Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko “par rund” v gostilni spremeni življenje za vedno

JANEZ ŠKULJ

KSENJA HOČEVAR | DRUŽINA

Ksenja Hočevar - objavljeno 30/03/19

Janeza Škulja je na kolesu zbil pijani voznik

Alkohol je na slovenskih cestah eden najpogostejših vzrokov za prometne nesreče. Dobra tretjina nezgod, ki se končajo s smrtjo ali hujšimi poškodbami, se zgodi zaradi alkohola. Pijan voznik je spremenil življenje tudi Janezu Škulju, športniku, aktivnemu kolesarju, ki je na leto v prostem času prevozil tudi do pet tisoč kilometrov.

Spremljal ga je strašljiv občutek

Zgodilo se je na državni praznik, 31. oktobra 2015, okrog 13. ure. Z ženo Zorico sta bila na ranču pri Velikih Laščah. Ona se je odpravila domov v Ljubljano z avtom, on pa je želel do konca pokositi travo in kot običajno domov kolesariti.

A že ko se je Zorica odpeljala, mu je na lepem “ugasnila” kosilnica. “Čudno je bilo. Pospravil sem jo, se oblekel v kolesarsko opremo in odpeljal.” A strašljiv občutek ga je, pravi, spremljal že ob oblačenju.


PRIMOZ JERALIC 4

Preberite še:
Po nesreči se je počutil kot telefon na mizi. Zdaj jo jemlje kot poslanstvo

“Nenavaden strah pred cesto, prometom, tega dotlej nisem poznal. Razmišljal sem o križišču pri Turjaku, petdesetkrat in več sem že prekolesaril to pot, malo je prometa, poznal sem vsak ovinek. Poklical sem prijatelja, ali bi se dobila na pol poti in spila špricer, pa je bil v Beli krajini,” pripoveduje Janez in se spominja, kako se je počasi in z neprijetnim občutkom pognal mimo hiš po vasi: “Gledal sem, ali bo kje kakšen znanec zunaj, da bi se ustavil, pozdravil, poklepetal …, pa nikjer ni bilo nikogar. Celo v star bife, v katerega nisem stopil še nikoli, sem pokukal, če bi koga poznal, a je bil prazen.”


JANEZ URANIČ

Preberite še:
Po hudi nesreči: Svoje življenje nameravam živeti na polno. Nanj gledam kot na dar

Spominja se, da je malo pihalo, njemu pa so se premikajoče veje dreves zdele strašljive: “Kot bi mi hotele streči po življenju!” Ve še, da se je peljal čez železniško progo, potem pa spomin za tisti dan izgine. Zbudil se je po treh dneh v bolnišnici. Telesa ni čutil.

Ni se oglašal na telefon

Tisto popoldne ga je Zorica neštetokrat klicala, zvonilo je v prazno. Ni imel navade zamujati in dogovorjena sta bila, da skupaj odneseta rože na pokopališče. Ker ga ni bilo, se je, “seveda jezna nanj, ker se niti ne oglasi”, odpravila sama.

Zbil ga je pijani voznik

Nazaj grede je na ozki bizoviški cesti srečala policijski avto … in doma ji je sin povedal, da je oče imel nesrečo. V dobrepoljski dolini, v ovinku med Čušperkom in Zdensko vasjo, pijani voznik ni speljal desnega ovinka in trčil naravnost vanj. 45-letni domačin je šel zjutraj na kavo v bližnji bife, tam srečal prijatelje in ker je bil prehlajen, je spil še viljamovko. V večurnem pogovoru se je zvrstilo tudi “par rund”.


BORIS KRETIC

Preberite še:
Duhovnik, ki se je izkopal iz brezna alkohola

JANEZ ŠKULJ
KSENJA HOČEVAR | DRUŽINA

Natakarica je moškega poznala, in ko je videla, da želi oditi z avtom pijan, je klicala njegove znance, da bi ga prišli iskat. Med njenim klicem se je odpeljal sam. Hudo pijan. Čeprav, kot sta Škuljeva izvedela pozneje, drugače v kraju ni znan po pijančevanju. Spet se je izkazalo: NIKOLI ne sedi za volan pijan! Že nekaj sto metrov je lahko zate ali za drugega udeleženca usodnih.

Življenje se mu je povsem spremenilo

Janez je po dobrih treh letih od nesreče paraplegik z ohromljeno desno roko. Dva meseca je bil v bolnišnici, šest mesecev na rehabilitaciji v Soči. Življenje se je njemu in vsej družini povsem spremenilo.


avgustin irena maucec

Preberite še:
Skoraj 25 let ob strani nepokretni ženi: “Nikoli nisem razmišljal, da bi živel drugače”

Nekdaj športnik, je zadovoljen, če naredi nekaj vrtljajev na električnem sobnem kolesu, radoveden popotnik in romar po tujih deželah je omejen tako rekoč na okolico domače hiše. To so povsem prilagodili: od klančine pri vhodu do kopalnice za njegov voziček, pritličje je polno terapevtskih pripomočkov.

Povzročitelj je Janeza obiskal v Soči, prosil ga je odpuščanja. “Z besedami sem mu odpustil, v srcu pa še ne zares,” je iskren Janez, ki bo posledice alkoholiziranega voznika čutil do konca življenja.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 10.


ALCOHOL

Preberite še:
Kaj se zgodi z mladostniki, ko uživajo alkohol?


igor saksida

Preberite še:
Igor Saksida – profesor, ki je postal raper


GIRL WITH BOOKS

Preberite še:
Zakaj je pomembno, da beremo vsak dan?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.