Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Trudim se, da svojo dušo vsak dan napolnim z utrinki dobrega”

MONIKA IVANČIČ

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 28/06/19

Ženska ženski – hči, sestra, teta in prijateljica Monika Ivančič

Ob vseh vlogah, ki jih človek v življenju lahko pridobi, Monika Ivančič najraje opravlja vse prej naštete. “To so tisti pristni odnosi, ki te zmorejo napolnjevati vsak trenutek, zato sem Bogu neskončno hvaležna za dar življenja v veliki družini. Ravno prek nje se lahko razvijam na svoji življenjski poti,” pravi.

Razveseljuje jo vsaka dejavnost, ki ji dovoli izraziti svoja občutja. Izpostavlja ljubezen do glasbe, raziskovanja jezika, prostovoljnih projektov, ljubezen do potepanja po naravnih lepotah našega planeta in ljubezen do spontanega pisanja raznolikih esejev, kratkih zgodb ali zgolj zapisane preslikave domišljije na prazen list papirja.

Izpopolnjuje jo glasbeno ustvarjanje v Skupini SPES, raziskovanje različnih tematik pri soustvarjanju revije #najst ter Mladega vala, letos pa je Monika tudi vodja ekipe za glasbo pri Stični mladih. “Sem človek, ki je težko le na enem mestu, zato me bližnji večkrat vprašajo, kaj vse bom še dodala na svojo ustvarjalno pot.”




Preberite še:
10 hobijev, zaradi katerih smo pametnejši

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva je zame takrat, ko me zjutraj ne zbudi standardna melodija budilke, ampak skozi okno posijejo zlati žarki sončnega vzhoda v domačem okolju. Je čas, ko si pomanem oči in začnem dan s križem ter jutranjo molitvijo, še preden storim karkoli drugega. Nato se čisto na hitro osvežim v kopalnici in preberem svetopisemski odlomek za tisti dan.

Idealno je, če imam čas prisluhniti tudi kakšni pesmi sodobne krščanske glasbe, prek katere veliko lažje zapadem v stanje razmišljanja in radostnega razpoloženja za dan, ki je pred mano. Idealnemu dnevu dodam še dišečo kavo in odličen zajtrk, brez katerega res težko funkcioniram. Seveda moji začetki dneva niso vsakič tako pravljični, ampak če sledim vsaj eni točki idealnega, je ves dan mnogo bolj produktiven in poln dobre volje.


WOMAN,ALONE,COFFEE,HOME

Preberite še:
5 jutranjih rutin znanih osebnosti

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Predvsem med izpitnim obdobjem si bolj za šalo kot zares rečem: “Kdaj neki se bom že uspela znebiti teh podočnjakov, haha?”. 🙂 Drugače pa si ne postavljam kakšnih posebnih motivacijskih govorov, svetopisemski odlomek je namreč tisti, ki me najbolj usmeri na pogumno stopanje skozi dan.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
S sestrami se že od nekdaj rade pošalimo, da se je vsakič pametno lepo urediti, ker nikoli, res nikoli ne veš, kje boš koga srečal. Bog nas je ustvaril tako čudovite, zakaj potem ne bi svojih potencialov tudi izkoristili in jim dodali kanček svoje ustvarjalnosti. Urejenost zame pomeni prepletanje tako notranje kot zunanje lepote, zato se trudim biti v sozvočju z obema.

Moji bližnji vedo, da se rada uredim, uskladim oblačila, nakit, ličila, toda vse to lahko z vedrino nosim po svetu šele tedaj, ko tudi moja duša v čistosti in iskrenosti izžareva naše poslanstvo – biti najprej urejen v svojem srcu, da lahko potem pričuješ ne le s svojim videzom, ampak z zgledom stremiš k edinosti z vsakim mimoidočim.


FASHION

Preberite še:
Na pomoč! Rada bi bila urejena, pa ne vem, kje začeti

4. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Trudim se, da svojo dušo vsakodnevno napolnim z utrinki dobrega. Ko mi to do neke mere uspe že pri jutranjem prebiranju Svetega pisma, zmorem pogumneje stopiti v dan in obveznosti, ki so pred mano. Duhovno me vsekakor obogatijo tudi molitev, obisk svete maše, ustvarjanje sodobne krščanske glasbe v Skupini SPES, petje v Zboru MPP in mednarodnem zboru na Festivalu Mladifest v Medžugorju.


CONCERTO, RAGAZZA, GIOIA

Preberite še:
10 glasbenih uspešnic, ki so nastale po navdihu iz Svetega pisma

GLASBENA SKUPINA SPES
OSEBNI ARHIV SKUPINE SPES

THE VOICE

Preberite še:
Fant z neverjetnim glasom: Ave Marija, kot je še niste slišali

Zares obožujem preproste pobege v naravo, kjer lahko v tišini občudujem čudež Stvarstva, če pa vzamemo s sabo še kitaro in prek pesmi slavimo Stvarnika, se moja duša še lažje okrepi z dobrim. Hvaležna sem tudi za vse globoke pogovore, v katerih z bližnjimi včasih razglabljamo že o vseh mogočih in nemogočih stvareh. Takrat vsakič čutim, kako pomembno je, da zmoremo tudi mi med sabo duhovno napolniti sočloveka. Zares ni potrebno veliko. Bog nas obdaja z iskreno skrbjo, ljubeznijo in zaupanjem, zakaj ne bi tega tudi mi podarili naprej?

