Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj pomeni biti kristjan?

cross-1177327_960_720

pixabay

Philip Kosloski - objavljeno 12/04/19

Jezusovi učenci so se od vsega začetka imenovali "kristjani"

V Apostolskih delih evangelist Luka prvič omeni izraz kristjan.

Nato je [Barnaba] odpotoval v Tarz, da bi poiskal Savla. Ko ga je našel, ga je odpeljal s sabo v Antiohijo. Vse leto sta delovala skupaj v tamkajšnji Cerkvi in poučevala veliko množico. In v Antiohiji so učence najprej začeli imenovati kristjane. (Apd 11,25-26)

Toda kaj pomeni biti kristjan? Ali obstaja kakšna splošna oznaka?


JEZUS NA KRZYŻU

Preberite še:
Zakaj kristjani častimo križ?

Biti kristjan v nekem smislu preprosto pomeni, da smo bili krščeni v imenu Jezusa Kristusa. Katekizem Katoliške cerkve pojasnjuje, kako je krst temeljno znamenje za kristjana in da so kristjani vsi pripadniki ene izmed Cerkva, kjer krščujejo v imenu Svete Trojice.

Krst vzpostavlja temelj za občestvo med vsemi kristjani, tudi za občestvo s tistimi, ki niso še v polnem občestvu s Katoliško cerkvijo: “Ti, ki verujejo v Kristusa in so bili pravilno krščeni, so namreč v nekem, čeprav nepopolnem občestvu s Katoliško cerkvijo. Ti kristjani so po veri opravičeni in po krstu včlenjeni v Kristusa; zato se po pravici ponašajo s krščanskim imenom in jih otroci Katoliške cerkve upravičeno priznavajo za brate v Gospodu.” Krst torej vzpostavlja zakramentalno vez edinosti, obstoječo med vsemi tistimi, ki so po njem prerojeni.” (KKC 1271)

CHRISTIAN PERSECUTION

Preberite še:
10 najnevarnejših držav za kristjane

Z drugimi besedami, ljudje, ki pripadajo Protestantski, Pravoslavni ali Katoliški cerkvi, ki vse priznavajo isti krst “v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha”, se upravičeno imenujejo kristjani. (Mormoni, recimo, pa niso kristjani, ker ne verjamejo niti v Troedinega Boga, kot ga razumemo kristjani, niti da je Jezus ustanovil zakrament krsta.)

Biti kristjan pa vključuje tudi vero, ki se oznanja in izraža po naših delih. (Gotovo vsakdo pozna nekoga, ki je prejel zakrament svetega krsta, vendar se ne želi več imenovati kristjan, ker je vero opustil.)

Katekizem pojasnjuje: “Tisti, ki so s krstom ‘prerojeni v Božje otroke, (so) dolžni pred ljudmi izpovedovati vero, ki so jo po Cerkvi prejeli od Boga’, in se udeleževati apostolske in misijonske dejavnosti božjega ljudstva.” (KKC 1270)


POPE FRANCIS

Preberite še:
Kristjan nikoli ne sme biti pesimist!

Jezusovi učenci se lahko imenujejo “kristjani” zaradi krsta in oznanjevanja svoje vere, ki jo udejanjajo s krščanskim življenjem.

Po drugi strani pa nekatere protestantske veroizpovedi kristjana označujejo kot nekoga, “ki se je pokesal za svoje grehe in veruje v Jezusa”. Krst ni nujno del te oznake in vendar lahko katoličani tudi s takšno razlago v tem prepoznajo uporabo besede “kristjan”.

Katoličan mora izpovedati svojo vero v Kristusa, kot jasno piše v Katekizmu: “Verovati v Jezusa Kristusa in v tistega, ki ga je poslal za naše zveličanje, je nujno potrebno za dosego tega zveličanja.”  (KKC 161)




Preberite še:
To sta najnižja zakonca na svetu

Čeprav torej obstaja nekaj razlik v oznakah, lahko rečemo, da ime “kristjan” zahteva nekaj več, kot da Jezusu sledimo le s poimenovanjem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač

Preberite še:
“Pametne naprave moramo starši umakniti, nastaviti pa knjige”


MUSIC

Preberite še:
Bi poslušali podkaste z versko vsebino, pa jih ne najdete?


STRESS

Preberite še:
“Polovica našega razreda je na antidepresivih.” Ideje za starševsko podporo maturantu


matej virag

Preberite še:
Superfinalist resničnostnega šova in njegova zgodba o križu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.