Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ekskluzivne fotografije: raziščite najstarejšo cerkev na svetu

JORDAN,EXPLORE

Jeffrey Bruno | Aleteia

Jeffrey Bruno - objavljeno 26/11/18

Arheologova slutnja je privedla do neverjetnega odkritja

Sonce bo vsak trenutek zašlo in nežna morska sapica z vonjem po soli se vije po starodavnem pristaniškem mestu Akaba v Jordaniji. Razigrani kriki otrok se razlegajo izmed ruševin najstarejše namensko zgrajene cerkve na svetu ter nudijo nenavadno nasprotje med preteklostjo in sedanjostjo.

Akaba, ki se je v starodavnih časih imenovala Elat in leži na severovzhodnem delu obale Rdečega morja v Akabskem zalivu, vzhodno od Sinajskega in zahodno od Arabskega polotoka, je že več tisoč let pomembno pristaniško mesto. Omenjena je v devetem poglavju Prve knjige kraljev: “V Ecjon Geberju, ki je pri Elatu na obrežju Trstičnega morja v edomski deželi, je kralj Salomon napravil ladjevje” (1 Kr 9,26). Tudi kraljica iz Sabe je okoli 10. stoletja pred Kristusom obiskala dvor kralja Salomona na tem območju. Toda vloga stavbe pri razvoju prve krščanske cerkve se počasi šele začenja razkrivati.


GORNJI GRAD CATHEDRAL

Preberite še:
Veste, kje je največja cerkev v Sloveniji?

Najdba

Leta 1998 so arheologi pod vodstvom profesorja S. Thomasa Parkerja z Državne univerze v Severni Karolini opravljali raziskovalno delo in odkrili vrsto zidov in skupino 24 grobnic v neposredni bližini. Ko so nadaljevali z izkopavanjem, je simetrija postala očitna. Odkrili so ostanke stavbe, obrnjene proti vzhodu, v obliki bazilike z osrednjo in dvema stranskima ladjama. Našli so obokana vrata, kar je bila nekoč verjetno obokana ladja, in kamnito stopnišče, ki je nakazovalo, da je obstajalo še eno nadstropje. Zidovi so bili visoki okoli štiri metre in pol ter debeli malce manj kot en meter. Nekatera odkritja bi bila znana tudi sodobnim kristjanom: skrinja za nabirke, zakristija, kor in preddverje.

Cerkev naj bi bila sedež akabskega škofa, ki je bil udeleženec prvega nicejskega cerkvenega zbora leta 325. To pričuje o pomenu krščanskega občestva na tem območju.


SVETA GORA

Preberite še:
Sveta Gora in “njena Urška”


CATHEDRAL COLOGNE

Preberite še:
Cerkve, ki podirajo rekorde

Leta 2014 cerkev vpisana v Guinessovo knjigo rekordov

Na podlagi kovancev in drugih izkopanih predmetov naj bi arheološko najdišče segalo v leto 294, s čimer je nekaj desetletij starejše od bazilike Jezusovega rojstva iz leta 322 in bazilike Božjega groba iz leta 327, s tem pa najstarejša stavba na svetu, zgrajena kot cerkev. Leta 2014 je bila vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot “najstarejša namensko zgrajena krščanska cerkev na svetu”.

Čeprav je morda najstarejša, pa ni dolgo služila svojemu namenu. V času Dioklecijanovega velikega preganjanja kristjanov med letoma 302 in 313 naj bi bila cerkev opuščena in pozneje porušena. V naslednjem desetletju so jo obnovili, dokončno pa jo je pogubil močan potres leta 363. Kar je od cerkve ostalo, je prekril obalni pesek, ki je predstavljal njeno grobnico do odkritja ruševin konec dvajsetega stoletja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


BELLS

Preberite še:
Kako so zvonovi prišli v cerkvene zvonike


COPTIC CHURH IN ETHIOPIA

Preberite še:
Neverjetno potovanje do cerkve, ki je vklesana v gorovje


SVETI MIHAEL BARJE

Preberite še:
Tako poceni, pa tako osupljiva: Plečnikova cerkev na Ljubljanskem barju

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.