Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Starši umrlega glasbenika Aviciija se borijo proti samomoru med mladimi

TIM BERGLING

Instagram-AVICII

Cecilia Zinicola - objavljeno 30/07/19

Klas Bergling, oče lani preminulega glasbenika Aviciija, je pred kratkim v intervjuju spregovoril o letu po smrti svojega sina Tima, ki je zaradi svojih pesmi postal eden najbolje plačanih didžejev v zgodovini in čigar novica o smrti je povzročila velik šok ter začela razpravo o depresiji med mladimi

V intervjuju je povedal, da je “s Timom veliko govoril, a življenje umetnika je težko, saj slava posrka velik delček vsakega zvezdnika. Biti srečen ni nekaj, kar je daleč od biti nesrečen. Bil je namreč srečen s svojo glasbo, a imel je veliko problemov z zdravjem, do točke, ko se je leta 2016 moral umakniti z glasbene scene.”

Njegov sin je v času glasbenega uspeha namenil milijonske donacije svojega denarja organizacijam, kot so House for Hunger in The Feed Foundation, da bi pomagal preprečiti lakoto v svetu. Podpiral je tudi kampanje proti trgovini z ljudmi in proti nasilju tolp, čemur je namenil tudi videa svojih pesmi For a Better Day in Pure Grinding.


COMPUTER

Preberite še:
Ko se mladi zatekajo v svet iger, ki jih spodbujajo k samomoru

Aviciiju ni bilo pomembno “nabirati denarja na banki”, kot je dejal v enem izmed intervjujev: “Ko sem začel služiti denar, sem ugotovil, da ga resnično ne potrebujem. Kadar imaš denar, ki ga ne potrebuješ, je najbolj humano in najbolj logično, da ga nameniš ljudem, ki ga potrebujejo.”

Velikodušnost na pohodu

Njegova družina je tako vse od njegove smrti čutila, da mora pomagati mladim, da se izognejo sprožilcem, ki končujejo njihova življenja in s tem prizadenejo mnoge družine. Odločili so se, da bodo, tako kot njihov sin, pomagali tistim, ki so najbolj potrebni pomoči.

“Dobili smo sporočila staršev in otrok, ki so doživeli enako tragično izkušnjo. V njih so zapisali, kako živijo naprej in kako so se naučili živeti z žalostjo in praznino. Obstaja zelo velika potreba po pomoči in podpori oseb, ki so se znašle v podobnih travmatičnih situacijah.”


MIRJAM SELŠEK ŠTANTA

Preberite še:
Anksioznost, zloraba, bes, misel na samomor: “Iskala sem varnost”

TIM BERGLING
Instagram-AVICII

COMPUTER

Preberite še:
Ko se mladi zatekajo v svet iger, ki jih spodbujajo k samomoru

Dobiti pomoč že v zgodnji fazi

“Srečni smo, ker smo v stiski našli ljubezen z vseh strani. Veliko je ljudi, ki že delajo na tem področju in to počnejo fantastično, a potrebujemo še več pomoči s strani politikov, da bi delo šlo v pravo smer. Da ne bo tako kot danes: malo tukaj in malo tam.”

“Moja želja je, da bi prišlo do spremembe, kjer bi mladi pomoč dobili v zgodnji fazi, ko so težave še majhne. To pa seveda ni lahko.” Prav s to željo in motivacijo je bila ustanovljena Fundacija Tim Bergling, ki svojo pomoč nudi osebam in organizacijam, ki delujejo na področju mentalnih bolezni ali na promociji preventive proti samomoru.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


BOHINJ-CHURCH

Preberite še:
Cerkev, ki si jo je ogledal Jean-Paul Sartre


JEALOUSY

Preberite še:
Če vam reče, da vas ne ljubi več – ali vas je sploh kdaj ljubil/-a?


DOOR

Preberite še:
Kako se lahko povsod počutimo kot doma?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.