Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj nasvetov za učinkovito “jesensko čistko” garderobne omare

SMILING WOMAN

SHUTTERSTOCK

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/09/18

Poletje je minilo hitreje, kot bi lahko rekel keks, in že na vrata trka jesen

S prihodom novega šolskega leta se neizogibno zazremo v garderobno omaro. Najtanjša poletna oblačila pospravimo, na plano pa potegnemo jesenske kose. Verjetno si vsi želimo, da bi imeli v garderobni omari pregled nad oblačili ter da bi bila v njej oblačila, ki nam bodo dobro služila. Kako naj se torej lotimo pospravljanja garderobne omare, da bo rezultat kar najboljši?

Prvi kup: obdrži

Med pregledovanjem oblačil te vzemimo iz omare, se kritično zazrimo vanje (nekatere stvari je dobro tudi pomeriti) in jih razdelimo na tri različne kupe. Na prvem kupu naj bodo stvari, ki jih radi nosimo, so nam prav in so v dobrem stanju. Ta kategorija je seveda najpreprostejša in nam ne povzroča sivih las.


WOMAN IN FRONT OF THE CHURCH

Preberite še:
Je kratko oblačilo res neprimerno za v cerkev?

Drugi kup: obdrži, ampak popravi

Na drugem kupu naj bodo oblačila, ki bi jih nosili, če …. Pod ta če običajno spadajo določeni popravki, ki jih oblačilo potrebuje. Primeri takšnih popravkov so: odpadel je gumb in ga je treba prišiti; odparal se je rob in ga je treba prišiti; oblačilo nam je rahlo predolgo ali preširoko, sicer bi ga z veseljem nosili; oblačilo ima madež, ki ga ne moremo sami odstraniti, in ga je treba odnesti v čistilnico, da ga profesionalno očistijo … Naslednji korak je povsem logičen: oblačila s tega kupa kar najhitreje odnesimo k šivilji ali v čistilnico, da jih bomo lahko spet nosili.

Tretji kup: nasvidenje

Na tretji kup pa uvrstimo stvari, ki jih ne nosimo več in nam s tega vidika povzročajo gnečo v omari. To so oblačila, ki jih sicer hranimo za “takrat, ko shujšam za pet kilogramov”, pa oblačila, na katere smo morda sentimentalno navezani (recimo, da smo nekaj nosile v vseh nosečnostih, a smo z nosečnostmi in rojevanjem zagotovo končale), oblačila, ki preprosto niso več videti lepo (preveč uničena, raztrgana, zmuckana, raztegnjena ali skrčena zaradi nepravilnega pranja …).

Vsa ta oblačila nas pravzaprav spravljajo v slabo voljo vsakič, ko jih zagledamo, kajne? Mnogo bolje nam bo, če se jih torej znebimo. Lepe stvari dajmo naprej, recimo mami, hčerki, sestri, prijateljici …, ali podarimo v dobrodelne namene. Kar pa je resnično odslužilo svojemu namenu in ne moremo niti reciklirati več, preprosto zavrzimo.


CLOTHES

Preberite še:
Imate doma oblačila, ki jih ne nosite več? Preberite, kaj vse se da storiti z njimi

FASHION
Bokan - Shutterstock



Preberite še:
Kaj sporočamo s svojim slogom oblačenja?

V omaro sodijo le čista in brezhibna oblačila

Vsa oblačila, ki niso sveže oprana, zlikana ali iz čistilnice, pa bi potrebovala osvežitev, nato očistimo oziroma operimo. V urejeni garderobni omari so le čista oblačila, ki jih lahko takoj potegnemo na plano in oblečemo. Tako tudi preprečimo, da bi v omari vladal zatohel ali postan vonj. Dodamo lahko tudi vrečke s sivko, ki čudovito osvežijo vonj omare.

Če v omari ni oblačil z madeži, zmečkanih oblačil ali takšnih z manjkajočimi gumbi, se s tem izognemo tudi jutranji slabi volji. Ta se pojavi, ko bi radi nekaj oblekli, a šele ko oblačilo že navlečemo nase, ugotovimo, da v njem pravzaprav ne moremo med ljudi.

V omari naj bodo oblačila pospravljena po kategorijah

Ko pospravljamo oblačila nazaj v omaro, je najbolje, da jih zlagamo po kategorijah, recimo majice z dolgimi rokavi na en kup, majice s kratkimi na drugega. Bombažne jopice in puloverje na en kup, volnene na drugega. Na obešalnike ‒ če nam prostor le dopušča ‒, obesimo bluze, obleke in srajce, obvezno pa suknjiče, krila in plašče.

Če imamo možnost, dajmo v en del omare službena oblačila (recimo kostime, poslovne obleke in podobno) in ločeno od njih oblačila za šport ter prosti čas. Nekateri ljudje si znotraj kategorij zložijo oblačila tudi po barvah ali barvnih družinah, spet drugi po kompletih, tako da je v jutranji naglici vse kar najbolj pri roki. Naj vam ustreza tako ali drugače, omara mora služiti vam in ne obratno, zato se vsaka investirana urica v njeno urejenost še kako izplača na dolgi rok.


SOPHIE HABSBURG

Preberite še:
Sophie Habsburg: Današnja moda uničuje našo ustvarjalnost


FASHION

Preberite še:
5 razlogov, zakaj kupovati rabljene obleke


MESSY HOME

Preberite še:
Sem morda oseba, ki kopiči stvari?

Tags:
moda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.