Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Igra za “staro in mlado”, ob kateri se boste naučili marsikaj o Svetem pismu

PLAY

TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Tina Martinec Selan - objavljeno 18/06/19

Prva družabna igra v slovenščini, prek katere lahko spoznavate Marijino vlogo pri odrešenju

Na poti z Marijo smo igrali štirje igralci: jaz in moji trije otroci, ki so stari 11, osem in (skoraj) pet let. Igra nam je vzela dobro uro, da smo jo končali, spodaj pa sem zbrala naše vtise. Igra nekoliko spominja na Človek, ne jezi se, saj dobi vsak igralec svojo figurico in z metanjem kocke se igralci pomikajo po poti od začetka (Nazaret) do cilja (nebeški Jeruzalem).

Vendar ima bistveno več zanimivih poudarkov – številna tematska polja so namreč označena s simboli, na njih pa igralec v skladu s pripadajočim simbolom dobi vprašanje ali nalogo, ki se večinoma nanašajo na Sveto pismo Stare ali Nove zaveze.




Preberite še:
Zakaj so preproste igrače najboljše za otroke

Zmagovalec je tisti, ki ima največ talentov
Zanimivo je to, da na določenih poljih, ki so posvečena pomembnejšim dogodkom v Marijinem življenju, igralec en krog metanja kocke počiva, vendar to ni kazen, saj lahko že v naslednjem krogu meče dvakrat in tako nadoknadi zamujeno. Zmage ne odloči (le) hitrost, saj ob vstopu v cilj – nebeški Jeruzalem vsak igralec prejme tudi karte s talenti, in šele seštevek talentov nam da zmagovalca.

Stvari, ki so nam pri igri Na poti z Marijo še posebej všeč, so:

  • Prek igre spoznavamo Marijino življenje in premišljujemo o pomembnih dogodkih, ki so se ji zgodili.
  • Igralec, ki pride na isto polje kot drugi igralec, mora za nalogo zapeti kakšno pesmico ali kaj zmoliti (mi smo dodali še svoje pravilo, da lahko tudi soigralcu, s katerim si deli mesto, pove eno lepo stvar o njem).
  • Po prihodu v nebeški Jeruzalem igralec pomaga tistim, ki so še na poti, s svojimi talenti, kar je lepa in pomenljiva prispodoba za naše življenje.
  • Zaradi različnih vprašanj in nalog je igra zelo zanimiva in poučna.
  • igra je dolga, napeta in se ne konča takoj (kar je poudaril sin, ki so mu nekatere otroške družabne igre včasih že malo preveč otročje).
  • Igralna plošča, figurice … so zelo estetske in tudi zato je igro veselje igrati.
  • Igra je primerno darilo za otroke osnovnošolske starosti, obilo užitkov pa bo nudila tudi starejšim igralcem (omejitev navzgor v starosti ni).


AMACA READING BOOK

Preberite še:
Knjige, ki jih morate prebrati to poletje

edf
TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Toda pozor!

  • Igra je precej zapletena in kot taka nikakor ni primerna za najmlajše člane družine, starost 4‒5 let je spodnja meja, pri kateri otroku ne bo dolgčas in bo lahko zdržal od začetka do konca igre.
  • Kar nekaj časa traja, da se pred prvim igranjem seznanimo z vsemi pravili, zato nekaj potrpežljivosti ne bo škodilo.
  • Nekatera vprašanja, ki jih dobivajo igralci na tematskih poljih, so zelo zahtevna in kot taka primerna za resnične poznavalce Svetega pisma ter vseh njegovih knjig in svetopisemskih oseb.

Igro bodo z veseljem igrali vsi družinski člani, če pa so nekatera pravila preveč zahtevna, se jih da tudi malenkost prilagoditi. Na poti z Marijo je družabna igra z dodano vrednostjo, saj nas poveže v premišljevanju o citatih iz Svetega pisma, Marijinega življenja, prepevanju pesmi, kratkih molitvah in poudarja, da je na poti pomembna medsebojna pomoč.


GIULIA ZEDDA

Preberite še:
Zadnja Julijina želja: “Mama, podari moje igrače revnim otrokom”


FAMILY

Preberite še:
Zabavna dejstva o vzgoji otrok, ki vam jih nihče ne pove


PARENTING

Preberite še:
Kako vzgajati otroke brez kričanja?

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.