Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Moderna babi razkriva, kakšna je dobra tašča

web-2-mojca-cimerman-1-e1570004227976.jpg

OSEBNI ARHIV

Lojze Grčman - objavljeno 05/10/19

"Starši so za vzgajanje, stari starši pa za razvajanje"

Učiteljica in blogerka, ki se ukvarja tudi z marketingom, predvsem pa mama in babica je Mojca Cimerman. Radovednost in vedoželjnost jo ženeta v vedno nova znanja in raziskovanja vrednot, kultur, spoznavanje novih ljudi. Rada ima življenje, vsak dan ji je dragocen. Svojih spoznanj pa si še zdaleč ne želi zadržati le na uspešnem blogu, ki ga je poimenovala Modernababi.


COUPLE

Preberite še:
Ženskam pravim: “Ujele ste orla, ne lomite mu kril, ker ne bo mogel leteti”

Dama, ki si z veseljem nadene visoke petke, je v zamahu učiteljskega ustvarjanja, ki jo zanima ogromno stvari, obožuje potovanja, fotografiranje, marketing in med drugim piše uspešen blog. Opis ne zveni ravno prav tipičen za babico. Ste bili od nekdaj nekaj posebnega?
Morda pa res. Vedno sem bila nekaj posebnega, že kot majhna punčka. (nasmešek) Rada sem se družila s fanti, igrala nogomet, trenirala judo, ustvarjala s tehničnimi predmeti, pozneje popravljala svoje avtomobile, vodovodne napeljave, zidala, sestavljala pohištvo, pisala pesmi, obrezovala drevje in še in še.

Po značaju se od otroštva nisem veliko spremenila. Še danes se lotim skoraj vseh, še tako zahtevnih projektov. Čeprav sem po naravi dokaj mirnega značaja, se rada šalim, sem odkrita, delovna in predvsem poštena. Rada povem tisto, kar me moti, še raje pa, kar me veseli. Rada spoznavam druge ljudi, njihov način življenja in kulturo, razmišljanje ter vrednote. Iz tega se veliko naučim. Ljubim naravo in sem hkrati velika ljubiteljica živali.

web-3-mojca-cimerman-1.png
OSEBNI ARHIV

Kako babica – ali oseba v zrelem obdobju – lahko deluje v slogu besede “moderna”?
Moderna babi izhaja bolj iz internetne digitalizacije kot iz mode. Ko se je začelo to obdobje, sem se namreč tudi sama začela ukvarjati s tem. V šoli sem leta vodila računalniški krožek, nato tudi fotografskega. V veselje mi je tudi spoznavati stvari, ki so mi tuje, saj se rada učim in nadgrajujem znanje, ki ga pozneje tudi s pridom izkoristim.


COUPLE

Preberite še:
10 stvari, s katerimi ženske spravljajo moške ob živce

Ko sem ustvarila blog Moderna babi, sem imela v mislih predvsem zrelo žensko, ki je stopila v korak s časom, je računalniško pismena, uporablja pametni telefon, Facebook, Instagram ali druga družbena omrežja – to je namreč tisto, kar nam pravzaprav omogoča virtualna druženja.

Modre misli Moderne babi:

“Zanimivo je dejstvo, kako s prevzemanjem funkcije babice prehaja moja odgovornost do lastnih otrok  v neko novo obliko, ki je manj stresna in bolj razumevajoča,” ste zapisali pred kratkim. So pri vas pravila drugačna od starševskih? 
Ko sem rodila svojo hčer, se je moja ljubezen do nje stopnjevala tako močno, da se mi je včasih celo zdelo, da sem obsedena z ljubeznijo, ki jo gojim do nje. Danes je takšne oziroma podobne ljubezni deležen moj vnuk, ki je avgusta dopolnil leto dni. Ta odnos je z besedami težko opisljiv. 

Odnos z Anjo je z leti postal zares globok in pristen. Razumem jo in dobro se spominjam časov, ko sem bila v njeni vlogi jaz. Večkrat sem že omenila, da so starši za vzgajanje, stari starši pa za razvajanje. Čeprav se sliši zelo klišejsko, to pravzaprav drži.


CZAS Z RODZINĄ

Preberite še:
Kako najti čas za družino?

Ker Anji in njenemu partnerju zaupam, se ne vmešavam v njuno vzgojo, temveč ji sledim in ravnam tako, kot počneta tudi onadva. A ravno tukaj “razvajanje” pride do izraza; za razliko od staršev babice hitreje popustimo, otroški jok se nas prej dotakne, pa vsi tisti ljubeznivi pogledi … ☺ In tako se začne “razvajanje” z iskreno ljubeznijo, objemi, poljubi in seveda kakšnim sladkim priboljškom.

