Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako odpustiti očetu, ki vas je maltretiral?

son hugs father

By sebra|Shutterstock

Catholic Link - objavljeno 17/10/19

Štirje koraki patra Enriqueja Granadosa za pomiritev z lastno preteklostjo

Pred dnevi me je nekdo vprašal: “Kaj se zgodi, če me oče maltretira? Kako naj spoštujem njegovo očetovstvo, če se že leta ne pogovarjava in se je z njim skoraj nemogoče spraviti?”




Preberite še:
10 neverjetnih zgodb o odpuščanju

Očetovstvo je Božji dar in tako kot vsako darilo prinaša odgovornost. Žalostno je, če je boleče biti v bližini svojega očeta, a je to nekaj, kar se dogaja. O tako boleči in zapleteni temi, kot je ta, ni lahko govoriti tudi zato, ker obstajajo zelo posebne okoliščine in je zato težko ponuditi splošni recept.

Zato bom podal nekaj namigov, da vam pomagam narediti korake v procesu sprave z očeti.

Sprejmite resničnost

Sprejeti morate dejansko resničnost. Pogosto se pred srečanjem z bolečimi ali frustrirajočimi okoliščinami zlomimo, razmišljamo, se pritožujemo nad svojo resničnostjo ali pa si želimo, da bi bile stvari drugačne. Najprej se je treba sprijazniti s situacijo, pritoževanje in razbijanje glave težav ne rešita, ampak celo dodata novo, ki je že sama po sebi težka.


JIM CARREY

Preberite še:
Jim Carrey: “Odpuščanje odpira in spreminja človeška srca”

Identificirajte vzrok bolečine

Poskusite prepoznati, zakaj sta vas njegova prisotnost in obnašanje prizadela – kaj govori, kako to govori, ali so morda rane, ki jih je pustil v vašem srcu, tam zaradi njegovih stališč, ki so vas bolela.

Pomembno je vedeti, s čim se soočate, in poimenovati svoje občutke, svojo notranjo izkušnjo, ugotoviti, kakšen je način, ki se ga lahko praktično uporabi za boj proti situaciji, v kateri se nahajate.


KŁÓTNIA W ZWIĄZKU

Preberite še:
Srečen je zakon, v katerem drug drugemu veliko odpuščata!

Ne kuhajte zamer

Naslednji korak je, da ne hranite zamer ali užaljenosti. Lahko se držite na razdalji in se izogibate okoliščinam, ki so za vas morda boleče. A vaš cilj mora biti, da se podate na pot notranjega ozdravljenja, v katerem boste morda spoznali in se naučili, da ni dobro preizkusiti vsega, kar vam škodi in na vas vpliva.

Če ne storite ničesar, razen tega da ponavljate negativne stvari ali ideje, ki ste jih že imeli, bo zelo težko ozdraveti. Na tak način boste le še bolj okužili rano, ki je že sama po sebi globoka in boleča.


ANNOYED WOMAN

Preberite še:
Vam gre nekdo na živce? Recite si ta stavek!

Obstaja stavek, ki so mi ga nekoč povedali in ga vedno znova ponavljam: “Užaljenost in zamera sta najslabša možna izbira. S tem ničesar ne premagamo, vedno le izgubimo.” Vaše srce bo z zamero ranjeno, druga oseba pa vaše težave sploh ne bo opazila.

Napolnite se z močjo, da greste naprej

Kakšna je torej pot, ki jo je vredno zasledovati? Odpuščanje. Ne vemo, koliko časa bo ta pot trajala, ker je odvisna od tega, kako se bo vaše srce spravilo z rano. Vsako srce potrebuje svoj način in čas.

Ne smemo pozabiti, da govorimo o stvareh, za katere potrebujemo Božjo pomoč. Globoko odpuščanje prihaja kot milost od zgoraj, vendar se mora vsak pripraviti, da jo prejme. Odpuščanje, ki prinaša mir, je tisto, ki zlomi obroče trme in verige trpljenja, ki nas sčasoma zasužnjujejo in nam ne pomagajo napredovati v življenju.


POPE AUDIENCE HOLY SEE

Preberite še:
Imate sovražnike in ne veste, kako bi odpustili? Papež Frančišek nas uči

Pomembno je tudi ugotoviti, koliko vas je situacija prizadela, da vam bo znal pomagati tudi duhovni spremljevalec. V nekaterih primerih je potrebna tudi dobra psihološka pomoč, da se rane zacelijo in da lahko napredujete k resnični in globoki spravi.

Upam, da vam bodo ti nasveti pomagali, da se spravite ne samo z očetom, temveč tudi s katerim koli drugim članom vaše družine ali prijateljem, da boste odpuščali iz srca in živeli v miru.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


TOM UZHUNNALIL

Preberite še:
557 dni ujetnik islamskih skrajnežev: “Najbolj dragocena stvar je biti z Bogom”


MISCARRIAGE

Preberite še:
Posledice spontanega splava, celo zgodnjega, so empirično dokazane


LECTIO DIVINA

Preberite še:
Ne veste, kako bi se lotili branja Svetega pisma? Ta preizkušena metoda bo zagotovo v pomoč

Tags:
odpuščanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.