Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj nam je Božje zapovedi težko izpolnjevati?

KOBIETA

Caitlin Venerussi/Unsplash | CC0

Chiara Amirante - objavljeno 02/10/19

Zapovedim ne sledimo, ker jih ne vidimo kot Božji nasvet za srečo, temveč jih čutimo kot omejitve, ki zavirajo našo voljo

Čudovita prilika o izgubljenem sinu ali o usmiljenem očetu je, kot bi poslušal zgodbo svojega življenja. Oče nas vabi, da ostanemo v njegovi ljubezni, da bi doživeli troedinega Boga, uživali nebeško življenje in izkusili košček večne blaženosti že na tem svetu. Toda kaj storimo, ko nas prevzamejo napuh, sebičnost in greh? Takrat smo bolj podobni izgubljenemu sinu in rečemo: “Oče, daj mi nekaj tistega, kar mi pripada, saj želim videti svet in delati, kar mi srce poželi!”




Preberite še:
Imajo vse Božje zapovedi enako težo?

Omejitve namesto nasvetov za srečo

Zato pa Janezovega klica “če se boste držali mojih zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem se tudi jaz držal zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni” (Jn 15,10) ne upoštevamo do potankosti. Namesto da bi jih gledali kot na Božje nasvete za srečo, jih čutimo kot omejitve, ki zavirajo našo svobodno voljo. In tako ošabno trdimo, da lahko preprosto vzamemo, kar nam pripada, in delamo, kar nam srce poželi.


GREGOR ČUŠIN

Preberite še:
Pet Čušinovih floskul ‒ med 10 božjimi zapovedmi in 12 pravili za življenje

Očetov objem, ki ne pojenja

In tako smo kot izgubljeni sin nekaj časa uživali in se nam je zdelo, da smo srečni, sledili smo svojemu srcu (uživali smo v lenarjenju, zabavah, neprestanih potovanjih, neurejeni spolnosti itd.), a istočasno smo tudi potrošili bogastvo tega, da smo Božji sinovi, ustvarjeni po njegovi podobi.

Bili smo razsipni in se znašli v gnoju. In ko se skoraj sprevržemo v živali, smo se zaradi neverjetne Božje milosti in ljubezni v strahu skušali približati Gospodu. Prav to pa je najbolj ganljiva, globoka in čudovita izkušnja, ki zaznamuje naše življenje: izkušnja Božjega usmiljenja, v kateri znova zaživimo. Ta Oče nikdar ne obsoja, temveč nas nežno objame in se raduje z nami. Zato se radujmo in svojo radost delimo tudi z drugimi!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


MINDFULNESS

Preberite še:
Sprejmete oktobrski izziv?




Preberite še:
Rak dojk pri 27 letih: “Vsak večer me je bilo strah, ali se bom zjutraj sploh zbudila”


FIGHTING

Preberite še:
Sveti Janez Zlatousti o tem, kako se opravičiti (in to zares misliti)

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.