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Pomembno je, da znaš narediti mejo pri vseh obveznostih, ki te obdajajo. Če dopustiš, te lahko današnja družba, ki ponuja na milijone možnosti za zapolnitev naših urnikov, dobesedno ujame v sistem nenehnega udejstvovanja na vseh možnih koncih. Nujno je, da vemo, kam polagamo svoje talente, svojo voljo, svoje srce. Sama tako zavestno stremim k temu, da četudi me nujne študijske in delovne obveznosti stisnejo v “kletko dela”, dam svoji duši kakovosten odmor in zadiham.

Življenje vsakega izmed nas je dragocen, neponovljiv dar, zato nobena obveznost, ki povzroča našemu srcu nemir in nemoč, ni vredna truda do onemoglosti. Hvala Bogu je večina mojih obveznosti prepletena s stvarmi, ki jih obožujem, vendar še vseeno vsakodnevno zapolnjujejo moj urnik. Včasih, ko res ne zmorem več in letam po ljubljanskih ulicah od ene obveznosti k drugi, preprosto zavijem v najbližjo cerkev. Lahko samo sedim v tišini, zmolim ali preprosto povem Bogu, kaj vse me tare. Priporočam. Res dobra “terapija” in še brezplačna. 😉


SAD MAN

Preberite še:
Molitev, s katero se v času preizkušnje priporočite Jezusovemu Srcu

6. Imeli ste naporen dan – nosite delo in težave domov? Kako se temu izognete?
Sama težko popolnoma odmislim vse tegobe, ki so se tisti dan pripetile na delu, študiju in se domov vrnem čisto sproščena. Včasih po napornem dnevu nehote stresem slabo voljo na bližnje, ki so mi želeli zgolj dobronamerno svetovati. Iskren pogovor razreši vsako breme, ki ga nosim. Hvaležna sem, da imam družino, ki me sprejema z vsemi mojimi pritoževanji in me tudi po napornem dnevu zna dodobra nasmejati.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Vsak dan po svoje prinaša določene preizkušnje, zato bi težko izpostavila zgolj eno. Biti mlad, dejaven in pokončen katoličan je zagotovo vsakodnevna preizkušnja, ki me vsakič nauči, da je neskončno vredno živeti. Živeti za dobre, vesele trenutke, ki te napolnijo z vedrino in ljubeznijo do življenja, in hkrati v polnosti živeti tudi za vse težke trenutke, ki ti skoraj raztrgajo srce, a naredijo še močnejše za premagovanje naslednje ovire.




Preberite še:
4 nasveti proti žalosti in čustveni praznini

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Vsi, ki me res dobro poznajo, vedo, da je moja top misel: “Vse zmorem v Njem, ki mi daje moč”. Občasno si jo priredim v drugo osebo ednine, da me še bolj zadane in se zavem, da me slaba volja ne bo pripeljala niti za milimeter naprej, ampak zgolj odvzela moč za vztrajanje na poti dobrega. Ničesar se nam ni potrebno bati, ker imamo Boga, ki je takšna legenda, da se tega sploh ne da opisati. 🙂

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Moji najljubši večeri so, ko se po tednu v prestolnici vrnem za vikend “domov domov”, kot radi rečemo s prijatelji, ki smo čez teden stran od doma. Takrat se vsi zberemo v dnevni sobi in se pogovarjamo o vsem, kar se nam je zgodilo čez teden, in ker smo velika družina, si lahko prestavljate, kako neskončno dolgi so ti naši pogovori. Ko se enemu izmed nas končno zazdi, da bi lahko počasi končali z govorjenjem, pride na vrsto glasba. To je najčudovitejša umiritev za moje srce. Vsi skupaj zapojemo, ustvarjamo nove in nove harmonije ter se zavemo, da imamo drug v drugem največji zaklad. Zaključek naši melodiji doda večerna molitev in zahvala za dan, ki je za nami. Sama tej zahvali najraje dodam velik hvala Bogu za tako čudovite starše, ki sta z veseljem sprejela življenje vsakega izmed nas.




Preberite še:
Prehiter tempo življenja? Ta metoda me je rešila

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Zmoremo biti krhke in močne obenem, znamo pretirano sočustvovati in hladno zavrniti, ko je to v določeni situaciji potrebno, predvsem pa poiskati rešitev tudi v problemu, za katerega morda sploh ne bi bilo potrebno biti. 😉 Naša iznajdljivost, upanje in ljubezen ne poznajo meja.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.