikolaja v pristaniškem mestu Bari na jugu Italije. Večino kosti so tja pripeljali v 11. stoletju, ko je skupina mornarjev v burnem zgodovinskem obdobju njegove posmrtne ostanke odpeljala iz Mire. Ko so kripto v petdesetih letih preteklega stoletja obnovili, je Nikolajeve kosti preiskala skupina izvedencev. Naredili so na tisoče meritev in rentgenskih žarkov škofove lobanje in kosti ter jih shranili za poznejše preučevanje.


POSTMAN

Preberite še:
Kako je moj pokojni oče rešil Miklavžev večer

Rekonstruirali Miklavžev obraz

Leta 2004 je prof. Caroline Wilkinson z univerze v Manchestru uporabila tehnologijo za rekonstrukcijo obraza, da bi na podlagi prej omenjenih podatkov dobila predstavo, kakšen je bil sv. Nikolaj. Njene izsledke so posodobili leta 2014 in po navedbah BBC zadnja podoba “temelji na vsem kostnem in zgodovinskem materialu, ki je bil na voljo,” in “uporablja najsodobnejša anatomska merila, turške podatke o globini tkiva in CGI-tehnologije”. Rekonstrukcijo so razvili na univerzi v Dundeeju in liverpoolski univerzi John Moores.

Na podlagi izsledkov sv. Nikolaja opisujejo kot “Grka, ki živi v Mali Aziji … starega okoli 60 let, visokega približno 170 centimetrov, ki je imel močno čeljust in zlomljen nos”.


NICHOLAS OF TOLENTINO

Preberite še:
Obiskal ga je menih, ki je trpel v vicah, zato je sv. Nikolaj postal zavetnik duš v vicah

Še bolj osupljivo je, kako je obličje sv. Nikolaja podobno najzgodnejšim ikonam s škofovo podobo. V Centru sv. Nikolaja je na ogled primerjava podob digitalne rekonstrukcije in nekaj izbranih ikon svetnika iz 4. stoletja. Podobnost je neverjetna.

Čeprav morda ne deluje tako razigrano kot Coca-Colin Božiček, kakršnega so vajeni v zahodnem svetu, obstajajo nekatere poteze, ki so prepoznavne v sodobnejših upodobitvah, in le malo manjka, pa bomo v njegovih očeh zaznali igrivo iskrico.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MICHAŁ KASPRZYK

Preberite še:
“Težke izkušnje so me pripeljale do nečesa lepšega”


MISSILE

Preberite še:
“Pri osmih od desetih spovedi gre za pornografijo”


ROZSTANIE

Preberite še:
Odpuščam ti, a nimava skupne poti

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.