Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pet korakov, da odhod od doma z majhnimi otroki ne bo nočna mora

MOTHERHOOD

Zvica Kerkez - Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 04/12/18

Kako veš, da si mama? Otroci so oblečeni po zadnji modi, ti pa jih v vrtec pripelješ oblečena v spodnji del pižame in majici iz srednje šole

Kako lahko dosežemo, da naše jutro ne bo tako kaotično in kako se lahko v doglednem času odpravimo od doma, ne da bi v avtu ugotovili, da imate na sebi še vedno pižamo.

Tu je pet korakov, ki jim morate slediti.

1. Načrtujte vaš dan že večer prej

Ne le fizično, pripravite se tudi psihično. Za pravočasne in manj stresne odhode od doma je ključna rutina. Otroci bodo ob besedi vrtec ali šola vedeli, kako se bo njihovo jutro odvilo in kaj vse je potrebno postoriti pred odhodom od doma. Zato en dan prej otrokom povejte, kaj se bo naslednji dan dogajalo (šola oziroma vrtec, nedeljska maša, odhod na počitnice …) in kaj natančno se bo dogajalo zjutraj. Razdelite si naloge, če je dela več kot običajno.

Pripravite oblačila in obutev za otroke in zase, tako bo jutro bolj mirno, ker ne bo divjega iskanja po košu za perilo. K temu seveda pripomore že to, da so oblačila na svojem mestu, a o tem kdaj drugič.

Otroci naj si pripravijo šolsko torbo ali torbo za trening in druge popoldanske aktivnosti.


BOY DRESSING UP

Preberite še:
Malček in jutranje oblačenje brez prerekanja?

2. Predvidite tudi nepredvidljive scenarije

Zveni kot znanstvena fantastika, vendar mame vemo, kako to gre. Zato predvidite nepredvidljivo. Otrok se bo vedno pokakal takrat, ko mu boste ravno zamenjali pleničko. Če je že malo večji, ga bo tiščalo lulat ravno, ko ga boste pripeli v njegov stolček v avtu. Pa ne gre le za izločanje, predvidite vse možne scenarije in si v svoj plan odhoda od doma vračunajte dodatnih 10 minut za reševanje nepredvidljivih situacij.

3. Najprej pripravite sebe

Če le lahko, vstanite nekaj minut pred vašimi otroki, se uredite in oblecite, pripravite kavo ali postorite kaj le zase. Mirni otroci so odraz umirjene mame. S tem, ko boste sami že pripravljeni na izzive novega dne, se boste lahko v miru posvetili potrebam vaših otrok, ne da bi bili nervozni.


PARENTS SHOUTING AT THEIR CHILD

Preberite še:
Zakaj starši kričimo na svoje otroke in kako lahko prenehamo?

4. Pripravite vse potrebno

Se vam zgodi, da pridete do avta in ugotovite, da so stolčki za otroke ostali v moževem avtu? In potem živčno prestavljate opremo in treščite z avtomobilskimi vrati in jih opraskate? No, ne bodite kot jaz, pripravite vso opremo pred odhodom od doma. Razmislite, kaj vse potrebujete s seboj, od pleničke in dodatnih oblačil do vozička, nosilke ali poganjalčka, karkoli vaš otrok (in vi) potrebujete čez dan.

5. Na koncu pripravite otroke

Šele po vseh prej opravljenih postopkih so na vrsti otroci. Preoblecite jih, nahranite in umijte. To so tiste vidne stvari. Kar je zares pomembno, pa je to, da napolnite njihov čustveni rezervoar. Dobršen del dneva bodo preživeli brez vas, zato jim povejte, da jih imate radi. Ne kričite na njih, ker se prepočasi oblačijo. Bodite prisotni, prijazni in potrpežljivi. Kako se bo odvil njihov dan, je v veliki meri odvisno od jutra, ki ga preživijo z vami. Če bo jutro mirno in sproščeno, bodo tudi otroci pripravljeni na nove izzive.

Bonus nasvet: Ker smo v jutranji odhod od doma pozabili vključiti molitev, je za to primeren skupen čas v avtu. In ob odhodu od doma jih ne pozabite pokrižati z blagoslovljeno vodo. Saj veste, ne moremo vedno starši bdeti nad njimi, zato prosimo za blagoslov na vseh njihovih poteh.


PARENTING

Preberite še:
Ste se že zjutraj znesli nad otrokom? Kako to popraviti?


INSOMNIA

Preberite še:
Če to dejanje zjutraj izpustite, gre ves dan po zlu


GRUMPY WOMAN

Preberite še:
9 nasvetov, da zjutraj ne boste slabe volje

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.