Med drugim ste delili posnetek, kako ste vnučka zapeljali z večjo kosilnico.
Iz svoje poklicne poti opažam, da je vse več otrok takšnih, ki ne znajo uporabljati najbolj osnovnih predmetov, niso vešči v motoričnih spretnostih. Že pred rojstvom Liama sem Anji pripovedovala, kaj vse ga bom naučila. Čeprav je še majhen, opažam, da je zelo spreten, vedoželjen in radoveden. Zna rokovati s predmeti in z veseljem oponaša svojega očeta pri ročnih delih. Prav zaradi tega sem ga peljala tudi s traktorsko kosilnico, kjer je neverjetno užival in izkazoval navdušenje nad vožnjo.

web-3-mojca-cimerman-1-e1570003968557.jpg
OSEBNI ARHIV

V enem od svojih blogov ste razkrili, da na trenutke sreče zdaj, v zgodnjih petdesetih, gledate popolnoma drugače kot nekoč. Četudi ne gre vse vedno po željah. Kaj se je spremenilo?
Spremenil se je moj odnos do življenja. “Odrasla sem” in zavedam se. Veliko bolj znam ceniti vsak, še tako majhen trenutek, ki se zgodi. Rada imam življenje. Zavedam se, da smo minljivi in da smo le trenutek v večnosti. Ta trenutek ne traja dolgo, zato menim, da je vsak dan dragocen. To spoštujem in končno se zavedam, da za srečo ni potrebno veliko.




Preberite še:
“Občutek krivde je pogosto povezan z nezmožnostjo potegniti mejo”

Kaj je ključno za grajenje mostov med generacijami, kjer se odnosi včasih zdijo tako zapleteni?
Če želimo svojega otroka naučiti odrasti, da je sam sposoben poskrbeti za svojo srečo, da zna reči ne, da zna odločati, da je sposoben prevzeti odgovornost in posledice, moramo “vzgojiti” najprej sebe. Ko bomo starši okrepili svoje šibke točke, bomo otrokom lahko nudili brezpogojno ljubezen in jih s tem naučili pristnega, iskrenega in predvsem samostojnega življenja. V takšnem primeru se mostovi postavijo sami.


CHILD

Preberite še:
Kako lahko introvertiranemu otroku pomagamo najti prijatelje

Kakšna tašča je dobra tašča?
Dobra tašča je tista, ki podpira svoje otroke pri družinskem življenju, ki se s pristnim in prijateljskim odnosom vključi v mlado družino, ki je prežeta s polno mero pozitivnih misli, ljubezni in dejanj, ki so v mladi družini zelo zaželena. Dobra tašča spoštuje odločitve mladih, jih pogosto vabi na kosilo, se veseli vsakega njihovega uspeha, ljubi svoje vnuke in je predvsem skrbna, odkrita in ljubeča.

web-3-mojca-cimerman-marjan-laznik-1-e1570003767121.jpg
MARJAN LAZNIK

Ne omejujete se na deljenje svojih izkušenj in spoznanj na spletu, ampak ste pripravili velikopotezni piknik modernih babic z več kot 100 udeleženkami. Od kod ideja in kaj ste počele?
Idejo o našem druženju sem dlje časa nosila v mislih. Vem, da smo ženske zrelejše populacije velikokrat prikrajšane za različne dogodke, pozabljene ali celo osamljene. Prav zaradi tega sem se odločila, da izpeljem prvo vseslovensko druženje modernih babic, ki je potekalo v okolici Celja. 




Preberite še:
“Ključe od vrat razveze sva vrgla stran. Iz vsakega konflikta izhajava močnejša”

Piknik je bil izredno dobro obiskan, jedlo se je, pilo, plesalo in seveda veliko klepetalo. Babice so imele možnost sodelovati na različnih delavnicah, kjer so zase izdelovale zdravilne kreme, pripravljale darila za svoje vnuke, izdelovale šopke iz papirja ali samo dobivale informacije o zeliščih in njihovih pozitivnih učinkih. Najpomembneje pa je, da so se tudi zunaj virtualnih druženj stkala iskrena in pristna prijateljstva, ki trajajo še danes.


MATKA ELWIRA

Preberite še:
Zgodba matere Elvire: moj oče alkoholik je bil moja “sreča”

Kako pa bi bil, po vašem mnenju, videti moderni dedi?
Modernega dedija imamo doma. To je moj ati, ki je letos dopolnil 81 let. V slabem vremenu slika, v lepem hodi na ribolov, ob večerih rešuje sudoku, bere knjige, vozi avtomobil, vsaj petkrat na leto gre na morje, je izredno pozitiven, zdrav in vedoželjen. Joj, včasih se mi vse to zdi tako samoumevno, ker ga takšnega že od nekdaj poznam, da velikokrat pozabim, kako poseben je! 


KOBIETA W WATYKANIE

Preberite še:
Nekaj let je živela v Vatikanu in njeni otroci so se s papežem igrali skrivalnice

In kar ga dela zares modernega – verjeli ali ne, je računalniško pismen, uporablja pametni telefon, tudi Facebook in druga družbena omrežja. Presenečena sem bila, ko je šel pred nekaj meseci na štiri kilometre dolg sprehod s pomočjo Google zemljevida, ker je na drugem koncu soseske nekaj iskal. Pogosto mi pravi: “Počakaj, da vprašam Googla, ali “Imaš kabel za telefon? To je pravi moderni dedi. ☺

Moderno babi seveda najdete tudi na Facebooku.




Preberite še:
Nosečnost pri 16: od uporniške najstnice do skrbne mamice


PARENTING

Preberite še:
Kaj bi povedali svojim otrokom, če bi vedeli, da boste kmalu umrli? Povejte jim to že danes


SAD,LITTLE,BOY

Preberite še:
Je moj otrok avtističen, ker nisem bila nežna?

Tags:
družinaintervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.