Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Ko Svetovni dan mladih obrne življenje na glavo: spoznala sta se v Krakovu, poročila v Panami

CATHOLIC YOUTH,WYD,PANAMA

World Youth Day | Facebook

Urška Kolenc - objavljeno 22/01/19

Svetovni dan mladih (SDM) na svetovni ravni poteka vsake dve ali tri leta, vsakič na drugem koncu našega planeta

SDM je srečanje katoliške mladine, ki je nastalo na pobudo papeža Janeza Pavla II.

Več kot 200.000 romarjev z različnih delov sveta, od tega 35 Slovencev, je letos zbranih v Srednji Ameriki, v Panami. To je država, v kateri se prepletajo različne kulture in za katero je značilno izredno gostoljubje, preprostost, vernost in odprtost.

Škofije v Panami in Kostariki so že pretekli teden za mlade romarje pripravile poseben program. Mladi bodo ta čas bivali pri družinah gostiteljicah.


MŁODZI W KOŚCIELE

Preberite še:
Koliko naj mladi katoličani še zaupamo Cerkvi in verjamemo vanjo?

Od danes do nedelje pa se bodo vsi udeleženci zbrali na osrednjem dogajanju v mestu Panama.

Bogat program

Vsako dopoldne bodo za mlade pripravili kateheze v njihovem maternem jeziku, za Slovence jih bo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ob popoldnevih se bo odvijal festival mladih, kjer se bodo z različnimi koncerti, športnimi in kulturnimi prireditvami predstavljale skupine z vsega sveta.

V četrtek se bo mladim na prizorišču pridružil papež Frančišek, za katerega bo to 3. Svetovni dan mladih v njegovem pontifikatu.


MARCH FOR LIFE

Preberite še:
FOTO: Gibanje za življenje, ki ga nič ne more ustaviti

WEB3 - POPE FRANCIS WELCOMING CEREMONY JORDAN PARK BLONIA
© Jeffrey Bruno / KAI / CNA / ALETEIA

Namen Svetovnega dneva mladih je trojen, in sicer združuje mladino, jim vliva upanje, poleg tega pa imajo mladi priložnost biti del mednarodnega dogodka.

Slavljenje z Marijo

Naslov himne letošnjega srečanja se navdihuje v Marijinih besedah, ki po prejemu nadangelove novice, da bo mati Odrešenika, odgovori s temi besedami: “Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!” (Lk 1,38) Prav te besede so tudi geslo, ki ga je papež Frančišek izbral za ta dogodek.


SIERVAS

Preberite še:
Nune rokerice, ki so hit na YouTubu

Svoje prostore mladim odstopili tudi judje

Svojo gostoljubnost je mladim katoličanom izkazal tudi neki judovski rabin. Odprl je vrata svoje sinagoge in ponudil prenočišče 50 katoliškim romarjem.

Srečala sta se v Krakovu, poročila se bosta v Panami

Da se dva človeka srečata, spoznata in se odločita, da bosta skupaj preživela svoje življenje, je pravi dar iz nebes. Da se to zgodi med Svetovnim dnevom mladih, pa svojevrsten “slučaj”.

Poljska romarja, 25-letni Jackub Wloch in 20-letna Martyna Gergont, sta v sredo, pet dni pred začetkom dogodka, v neki župniji v Panami sklenila sveti zakon.


AUSCHWITZ COUPLE

Preberite še:
Zaljubljenca iz Auschwitza – našla sta se po 39 letih

POLSKI SLUB W PANAMIE
ŚDM Panama - Archidiecezja Krakowska/Facebook

Srečala sta se na prejšnjem Svetovnem dnevu mladih v Krakovu, leta 2016. Oba sta bila prostovoljca v eni od razdelilnic hrane romarjem, v preteklih letih pa sta spletla trdno vez, ki sta jo zdaj okronala s poroko.

Novosti za udeležence

Si lahko za trenutek zamislite, da boste lahko videli Jezusa in njegove apostole v Izraelu? Kaj če bi lahko bili priča ključnim trenutkom v Svetem pismu?

Ena od zanimivosti, ki jih ponuja letošnje srečanje, je tematski park, v katerem bodo lahko obiskovalci doživeli prav to izkušnjo.

CRISTONAUTAS
Ronny Bustos-Panama 2019

Obiskovalce, ki si bodo nadeli očala za virtualno resničnost, bo skozi dogodke od Adama in Eve do Marijinega oznanjenja popeljal nadangel Gabrijel.

Ta novost pa na letošnjem SDM-ju ni edina, organizatorji bodo na prizorišču pripravili tudi glasbeno in slikarsko tekmovanje – Xto Music in Xto Painting. Mladi bodo lahko peli verske ali posvetne pesmi z vsebinami, ki spodbujajo vrednote, kot so življenje, prijateljstvo, ljubezen, oz. ustvarjali slike z različnimi umetniškimi tehnikami, ki se bodo navezovale na festivalsko dogajanje.


VADIS VR

Preberite še:
Ideja mlade podjetnice: virtualni sprehod po rimskih cerkvah


POPE FRANCIS MEETING YOUTH

Preberite še:
Frančišek: Mladi, ki so zleknjeni na kavču, postanejo upokojenci pri 24 letih


SAINT ELIZABETH ANN SETON

Preberite še:
Velika ameriška svetnica svetuje, kaj storiti v duhovni suši

Tags:
mladipapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.