Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj škofje in duhovniki na veliki četrtek drugim umivajo noge?

web3-jesus-washing-feet-shutterstock_160401728-por-gino-santa-maria.jpg

Aleteia - objavljeno 18/04/19

Veliki četrtek in njegovo obredje

Veliki četrtek je dan spomina na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli in na postavitev evharistije. Škofje tako skupaj z zbranimi duhovniki v stolnih cerkvah darujejo krizmene maše. Veliki četrtek pa hkrati prinaša še en zanimiv obred.

Škofje in duhovniki pri maši umivajo noge vernikom, ki ponazarjajo apostole. Tako simbolično udejanjajo Kristusovo zapoved medsebojne ljubezni.


THE PASSION OF THE CRIST

Preberite še:
5 filmov za bolj doživeto veliko noč

Jn,13 12-17

Ko jim je umil noge in vzel vrhnje oblačilo, je spet prisedel in jim rekel: “Razumete, kaj sem vam storil? Vi me kličete ‘Učitelj’ in ‘Gospod’. In prav govorite, saj to sem. Če sem torej jaz, Gospod in Učitelj, vam umil noge, ste tudi vi dolžni drug drugemu umivati noge. Zgled sem vam namreč dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil. Resnično, resnično, povem vam: Služabnik ni večji kot njegov gospodar in poslanec ne večji kot tisti, ki ga je poslal. Če to veste, blagor vam, če boste to delali! /…/”

Še nekaj elementov simbolike velikega četrtka:

[protected-iframe id=”1a5a04b89d37bdf272329aabb635a758-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAleteiaSI%2Fvideos%2F2043220839040675%2F&show_text=0&width=476″ width=”476″ height=”476″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]




Preberite še:
Kaj je Peter Opeka ob požaru v katedrali Notre Dame sporočil Francozom


WEB 3 MARTIN GOLOB

Preberite še:
Velika noč pomeni dati svoje srce drugemu


S. BOŽENA KUTNAR

Preberite še:
“Včasih se pošalim, da imam motor BMW-ja, karoserijo pa ‘fičkovo'”


MULLERAT

Preberite še:
Zdravnik, ki je svoj zadnji recept napisal tik pred usmrtitvijo

Tags:
velika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.