Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je tudi preveč spanja lahko problematično

WOMAN,SLEEP,FATIGUE

Shutterstock

Sophia Swinford - objavljeno 12/12/18

Vsi vemo, da premalo spanja slabo vpliva na naše zdravje, ali res drži, da tudi preveč spanja lahko škoduje?

Pomanjkanje spanja se lahko kaže na različne načine in ima lahko resne posledice za naše zdravje. Kaj pa pa preveč spanja? Obstajajo kakšni vplivi na zdravje?

Študija, ki je bila objavljena v evropskem zdravstvenem zborniku, je pokazala, da v primeru, ko spimo več kot šest do osem ur, s tem povečujemo tveganje za razvoj srčnih bolezni.

Raziskovalci so zbrali podatke iz več kot 21 držav in ugotovili, da čezmerno spanje povečuje kardiovaskularne težave in celo povečuje možnost za smrt za več kot 41 odstotkov. Podoben vpliv pa ima tudi pomanjkanje spanca.


WOMAN,EXERCISE,BED

Preberite še:
Spanje ali telovadba? Kaj izbrati, ko vam zmanjkuje časa?

Preveč spanja kot simptom drugega bolezenskega stanja

Ob tem so raziskovalci sicer poudarili, da so nekateri izmed teh problemov posledica nekega drugega stanja, za katerega pa je pretirano spanje eden izmed simptomov.

Preveč spanja je tako lahko znak različnih stanj, vključno s srčnimi boleznimi, avtoimunskimi bolezenskimi stanji, depresijo, sindromom kronične utrujenosti in še bi lahko naštevali. Vsekakor je dobro, da obiščete svojega zdravnika, če ugotovite, da vaš spanec in utrujenost postajata problem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MOM,BABY,SLEEP

Preberite še:
5 nasvetov za dober spanec, četudi kratek




Preberite še:
Osemurni spanec vam lahko reši življenje


WOMAN TIRED

Preberite še:
5 znakov, da vam primanjkuje spanja

Tags:
osebna rastzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.