Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Moški in minimalizem: zakaj ga potrebujete in kako vam lahko izboljša življenje?

MEN-ALONE-BENCH

PEXELS

Tina Martinec Selan - objavljeno 21/11/19

Kako je odločitev za manj Jayu Herringtonu prinesla neskončno več

Vedno več moških živi v nenehnem stresu, ki ga nanje polaga družba. Morajo se dokazovati v službi, biti dobri možje in očetje, biti uspešni v športu, imeti zanimive hobije. Predvsem pa morajo imeti vedno nove in nove stvari, s katerimi se pred drugimi dokazujejo kot uspešni.


DISORGANIZED

Preberite še:
Preveč navlake? Tu je sedem razlogov za zmerni minimalizem 

Imeti vedno več

Večja hiša, nov avto, boljši telefon, naprednejši računalnik, televizor z večjim zaslonom – to je le nekaj materialnih “zahtev”, ki sodobnega moškega postavljajo pred vedno večji izziv, kako jim zadostiti. Če imaš vedno več, je tudi želja po več vedno večja, s tem pa pridejo večji stroški, več stresa in vedno večji občutek divje dirke, v kateri se zdi, da ne moreš zmagati.

Posledice se kažejo na zdravju moških, tako na fizični kot tudi psihični ravni. Vedno več moških trpi za depresijo in anksioznostjo, številni se borijo s katero izmed odvisnosti (alkohol, droge, igre na srečo, nevarni športi, pornografija itd.). Izčrpani, nemirni, pod stresom, v iskanju vedno novih dražljajev – to je opis, ki velja za marsikaterega sodobnega moškega.


FIGURKI PRZED DOMKIEM, MIESZKANIE RAZEM

Preberite še:
Nasvet številka ena za vsako družino ali zakaj je minimalizem nujen

Leta se je na vso moč gnal, da bi dohajal druge

To je veljalo tudi za Jaya Harringtona, odvetnika iz Michigana. Jayeva žena je opazovala svojega moža, kako je bil vedno bolj in bolj ujet v začaran krog poklicnega uspeha, ki ga je vsakič okronal s kakšno novo svetlečo zadevo: hiša, nov avto, nove palice za golf … Te so mu začasno sicer nudile adrenalinski višek, dolgoročno pa so ga pustile praznega in z občutkom obžalovanja.

Jay svoje življenje v članku opisuje takole: “Leta sem tekel na vso moč, da bi dohajal druge. Od odlične pravne šole v odlično odvetniško pisarno; od (pre)velike hiše do tega, da preprosto nisem imel več časa za nič. Teža vsega me je skoraj pomendrala. Nekaj se je moralo spremeniti.”


nenad stojakovic

Preberite še:
“Nisem Superman, tudi jaz se kdaj zjočem, a ne obupam”

Nato nadaljuje: “Imel sem srečo. Ko sem dosegel dno, sem dobil priložnost, da izklopim svoj avtopilot in se posvetim stvarem, ki v življenju resnično nekaj pomenijo: izkušnje, odnose, prepričanja in vrednote. To so stvari, ki niso ‘stvari’, pač pa nujne za zadovoljno in izpolnjujoče življenje.”

Začaran krog uspeha, denarja in vedno novih stvari

Jay pravi, da se življenje moškega, ki ga žene vedno večja želja po uspehu, imetju in socialnem statusu, lahko primerja z začaranim krogom, ki se vrti vedno hitreje in hitreje, dokler moški ne postane tako omotičen od vrtenja, da ne more več sestopiti. Kljub hitrosti pa ni nikoli nič bližje resničnemu zadovoljstvu in občutku izpolnitve.

Vedno razmišlja: “Ko dobim boljše delovno mesto …” ali: “Ko spoznam žensko svojih sanj …”, takrat namreč misli, da bo resnično srečen. A sreča, ki jo polaga nekam v prihodnost kot rezultat novega dosežka, se mu vztrajno izmika.


RELATIONSHIP

Preberite še:
Kdaj se moški “petelinijo” in zakaj pometajo težave pod preprogo

Odločitev za manj mu je prinesla neskončno več

Kaj se je spremenilo za Jaya? Žena mu je trmasto in vztrajno prigovarjala, naj se odloči za bolj minimalističen pristop k življenju. Preprosto povedano, naj se odloči za manj. Manj dela, manj kreditov, manj nadur, manj obveznosti, manj zahtev okolice in družbe, posledično pa tudi za manj materialnih dobrin.

Jay piše: “Zdaj vidim, da mi je kljub vsemu, kar sem imel, manjkalo veselje do življenja. Namesto da bi se ozrl naokrog in se čudil vsemu neverjetnemu, kar me obdaja, sem živel svoje življenje skozi računalniški in telefonski zaslon. Ambicioznost in potrošništvo sta mi zameglila pogled. Leta pa so z neverjetno hitrostjo drvela mimo mene.”


RADOŚĆ

Preberite še:
Kje lahko moški najde svojo srečo?

Spremembe, za katere sta se odločila Jay in njegova žena, so bile te, da sta omejila svoje imetje in finančne dolgove. Ustanovila sta svoje podjetje in fizično pisarno zamenjala za virtualno. Iz velemesta so se preselili v majhno mestece.

Vse to je njima in njunim otrokom podarilo več prostora in časa za stvari, ki jih lahko počnejo kot družina in ki resnično štejejo. Jay je začel bistveno več časa preživljati na prostem ob aktivnostih, ki ga veselijo, zaradi česar je spet odkril svojo željo po pustolovščini in veselje do življenja.

“Edini način, da se rešiš te divje dirke in vrtenja v začaranem krogu uspeha in materializma je ta, da preprosto sestopiš in se odločiš za bolj minimalističen način življenja,” pravi Jay. “Iz lastne izkušnje vem, da ni preprosto. Ko enkrat storiš to, namreč spoznaš, da te stvari, za katerimi si se nekoč gnal, nikoli ne bi osrečile.”




Preberite še:
Po desetih letih zakona: 5 stvari, ki jih morajo mladoporočenci vedeti


CONCERNED WOMAN

Preberite še:
Ta svetnik priporoča, naj spregledamo pomanjkljivosti drugih




Preberite še:
“Vsaka stvar, ki se nekje nalaga, raste. Enkrat ti vrže ven varovalko!”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.