Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Imajo vse Božje zapovedi enako težo?

WEB3-Boy-hands-holding-holy-cross-praying-God

SHUTTERSTOCK

Družina - objavljeno 21/07/19

Vse zapovedi slonijo na prvi zapovedi. Ko postavimo Boga na prvo mesto, bo tudi vse drugo na pravem mestu

Vprašanje bralca:

Deset Božjih zapovedi je prva ustava, ki jo je sprejelo človeštvo pred več tisočletji od Boga. Prve tri zapovedi obravnavajo odnos človeka do Boga, naslednje pa odnos človek do človeka. Kot mi je znano, je neizpolnjevanje zapovedi greh. Zanima me, ali ima vseh deset zapovedi enako težo, na primer prva in peta zapoved? Jaz mislim, da je neizpolnjevanje tudi prve zapovedi greh in vsi, ki ne verujejo (ateisti), živijo v grešnem razmerju do Boga. Jože

GREGOR ČUŠIN

Preberite še:
Pet Čušinovih floskul ‒ med 10 božjimi zapovedmi in 12 pravili za življenje

Odgovarja: Alojzij Cvikl, mariborski nadškof

Deset zapovedi ali dekalog ostaja skozi zgodovino temeljnega pomena. Predstavlja edino pristno osnovo za življenje posameznika, družine, naroda. Bog svojih zapovedi ni odtisnil samo na dve kamniti plošči, ampak predvsem v naša srca. Zapovedi nam je dal, da bi nas varovale pred egoizmom, sebičnostjo, požrešnostjo in pehanjem zgolj za užitki.

Prva zapoved je “Veruj v enega Boga” ali dobesedno svetopisemsko besedilo “Ne imej drugih bogov poleg mene”. Tu gre za obrambo pred skušnjavo malikovanja. S skušnjavo malikovanja se je moral soočiti celo sam Božji Sin takoj na začetku svojega javnega delovanja v puščavi, ko ga je hudič skušal.


UPSET

Preberite še:
Ali je to razlog, zakaj Bog včasih dopusti, da se naše rane ne zacelijo?

To skušnjavo je Jezus zavrnil. Prav tako nam evangeliji poročajo, kako je Jezus nasitil množico v puščavi. In takrat so ga ljudje od navdušenja hoteli postaviti za kralja (prim. Jn 6,15). Tudi to namero množic je Jezus zavrnil in nam dal zgled, kako se izogniti malikovanju: ne upogniti kolena pred nikomer, tudi ne pred svojim jazom! Bog je edini, ki je vreden, da molimo k njemu in ga častimo.

Kdor veruje v Boga, ostaja svoboden in je sposoben prav ljubiti. Ostaja odprt za stisko drugega, je človek za druge. Njegovo življenje stoji na trdnem temelju. To se še posebej pokaže, ko človeka doletijo preizkušnje, ko nam to, kar smo si pridobili ali nabrali v življenju, naenkrat nič več ne pomeni.


WOMAN

Preberite še:
Če bom izpolnjevala zapovedi, me bo Bog imel rad. Resno?

Ali imajo vse zapovedi enako težo? Vse pravzaprav slonijo na prvi zapovedi. Ko postavimo Boga na prvo mesto, bo tudi vse drugo na pravem mestu. Problem, zakaj se ljudje bojimo tega koraka, je velikokrat naš strah. Na prvi pogled se človeku zdi, da če Boga postavimo na prvo mesto, ne bo nič ostalo za nas.

Vendar se takšno gledanje na koncu pokaže kot napačno, kot skušnjava. Prva zapoved nas vabi, naj Boga postavimo za temelj svojega življenja in naj na tem trdnem temelju gradimo svoje življenje.


MAN RAISE HANDS

Preberite še:
Jezus nam kaže, kaj pomeni svoboda

Ko ljudje o sebi trdijo, da so ateisti, so med njimi večkrat tudi takšni, ki so proti krščanstvu in Cerkvi. To je velikokrat osebno gledanje, ki je marsikdaj posledica kakšne negativne izkušnje. Zaradi napak in grehov ljudi, ki se imajo za verne in trdijo, da pripadajo Cerkvi, nekateri začno zavračati Boga. A pravzaprav ti ljudje niso zavrnili Boga, zavrnili so le napačno podobo Boga, kot jim je bil predstavljen.

Gotovo je tu kdaj navzoča tudi krivda nas kristjanov, ker ne znamo ali ne zmoremo biti pravi Jezusovi učenci, ampak s svojimi besedami in dejanji popačimo pravo podobo Boga. Vendar pa nas to dejstvo ne sme narediti malodušnih. Nasprotno, to mora biti za nas spodbuda, da sebe in drug drugega nenehno vabimo in spodbujamo k še bolj pristnemu življenju po veri, kajti kar nagovarja, je samo pristno, krepostno življenje.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 28. 


DRINSKE MUČENKE

Preberite še:
Mučenke, ki jih je reka Drina odnesla v Božje naročje




Preberite še:
Raku je rekla adijo in začela zvoniti. Kaj pa se je zgodilo potem?




Preberite še:
Mama ga je zapustila, oče ga je tepel: “Moje gorivo je bilo sovraštvo”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.