Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 načini, kako lahko z otroki molimo večerno molitev

PRAYING

FrameStockFootages | Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 22/06/19

Večerna molitev je mnogo več kot le ponavljanje obrazcev

Molitev pred spanjem je v mnogih domovih nekaj običajnega. Večina izmed nas je zrasla ob molitvi, ki je bila navadno precej rutinska, ne glede na obliko. Sama nisem ljubiteljica rutine, saj se hitro začnem dolgočasiti. Rada imam raznolikost. Ko so moji otroci rasli, so se tudi naše molitve razvijale in spreminjale. Sčasoma so postale dolge, bolj toge in za malčke  neuporabne, zato sem se odločila za tri različne večerne molitve, ki jih z otroki molimo izmenično, odvisno od priložnosti.

Blagoslov

V otroštvu so moji starši vedno molili z nami; preden so odšli iz sobe, pa so nas še blagoslovili z blagoslovom iz Mojzesove knjige (4 Mz 6,23-27). To tradicijo sem prenesla na svoje otroke.

Gospod naj te blagoslovi in te varuje.

Gospod naj da sijati svoje obličje nad tabo in naj ti bo milostljiv.

Gospod naj dvigne svoje obličje nadte in ti podeli mir.

Tega blagoslova nikoli ne izpustimo in je nekakšen znak za otroke, da je resnično napočil čas za spanje – nič več prošenj za vodo ali nepotrebnih obiskov stranišča.

To, da je ta molitev zadnji večerni blagoslov, mi je v veliko pomoč tudi ob tistih večerih, ki so natrpani in ko mi zmanjkuje časa. Takrat izpustim vse druge večerne rituale (zgodbice, pesmice in daljše molitve) in otroke le blagoslovim ter jim zaželim lahko noč. To sicer ni idealno, a je vendarle del vsakodnevne večerne molitve.


MOTHER CHILD

Preberite še:
Najmočnejša materina molitev za njene otroke

GIRL SLEEPING
Africa Studio I Shutterstock




Preberite še:
Ko te neverni hrust šapastih dlani prosi za molitev

Zahvaljevanje

Pred nekaj leti mi je moj oče povedal za študijo, v kateri so morali ljudje, ki so v njej sodelovali, vsak večer zapisati tri stvari, za katere so bili hvaležni. Po enem letu so bili ti ljudje na vseh področjih opazno srečnejši od vseh tistih, katerih finančno stanje se je izboljšalo; še več, skupina, ki se je zahvaljevala, je bila opazno bolj zdrava brez sprememb življenjskega sloga ali prehranjevanja.

Tisti dan sem se odločila, da bom spremenila svoje življenje, in sicer tako, da si bom vsak večer zapisala tri stvari, za katere sem hvaležna. Toda to je trajalo manj kot dva tedna in ni spremenilo mojega življenja. A študije vendarle nisem pozabila. Kadar so moji otroci žalostni ali, še pogosteje, kadar so jezni, pred spanjem zmolimo molitev zahvaljevanja. Vsak izmed nas se Bogu zahvali za tri stvari, za katere je hvaležen. Omejitev ni – nekateri moji otroci izberejo dogodek iz tistega dne, drugi pa izberejo vedno iste tri stvari. In to je v redu. Bistvo ni v tem, da jih prisilim, da so hvaležni, ampak da najdejo prostor za hvaležnost v sebi in da so usmerjeni k pravemu izviru – Bogu.




Preberite še:
Ste za družinski “odklop” od vsakdanjih skrbi?

Jezus, pomagaj mi, ne zmorem sam!

Ko otroci prihajajo v najstniška leta, pa je najbolj blagodejna molitev tista, ki privre iz srca – ko molimo, ko smo v stiski, ko ne vemo, kaj storiti – pa naj bo to prepir s prijateljem ali izguba družinskega člana. Je več kot le klic na pomoč. Svoje otroke spodbujam, naj z Jezusom govorijo tako kot z menoj: razložijo naj mu, kaj se jim dogaja, kako se počutijo, prosijo naj ga, naj jim pomaga storiti pravo stvar ali pa sprejeti, da ne morejo ničesar storiti. Ta molitev otrokom pokaže, da je z njimi še nekdo poleg mene, nekdo, ki jih ljubi še bolj od mene in bo vedno z njimi. Včasih pa pomaga tudi meni, da na stvari pogledam še z druge strani in tako najdem boljši način, da jim lahko pomagam … ali pa vidim, kako pomembno je, da jim pustim, da se sami spopadejo s težavo.

Vzgoja otrok ni za šibke in prestrašene. Je najzahtevnejše delo na svetu, ker sta vse naše srce in duša prežeta s temi malimi ljudmi. Že samo zaradi tega ni le pametno, da vsak dan končamo z molitvijo, ampak je to nujno – za duhovni blagor naših otrok in nas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


CELBRITY FATHERS

Preberite še:
9 navedkov slavnih očetov o starševstvu


PLAY

Preberite še:
Igra za “staro in mlado”, ob kateri se boste naučili marsikaj o Svetem pismu


FAMILY GAMES

Preberite še:
7 nasvetov za krepitev in zaščito družinskih vezi

Tags:
družinamolitevotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.