Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako je sv. Hubert premagal svojo razvado, da ob nedeljah ni obiskoval svete maše

SAINT HUBERT

Wilhelm Räuber | Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 16/11/19

Sv. Hubert je zelo rad hodil na lov in sprva ni želel, da bi "dolgočasna" maša motila njegove nedeljske pustolovščine

Mnogim katoličanom se nedeljska maša zdi precej dolgočasna. Na površinski ravni se pravzaprav nič ne “dogaja” in vse skupaj ni prav nič zabavno. Sv. Hubert se je več let navdušeno strinjal s to izjavo in če je imel možnost, da se udeleži svete maše ali pa se odpravi na lov, z izbiro ni imel težav: vedno se je odločil za lov.




Preberite še:
“Ta trapasta maša”

Prednost dal lovu. Dokler …

Hubert je bil tako zasvojen z lovom, da se je v gozd odpravil celo na veliki petek! Ko so se vsi drugi v cerkvi spominjali Jezusove žrtve na križu, je sv. Hubert že lovil svojo naslednjo trofejo.

Nato pa se je zgodilo tole:

Na veliki petek je bil v gozdu na lovu, ko je nenadoma zagledal čudovitega jelena, ki se mu je med rogovjem lesketal zlat križ. Hubert se je ves osupel ustavil, nato pa je, misleč, da gre za zablodo, svojega konja pognal proti jelenu; toda namesto da bi jelen poskušal zbežati, je obstal na mestu in se s prijaznimi, prosečimi očmi zazrl v Huberta, v lovčevih ušesih pa je zazvenel njegov glas: “Hubert, Hubert! Kako dolgo te bo tvoja strast do lova še odvračala od misli na zveličanje?” Hubert je s slabo vestjo razjahal konja, padel na obraz in zaklical: “Gospod, kaj naj storim?”


ADORATION,24 HOURS FOR THE LORD,POPE FRANCIS,LENT

Preberite še:
Zagate, v katerih se znajdemo samo katoličani

Začetek novega poglavja

Hubert je za nasvet prosil krajevnega škofa in v njegovem življenju se je začelo novo poglavje. Nikoli več ni zamudil nedeljske svete maše, ni se mu več zdela dolgočasna, temveč jo je videl kot sestavni del svoje poti k zveličanju.

Včasih morda res ne razumemo, kaj se dogaja med mašo, toda razumeti bi morali vsaj to, da jo je Bog ustanovil za naš duhovni blagor. Maša nas lahko spremeni na načine, ki jih sprva morda ne prepoznamo, toda sčasoma v svojem življenju začutimo njihov učinek.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Veste, kaj? Zaspal sem na mašo!

Stara modrost pravi: “Več daš, več imaš.” Če se vam maša zdi dolgočasna, začnite o njej premišljevati malce drugače, potrudite se, da jo boste bolje razumeli, in vsako nedeljo svoje srce odprite Bogu.

Molite k sv. Hubertu in ga prosite za pomoč, da boste v maši zagledali lepoto, ki očem ni vedno vidna.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


RATOWNIK OCHRZCIŁ DZIECKO

Preberite še:
Odzval se je klicu na pomoč, ko je umirala deklica. Po krstu je oživela


BARBARA MESTNIK

Preberite še:
“Sem velika zagovornica principa, da moški in ženske ne moremo drug brez drugega”


STANISLAV KOSTKA

Preberite še:
Mladi svetnik, po katerem nosi ime prva slovenska gimnazija

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.