Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Imate težavne odnose s starši? Tu so trije namigi, ki bodo pomagali

RELATIONSHIP

shutterstock | fizkes

Cecilia Zinicola - objavljeno 01/11/19

Potrebna je dobra priprava, da lahko ohranite vez s svojimi starši in da njihova morebitna negativnost ne bo vplivala na vas

Iz življenja je dobro odstraniti tisto, kar nam jemlje notranji mir. Tu ne gre za egoizem, temveč za skrb za notranje zdravje in kakovostno življenje. Pomembno je, da se umaknemo iz toksičnih odnosov. Te vrste škodljive stike imamo z osebami, ki so zelo negativno nastrojene, ki so vedno v vlogi žrtve ali pa dvolično govorijo. Po srečanjih z njimi smo utrujeni, izžeti in brezvoljni.

Ko gre za sodelavca ali prijatelja, se je lažje umakniti. A če gre za enega od staršev, ne moremo kar prekiniti stikov. So naši starši in povezanost z njimi je pomembna. Kako potem kar se da najbolje shajati z njimi?


RELATION

Preberite še:
Štirje znaki, ki vam bodo pomagali prepoznati toksičen odnos

Tudi on/ona se ne počuti dobro

Negativna naravnanost ne koristi nikomur. Lahko da se kdo navadi negativnosti do te mere, da bolečine ali posledic niti več ne zazna. Zagotovo pa za vsakogar več koristi prinašajo pozitivna naravnanost, veselje in velikodušnost. Ko to vemo, lahko bolje sočustvujemo s takim človekom in razumemo, da pravzaprav trpi.

Hkrati je to priložnost, da sami sebe preverimo z nekaj vprašanji: Zakaj tega ne sprejmem? Imam tudi sam kaj tega vedenja? Zakaj tako močno vpliva name?

Ko zmoremo razumeti, kaj to pomeni za nas, se v določeni situaciji lažje zavarujemo in bolje odzovemo, tudi če je težko.


mother and daughter

Preberite še:
3 ključi za več ljubezni med starši in otroki

Odločite se za odpuščanje

Bistvenega pomena je, da zmorete razumeti in v konkretnih situacijah odpustiti tisto lastnost starša, ki vas prizadene. To vam bo pomagalo zmanjšati napetost in tesnobo ter omogočilo, da boste bolj usmiljeno sprejemali bolečino drugega.

Bistveno je, da doma lahko izražamo čustva in občutke, povemo o stvareh, ki nas jezijo, bolijo ali veselijo. Ko ustvarjamo okoliščine za pogovor, bomo lažje razumeli, zakaj je ta oseba takšna, kot je.




Preberite še:
10 neverjetnih zgodb o odpuščanju

Pripravimo se na srečanje

V redkih primerih se za vedno ločimo do svojih staršev. V večini primerov se občasno srečujemo. Priprava na tako srečanje nam bo omogočila, da bomo skupni čas dobro izkoristili in ga preživeli s čim manj negativnimi posledicami.

Ko se odločimo, da bomo energični, ljubeči in pozitivno naravnani kljub težavam, postajamo boljši človek. Priprava na skupni čas z očetom ali mamo nam bo pomagala. Pomislite, da bo morda prav vajino srečanje najlepši del njenega ali njegovega dne.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


WEDDING RECEPTION

Preberite še:
Video, ob katerem boste jokali od ganjenosti in smeha hkrati


ELEGANT YOUNG LADY

Preberite še:
Naveličani samskosti? Tu je seznam “ukrepov”


FATHER LUIS ANTONIO SALAZAR

Preberite še:
Milenijski duhovnik, ki prek Instagrama širi evangelij

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.