Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ste vedeli, da lahko ignacijanske duhovne vaje spremenijo vaše možgane?

MAN,SPIRITUAL,READING

Ben White | CC0

Roberta Sciamplicotti - objavljeno 26/02/19

Ameriški raziskovalci so ugotovili, da ignacijanske duhovne vaje vplivajo na možganske sisteme dobrega počutja

Zdi se, da ignacijanske duhovne vaje povzročajo “pomembne spremembe” v možganih, trdijo ameriški znanstveniki.

Raziskovalci na Marcusovem inštitutu za integrativno zdravje na Univerzi Thomas Jefferson so preučevali možganske odzive ljudi, ki so se udeležili ignacijanskih duhovnih vaj, in objavili rezultate, do katerih so prišli, v reviji Religion, Brain and Behaviour.

Spremembe po sedemdnevnem odmiku

Andrew Newberg, vodja raziskav na inštitutu, je povedal, da je študija “pokazala pomembne spremembe v prenosnikih dopamina in serotonina po sedemdnevnem odmiku”.

“Ker sta serotonin in dopamin del nagrade čustvenih sistemov v možganih, nam pomagata razumeti, zakaj te prakse vodijo do močnih in pozitivnih čustvenih izkušenj,” je dodal.
Preberite še:
Kako lahko vsakodnevno poslušanje glasbe izboljša vaše zdravje

Dopamin je znan kot “kemijski užitek” in je vključen v široko paleto možganskih funkcij, od nadzora pozornosti do gibanja. Serotonin se pogosto imenuje “hormon dobrega počutja” in pomaga nadzorovati čustva in razpoloženja.

V študiji, ki jo je izvedel inštitut Fetzer, je sodelovalo 14 kristjanov v starosti od 24 do 76 let, ki so se udeležili ignacijanskih duhovnih vaj.


HAPPY COUPLE

Preberite še:
Zakaj na duhovne vaje za zakonce?

Po jutranji maši so večino dneva preživeli v tišini, molitvi in ​​razmišljanju, vsak dan pa so se srečali z duhovnim vodjem.

Udeleženci so pokazali pomembne pozitivne spremembe v zdravju, napetosti in utrujenosti ter poročali o občutku “preseganja samega sebe”, ki so ga raziskovalci povezali s povečanimi vrednostmi dopamina.

Pozitivni psihološki učinki

“Odmik, na katerem sem sodeloval, me je spremenil in mi pomagal lažje povezati se z Bogom,” je zaupal eden izmed udeležencev. “Pred odmikom sem imel omejen spekter čustev, zlasti nisem bil zelo empatičen in nisem mogel jokati. Med odmikom pa sem izkusil prav nasprotno.”

Pred odmikom so udeležence pregledali z računalniško tomografijo, kar je raziskovalcem omogočilo, da ocenijo njihovo možgansko aktivnost.


FATHER

Preberite še:
Sam Jezus nam je dal to molitev za spreobrnjenje prijatelja ali družinskega člana

Po sedmih dneh odmika so udeleženci pokazali med 5- in 8-odstotno zmanjšanje vrednosti oddajnika dopamina in 6,5-odstotno zmanjšanje deleža oddajnika serotonina. Po mnenju raziskovalcev lahko ta zmanjšanja povzročijo večjo razpoložljivost dopamina in serotonina v možganih, kar ima lahko pozitivne psihološke učinke.

“V nekaterih pogledih naša študija postavlja več vprašanj kot odgovorov,” je dejal Newberg. “Naša ekipa je radovedna, kateri vidiki odmika so povzročili spremembe v možganskih sistemih prenosov in ali bi različni odmiki povzročili različne učinke. Upamo, da bodo prihodnje študije lahko odgovorile na ta vprašanja.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Irena Santoro.


EUCHARIST ADORATION

Preberite še:
Pretresljiv posnetek nigerijskih vojakov, ki na bojišču častijo Najsvetejše


FAMILY

Preberite še:
14 svetopisemskih imen za vašega novorojenčka


valentina kovacic

Preberite še:
Multipla skleroza v mladosti: “Spoznavam novo sebe”

Tags:
duhovne vajeosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.