Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nujno preberite, preden se boste lotili kupovanja daril

WOMAN, CHRISTMAS

Stocksy

Lucija Čakš - objavljeno 29/11/18

Kaj bomo bližnjim, zlasti otrokom, podarili za praznike

Da vas od nakupovanja ne bo bolela glava, si preberite tri koristne nasvete.

1. Otrokom ne kažite reklamnih letakov in katalogov

Priročno so trgovci ravno te dni (pa tudi že kakšen teden prej) v naše nabiralnike začeli pošiljati reklamne letake. V njih so fotografije na tisoče najrazličnejših igrač, katerih cena se običajno začne okrog 20 in lahko zraste vse do 100 evrov.

Zdi se dokaj preprosta rešitev vprašanja, kaj kupiti otroku: pomolimo mu katalog in počakamo, da si nekaj izbere. Dobrohoten nasvet – ne storite tega. Ko ga bodo prelistali, bodo naenkrat za kopico artiklov, za katere še eno uro prej sploh niso vedeli, da obstajajo, trdili, da brez njih ne morejo živeti. In nikar si ne delajte utvar v stilu: “Ah, saj naši so še majhni in reklam itak ne razumejo.” Iz lastne izkušnje vam povem, da že dvoletniki presneto dobro razumejo, da če je nekaj na sliki v letaku z logotipom znane trgovine, da to očitno tam prodajajo.

Priporočam vam celo, da teh letakov, polnih pisane plastike, ne listate niti sami. Tako vsaj ne boste imeli občutka, da ste svoje otroke za nekaj prikrajšali. Prihranjena pa vam bo tudi slaba volja ob ugotovitvi, da recimo že šolarkam prodajajo 25-delni set za ličenje.


SHOPPING

Preberite še:
Kaj morate vedeti, če se odpravljate na nočno nakupovanje

Alternativa:

Kupite nekaj, kar si otrok želi sam od sebe, ne da mu to željo vsiljujejo trgovci. Naj sede za mizo in napiše pismo Miklavžu. Ali pa ga vprašajte, kako najraje preživlja prosti čas, in sledite njegovim namigom.

SHOPPING MALL
YIUCHEUNG I Shutterstock


WOMAN,SHOPPING

Preberite še:
Joj, ta veseli december …

2. Ne drenjajte se v nakupovalna središča

Množica ljudi, iskanje parkirnega prostora, hrup, pomešan s prerano predvajanimi božičnimi popevkami, in bleščeče neonske luči niso ravno vzdušje, v kakršnem bi si želeli izbirati darilo za svoje bližnje. Zakaj bi torej to počeli?

V želji, da nakupovanje kar se da skrajšate, boste pohiteli skozi trgovino in v voziček zmetali nekaj približno primernih artiklov. Ali pa boste počasi iskali popolno darilo.

Alternativa:

Kupite od obrtnikov ali lokalnih prodajalcev. Veliko jih lahko najdete na spletu in si v miru, brez stresnih dejavnikov, ogledate ponudbo in izberete izdelek. Poleg tega, da so njihovi izdelki običajno res lepi in kakovostni, so tudi unikatni, z nakupom pa še podpirate nekoga, ki si skuša s poštenim delom zaslužiti kruh.


KIDS

Preberite še:
Kaj kupiti otroku, ki že ima vse?

3. Sploh ne kupujte igrač

Slej ko prej pridemo do spoznanja, da imamo tako ali tako vsega preveč. Tako mi kot naši otroci. In da igrače kupujemo le zato, ker so otroci pač navajeni dobiti nekaj od Miklavža ali Božička. Dokaj nesmiselno početje. Če ne kupite ravno kock ali namizne družabne igre, se otrok z njimi verjetno tako ali tako ne bo igral več kot nekaj dni.

Alternativa:

Prej omenjene družabne igre so vedno dobra naložba, sploh če se potem družina dejansko zbere okrog njih in preživlja čas skupaj. Podobno velja za lego kocke. Nasploh so najboljša darila takšna, ki vsej družini omogočijo, da skupaj preživi prijeten čas – izleti, potovanja, predstave, koncerti, letne karte …


PETER SVETINA

Preberite še:
Peter Svetina: Otroški svet je svet, kjer se ne blefira


COUPLE

Preberite še:
Bi se radi dobro pripravili na božič – in to kar prek spleta?


STREET

Preberite še:
Kaj te dni potrebujemo bolj od klobas in “kuhančka”

Tags:
božičdružinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.