Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ljubiti ne pomeni polastiti se drugega

COUPLE,RELATIONSHIP

Shutterstock

Canção Nova - objavljeno 07/12/18

Najgloblja človekova težnja je, da bi ljubil, a ljubezen je prepogosto razumljena narobe

Vzrok za propad, ki ga doživi veliko zakonov, je pogosto napačna predstava, ki jo imamo danes o ljubezni. Tako kot je potrebno, da hiše ne zgradimo s “ponarejenimi” materiali, je pomembno, da v zakon ne stopimo s “ponarejeno” ljubeznijo.


JANEZ RUS

Preberite še:
Ljubiti bližnjega pomeni, da sem vedno naivno prijazen do vsakogar?

Kaj ni ljubezen?

Če se pred dekletom tresete od strasti in ji poveste, da jo ljubite, potem ste lahko gotovi, da lažete. Tresenje je znak, da želite zadovoljiti svojo željo po užitku. To ni ljubezen.

Če ste navdušene nad njegovo lepoto in klecate, ko vam izpove ljubezen, vedite, da to ni ljubezen. Ljubezen niso čustva in občutki, ljubezen je veliko več: je zadovoljitev potreb drugega, ne svojih. Ozavestite, da rečete: “Ljubim te!” le, ko ne želite zadovoljitve in sreče sebi, ampak drugemu. Bodite pozorni na karikature ljubezni, kajti to so podobe ponarejene ljubezni, ki paru ne prinese sreče. Vsak mladostnik je žejen ljubezni, vendar je prepogosto ta ljubezen zamaskirana, napačna in zato nevarna.

Ljubezen ni to, da se polastimo drugega za zadovoljitev svojih potreb. V ljubezni je potrebno pozabiti nase. Pazite na skušnjavo, da bi se nezadovoljni strastno oklenili tistega, kar vam manjka. To ni ljubezen, je pa pot do tega, da ljubezen umre. Kaj ljubezen je, boste začeli razumevati, ko bo vaša volja, da bi drugemu delali dobro, večja od vaše potrebe po zadovoljitvi lastnih potreb.


PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
“Ljubiti se” je bistveno več kot le iti z nekom v posteljo

Ljubiti zares

Ker smo nagnjeni k egoizmu, je za resnično ljubezen potrebna dolgoletna priprava. Vemo, da je hitenje sovražnik popolnosti, kar potrjuje tudi kitajski rek, ki pravi, da je vse tisto, kar želimo zgraditi na hitro, obsojeno na propad.

Če prepleskamo steno, ko je še mokra, bomo zapravili delo in barvo. Če odmaknemo jed z ognja, preden je kuhana, jo bomo jedli surovo. Če se ne naučimo ljubiti zares, bomo zgradili dom s prešibkimi zidovi, da bi zdržali težo strehe. Občutljive najstniške strasti še niso prava ljubezen, so motnja mladostnika, ki na novo spoznava in odkriva čare moškosti in ženskosti.


GREGOR ČUŠIN

Preberite še:
Pet Čušinovih floskul ‒ med 10 božjimi zapovedmi in 12 pravili za življenje

Ljubiti pomeni darovati se

Težko je razumeti, da tisti, ki želijo zgraditi dom na teh temeljih čustev, gradijo hišo na pesku. Številni zakoni propadejo, ker so bili sklenjeni “na slepo”, brez priprave; zakonci se niso naučili prave ljubezni in ustvarjanja harmonije. “Ljubiti pomeni darovati se,” nas uči Michel Quoist. Je podariti sebe drugemu, da ga dopolnim in mu pomagam pri njegovi izgradnji.

Da se resnično lahko podarimo, moramo najprej imeti sebe v lasti. Nihče ne more dati nečesa, česar nima. Če se nimamo v lasti, če nimamo oblasti nad sabo, kako se bomo podarili? Kako bomo torej ljubili?

Najgloblja težnja človeka je ljubiti, je vzrok njegovega bivanja, ampak prepogosto ljubezen razumemo napačno. Dandanes je ljubezen tako narobe uporabljana beseda, tako izrabljena, da jo moramo na novo definirati, da bo spet pristna.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


UNSURE COUPLE

Preberite še:
Bodite pozorni na znake, ki kažejo, da je vaše razmerje nezdravo


RELACJA MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
To so znaki, da je vaš partner čustveni odvisnik




Preberite še:
Je vajina ljubezen pristna? Spoznajte štiri lastnosti svojega fanta oziroma dekleta

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.