Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ščepec nostalgije: Stična mladih skozi leta

STICNA 2011

P. BRANKO PETAUER

2011

Lojze Grčman - objavljeno 14/09/18

Srečanja mladih preteklih let stiški pater predstavlja skozi svoj objektiv in besedo

Pater Branko Petauer je bil na vseh srečanjih mladih. Ne le to, on je v Stični ves čas, saj je v znameniti samostan tega dolenjskega kraja prišel že leta 1983. Odtlej je bil vselej poleg, v različnih vlogah, tudi s fotoaparatom, ki je njegova velika ljubezen, konjiček in talent. Tu je serija njegovih fotografij, posnetih tudi na posebnih kotičkih, ki jih p. Branko pozna kot lasten žep.




Preberite še:
Kaj svežega prinaša Stična mladih 2019?

Zdravilo proti osamljenosti

“Marsikdaj se danes mladi počutijo osamljene. V razredu morda večina ali precej sošolcev ni vernih. Ta množica v Stični mladim pokaže, da niso sami. Še veliko drugih je, ki verujejo v Boga, živijo po zapovedih in se trudijo biti kristjani. Srečanje mladim daje pogum,” razmišlja stiški menih, doma sicer iz Šmarja pri Jelšah, ki je v Stično prvič prišel še kot bogoslovec.

Tedaj je srečanje večji poudarek dalo molitvi, zdaj ima bolj festivalski odtenek. Včasih je pri tem treba tudi izstopiti iz cone udobja, na primer zaradi muhastega septembrskega vremena. A v Stični to ni težko.

Še nekaj fotoutrinkov iz Stične:

“Lani ali predlani je med mašo ne le deževalo, ampak kar lilo. Iz bližnje stavbe sem gledal fante in dekleta, kako so pod dežniki mirno sedeli na tleh, poslušali pridigo in sodelovali pri maši. Nobenega bežanja pod streho ni bilo. Čutil sem, da jim maša pomeni več kot to, da so suhi oziroma več od njihovega udobja. Res je bil lep pogled na tisoče dežnikov,” je nad prireditvijo, ki je že več kot 35 let nekakšen oprimek vere za mlade, navdušen p. Petauer.


STICNA

Preberite še:
Skrivnostni beli menihi, ki zdravijo ljudi

Zadnja leta v kraj s starodavnim samostanom, ki je skupaj z župnijo veliko pripomogel k razvoju srečanja, na tretjo septembrsko soboto prihaja med 5.000 in 8.000 ljudi. Največja udeležba pa je bila leta 1996, v letu papeževega obiska, ko je v Stično prišlo kar 10.500 ljudi.




Preberite še:
Kako je 11. september ameriškega časnikarja usmeril na novo pot


CHILD CROSS

Preberite še:
Ali veste, kako pomembno je znamenje križa?


Woman and Man Building

Preberite še:
Molite k svetemu Jožefu, ko se lotite gradnje ali obnove hiše

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.