Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Priznam. Nimam reda

META HALAS

KLEMEN LAJEVEC

Meta Halas - objavljeno 30/03/19

Pravzaprav pri nas doma imamo red, četudi slab, red je!

Če samo dodam, da sem že 10 let žena, nekaj manj časa mama (zdaj že štirikrat) in še malenkost manj samozaposlena – to veliko pove o mojem “delovnem” okolju.

Krmarjenje med hišnimi, službenimi in stanovskimi obveznostmi je izziv, ki me célo posrka, da sem včasih še najbolj podobna balončku, ki ga odnese “v luft”, ko ga spustiš iz rok, in potem ves zgrbančen pristane nekje na vrhu zaprašene omare.


WOMAN,WORK,STRESS

Preberite še:
Če imate težave z opravljanjem svojih obveznosti, vam bo v pomoč ta molitev

In sem se nekega dne, ko mi je v roke prišla knjiga Priročnik za mamice: kako doseči RED v hiši in MIR v duši, avtorice Holly Pierlot (priporočam!), precej avanturistično odločila postaviti urnik, ki bi mi omogočal, da bom imela dovolj časa za vse: za jutranjo kavico, za nego otrok in za igro, za kuhanje, perilo, posodo in kar je še takega, za svoje delo, za duhovno branje, za molitev in ne nazadnje za moža.

Popoln urnik?

Urnik je deloval perfektno! En cel teden. Potem sem se vrnila v svoj ustaljeni (ne)red. En teden ni bil dovolj. 40 dni naj bi bila tista doba, ko lahko neko novo navado približno posvojiš. Zato je post odlična priložnost za ustvarjanje novega reda, sem si rekla.




Preberite še:
15 napotkov, kako tudi najbolj vsakdanja opravila narediti sveta

Vendar zdaj vem, da ne bo šlo tako zlahka. Usvojiti moram eno novo navado za drugo. Če sem pred kakimi petimi leti sklenila, da bom vsak dan prebirala Božjo besedo, mi je to danes že skoraj samoumevno. Če sem pred dvema letoma sklenila, da bom pisala dnevnik ob prebiranju Božje besede, lahko zdaj vidim napredek po vseh treh popisanih zvezkih. Če sem pred nekaj meseci začela vstajati zgodaj, da lahko Božjo besedo preberem v miru, pred tem pa še posteljem posteljo in se uredim (preden otroci vstanejo!), vidim, da bom ravno nekje do 80. leta morda, morda imela red, ki si ga želim.

Tolaži me, da me ima Oče rad tudi v vsem tem počasnem napredovanju. In da je pomembno le to, da napredujem. Konec koncev pa celo On ni iz kaosa napravil reda v enem dnevu. Celo On je ustvarjal postopno. Dan za dnem. No, v enem tednu mu je pa zares uspelo.

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 12.




Preberite še:
Menihi, ki živijo v ekstremnih razmerah


POPE AUDIENCE

Preberite še:
Zakaj papežu ni všeč, da mu poljubljajo prstan?


ZNAK KRZYŻA LEWĄ RĘKĄ

Preberite še:
Post ni dieta niti vaja za krepitev volje

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.