Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Spolnost pred poroko: je res škodljivo čakati predolgo?

SEKS PRZED ŚLUBEM

Shutterstock

Zuzanna Górska-Kanabus - objavljeno 26/11/18

"Seks je prijeten in če se strinjata oba – zakaj bi čakala do poroke?" razmišlja del kristjanov. Srečala sem se celo z mnenji, da je čakati predolgo škodljivo za odnos

Menim, da ni težava v tem, da ni spolnosti, ampak da ni odločitve, kaj bo z odnosom v prihodnosti. Ljudje, ki spijo skupaj pred poroko, se igrajo zakon. Brez jasne in enoznačne izjave z obeh strani, da se odločata, da bosta gradila skupno življenje. Gre za igro, ki je obtežena s precejšnjim tveganjem.

Ne želim igrati nobene puritanke. Ne pravim, da je spolnost slaba. Po svoji naravi je dobra in lepa. Da bi takšna tudi ostala, pa njen motor ne more biti potreba, želja, da bi zadovoljili svoja hrepenenja, in niti strah pred osamljenostjo in odrinjenostjo. Naša življenja morajo, tudi na področju spolnosti, voditi ljubezen in spoštovanje ter predvsem poslušnost Bogu.


COUPLE AGATA IN GAŠPER HREN

Preberite še:
Zakaj bi se vzdržali spolnosti pred poroko?

Zakaj je vredno počakati do poroke? Ne bom uporabljala teoloških argumentov, niti mahala s šesto Božjo zapovedjo. Te argumente najbrž poznate. Dovolite, da spregovorim o psiholoških.

Ciljaj na popolno ljubezen

Po Sternbergovi teoriji je popolna ljubezen odvisna od treh dejavnikov: angažiranosti, intimnosti in strasti. Vsi ti trije dejavniki naj bi se vzajemno in harmonično poglabljali.

Na začetku zveze si v fazi zaljubljenosti. To je čas navdušenja in idealiziranja druge osebe. Partner se ti zdi popoln, brez napak. Tvoja čustva norijo. Izkušaš tako močna prijetna kot močna težka čustva. Čutiš navdušenje, strast, veselje, a tudi bolečino, nemir, ljubosumje in hrepenenje. V tebi se budi strast. Iščeš fizično bližino, dotike, objeme, poljube …  Sanjaš podnevi in se zalotiš, da si s telesom v službi, z glavo pa čisto drugje.

Če na tej stopnji slediš strasti in začneš s spolnimi odnosi, z veliko gotovostjo vajinemu odnosu začrtaš pot romantične, nerazumne ljubezni. Slaba perspektiva, posebej ker navadno ne prestane preizkušnje časa.

Lahko izbereš: nadzoruj strast ali pa bo strast nadzorovala tebe. Ne delaj si utvar, da bosta angažiranost in intimnost na vrsto prišli pozneje. Ali skrbiš za to, da se bodo vsi trije dejavniki poglabljali hkrati in sorazmerno, ali pa ne. Ali gradiš hišo na skali (za kar je potrebno veliko napora) ali pa na pesku.


PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
Cerkev in spolnost: Gre res le za skupek prepovedi?

ENGAGEMENT
Photo by Scott Webb on Unsplash

Spolnost pred poroko lahko zavira razvoj vajinega odnosa

Ljubezenski odnos med žensko in moškim se razvija in gre skozi različne faze. Najprej se spoznavata, se srečujeta kakor znanca, prijatelja. V določenem trenutku se odločita, da bo njun odnos postal zveza. To je čas, ko se spoznavata še bolj intenzivno in se vse bolj zbližujeta. Po določenem času naj bi se odločila, da želita ostati skupaj za vedno. Če je  tako, potem postane to čas zaročenosti, ki ji sledi poroka.

Dogaja se, da moški vztraja pri spolnosti pred poroko. Eden izmed razlogov (pa ne edini) je lahko tudi ta, da se sam ne bi preveč angažiral v zvezi in še manj v zakonu. In padajo razlogi, da je zakon pomembna stvar in da se morata tudi na ta način spoznati. Del žensk se strinja. Minevajo meseci in leta, pa se stopnja njegove angažiranosti sploh ne poveča. Poveča pa se stopnja frustracij, ki jih doživlja ženska.

Pomisli, kdaj si v življenju naredila kako spremembo – ko ti je šlo vse gladko ali ko si imela težave? Ljudje se spreminjamo šele takrat, ko se moramo. Tako, na primer, ko zboliš, začneš skrbeti za svoje zdravje, ko nekoga izgubljaš, se začneš truditi za odnos, ko gre v službi slabo, začneš iskati novo …


Couple Problem

Preberite še:
Znanost o nezvestobi. Zakaj varamo?

Intimnost namesto strasti

Večina moških, ko dobi vse, kar hoče (tvojo pozornost, čas, predstavitev na domu, spolni odnos), ne čuti nobene “bolečine”. Zato ne čutijo potrebe po kakršnikoli spremembi. Zanje je dobro tako, kot je, in nič ni treba spreminjati. Živijo kakor v zakonu in zakaj bi bilo to treba formalizirati?

Takega položaja se ženske zelo težko rešijo. Navsezadnje mu je dala vse – tako na telesnem kot na čustvenem področju. Vložila je res veliko. To lahko primerjamo s čakanjem na avtobusni postaji. Dlje ko čakam avtobus, ki zamuja, težje mi je oditi, ker morda bo pa ravno zdaj pripeljal. Če deluje v primeru čakanja na avtobus (ko vložiš samo nekaj minut), pomisli, kako močno deluje v odnosu, kamor ste vložili praktično vse.

Posledica je, da je cel kup deklet nesrečnih. Čutijo, da se igrajo dom, da se igrajo zakon. Sanjajo o poroki, a še naprej čepijo v svojih zvezah in računajo, da se bo nekaj čudežno spremenilo.




Preberite še:
Je vajina ljubezen pristna? Spoznajte štiri lastnosti svojega fanta oziroma dekleta

Čudežev ni

V odnosih pa ni čudežev. Spremembe so rezultat dela in to dela obeh strani. Nič se ne bo spremenilo, dokler ne začnete zahtevati in postavljati meje. Veliko žensk ne naredi nič, saj se bojijo, da jih bo partner zapustil in bodo ostale same. Zato ždijo na mrtvi točki.

Če počakate s spolnim odnosom do poroke, se lahko prepričate:

  • ali mu je res mar za vas,
  • če in kako skrbi za vajino zvezo,
  • ali upošteva vaše potrebe in
  • do katere mere se je pripravljen žrtvovati.

Ko nadzirate svojo strast, dovolite intimnosti in angažiranosti, da se v vajinem odnosu razvijata. Ponujate priložnost, da bi se vajin odnos razvil v polnosti, zacvetel. Ne igrate se zakona, ne pretvarjate se, ampak živite v resnici.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.


COUPLE IN FRONT OF CATHEDRAL

Preberite še:
Zakaj je zakonski odnos podoben gradnji katedrale


COUPLE

Preberite še:
Se res da krepiti intimnost tako, da par nima spolnih odnosov?


COUPLE LOVE

Preberite še:
Pet nasvetov, kako dočakati 60. obletnico poroke

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.