Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na kaj moramo biti pozorni, ko organiziramo piknik

FAMILY PIC-NIC

Dusan Petkovic I Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 12/07/19

Nanizali smo nekaj idej za nepozaben poletni piknik

Poletni piknik je ena najlepših priložnosti za druženje na prostem. Narava, zrak, dobra hrana in pijača v družbi družine in prijateljev pa bodo pričarali trenutke, ki jih še dolgo ne bomo pozabili. Naj gre za rojstnodnevno zabavo ali preprosto poletno druženje, tukaj je nekaj nasvetov, kako se pripraviti, da bo piknik čim lepši in nepozaben.

Recimo ne plastiki za enkratno uporabo

Verjetno marsikdo ob načrtovanju piknika pomisli, da bi v trgovini kupil plastične krožnike, plastičen pribor in plastične kozarce za enkratno uporabo ter se s tem izognil pomivanju. A od takega piknika ostane precej zajeten kup plastike, ki zagotovo ni prijazna do okolja. Zato razmislimo o rešitvah, ki so malce bolj ekološke (več jih najdete na blogu Manj smeti – manj skrbi).


SEA, COUPLE, RELAX

Preberite še:
Je v redu, če med počitnicami ne delamo čisto nič?

WEB3 PICNIC KIDS GIRLS FOOD CC
SHUTTERSTOCK

KOBIETA LATEM

Preberite še:
5 nasvetov, kako preživeti poletje, če ste samski

Če smo iskreni, na pikniku v resnici ni potrebe po velikih količinah pribora. Konec koncev smo v naravi in na sproščenem dogodku, kjer nihče ne bo gledal, kako jemo. Koščke sveže zelenjave, sadja, kruhke, slane paličice, grisine, piškote in pecivo je najlažje prijeti kar z roko. Če pečemo na žaru, potrebujemo nekaj kovinskega pribora za obračanje in razdeljevanje mesa, sicer pa je najlažje, če se tudi preostalo hrano, denimo čevapčiče, prime z roko in poje. Otroci bodo nad takim načinom navdušeni.

Za pitje lahko uporabimo steklene kozarce za vlaganje. Če vas skrbi, da bi se kakšen razbil in kdo od otrok urezal, pa lahko kupimo kozarce iz melamina (to je nelomljiva umetna masa, ki zdrži dolga leta) in jih boste lahko uporabljali doma, na vseh piknikih, potovanjih in tako dalje. Obstajajo pa tudi biorazgradljivi krožniki iz ostankov mletja pšenične moke, kar pomeni, da jih lahko pojemo ali pa se razgradijo na kompostu.


POLETJE Z BESEDO

Preberite še:
Iščete osvežitev? Potem je ta projekt kot nalašč za vas!

Igre, ki omogočajo gibanje in druženje

Poleg druženja, klepetanja in seveda užitkov ob dobri hrani je na pikniku zelo zabavno, če se lahko udeleženci vmes tudi malo razgibajo. Zato so dobrodošle igre, pri katerih lahko sodeluje več ljudi in se jih lahko gremo v naravi. Na piknik moramo obvezno vzeti žoge za nogomet, tudi odbojko ali košarko, če je prizorišče piknika tako, da ima koše.

Prijetne “piknik igre” so tudi balinanje, metanje obročev, badminton, pikado, lahko organiziramo vlečenje vrvi, tekmovanje v vrtenju hulahop obročev … Za otroke lahko pripravimo poligon, v katerem bodo tekmovali v različnih gibalnih spretnostih, morda tudi štafeto. Za bolj umirjene obiskovalce piknika pa pripravimo karte, šah, človek ne jezi se ter kakšno zanimivo knjigo.


FAMILY GAMES

Preberite še:
7 nasvetov za krepitev in zaščito družinskih vezi

PICNIC
Astarot - Shutterstock

DZIECI SŁABSZE FIZYCZNIE

Preberite še:
12 stvari, ki se jih vaš otrok lahko nauči pri športu

Slikovit ambient in glasba

Če bomo piknik organizirali v domačem okolju, lahko poskrbimo za lepo, domačno in slikovito vzdušje z nekaj drobnimi triki. Na drevesa lahko izobesimo kakšen lep napis (ki ga sami izdelamo), papirnate zastavice in lampijončke. Tudi lep bombažen prt, ki ga pogrnemo na travo ali mizo, bo takoj poskrbel za slikovito prizorišče.

Če načrtujemo, da se bo piknik nadaljeval tudi po sončnem zahodu, lahko v steklene kozarce damo čajne svečke, ki bodo zvečer pričarale romantično vzdušje. Ne pozabimo na glasbo (lahko prinesemo kakšen zvočnik ali jo nastavimo kar na telefonu), če kdo igra npr. kitaro, pa nam lahko z igranjem, ki se mu bo kmalu pridružilo tudi petje udeležencev, pričara čudovit poletni večer.


ALEX ABRINES

Preberite še:
Zvezdnik o depresiji: “Oborožen s pogumom, da bi končal to nočno moro”


GORNJI GRAD CATHEDRAL

Preberite še:
Spoznajte prvotna zavetnika ljubljanske nadškofije


FUN,AUNT,BABYSITTER,CHILD

Preberite še:
Zakaj moji nečaki nočejo, da bi se poročila

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.