Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na kaj morate biti pozorni, ko povabite prijatelje na obisk

Królestwo Boże przychodzi przez relacje

Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 24/08/18

Ena od preizkušenj, ki jih ne pričakujemo, ko se preselimo na svoje, je, da nenadoma sami postanemo gostitelji

Dokler smo živeli doma, so za to poskrbeli starši, zato morda še ne znamo biti dobri gostitelji, ko ta naloga pade na naša ramena.

Čeprav so navade v zvezi z obiski od osebe do osebe različne, nekaj splošnih pravil vendarle velja za vse.


WOMEN,FRIENDS,LAUGH,CAFE

Preberite še:
Skrivnost, kako do resnično globokega prijateljstva

1. Pospravite, a ne pretiravajte

Verjamem, da prav vsi malo pospravimo, preden povabimo kogarkoli na obisk. Pa vendar – naj ne bo glavni fokus priprav na obiske predhodno čiščenje in pospravljanje, sploh če so med obiski otroci, zaradi katerih bo tako ali tako treba pospraviti tudi po njihovem odhodu.

Razmišljajte torej praktično – pomembno je, da imate čiste stole, fotelje ali kavč, kjer bodo gostje sedeli, da je pobrisana miza, na katero boste položili hrano in pijačo in da imate pripravljene prostore, kamor bodo obesili jakne, plašče, odložili torbe, morda dežnike. Če bodo opazili, da ste za njih in njihove stvari – tudi čisto fizično – pripravili prostor v svojem domu, se bodo počutili dobrodošle. Čiščenje oken ali pranje zaves pa ni potrebno – pravi prijatelji bodo gotovo bolj pozorni na vas kot na splošno čistočo doma. Če pred obiski že morate čistiti steklo, raje oplaknite lepše kozarce. Gotovo so bolj redko v rabi in se je zato na njih že nabralo nekaj prahu.


DZIEWCZYNKA SIĘ UCZY

Preberite še:
4 vprašanja, da boste izvedeli, kaj se z vašim otrokom resnično dogaja

2. Sezuvanje in copati

Navada, ki po svetu ni običajna, a pri Slovencih povsem ukoreninjena, je sezuvanje pri vratih in obuvanje copat. Če želite biti dobri gostitelji, ne govorite gostom, da se jim ni treba sezuvati, če tega resnično ne mislite. Pa tudi če, jih ne odvračajte od sezuvanja, če so to že storili. Preprosto dajte gostom izbiro, naj se sami odločijo, ali bi bili raje bosi ali obuti. Ponudite pa jim na voljo kakovostne copate v različnih velikostih, da bo vsakdo našel ustrezne. Naj ne bodo copati za goste vedno le odvečni, ponošeni pari, ki jih nihče v hiši ne potrebuje ali želi.

DINNER
Lstockstudio - Shutterstock

KOBIETA ZAKRYWA USTA

Preberite še:
Pogosto ocenjujete in obsojate? Preprost način, kako to spremeniti

3. Prava mera med Marto in Marijo

Verjetno vsi poznate svetopisemsko zgodbo o Lazarjevih sestrah, Mariji in Marti, od katerih je prva sedla k Jezusovim nogam in poslušala njegove besede, druga pa si je dala veliko opravka s strežbo. Čeprav Jezus okrca le Marto, pa moramo kot gostitelji najti neko pravo mero med obema.

Noben gost ne bo vesel, če se boste ves čas obiska ukvarjali le s tem, ali ima poln kozarec, ter neprestano izginjali v kuhinjo in nosili na mizo. Prav tako pa nisi dober gostitelj, če se preprosto usedeš in klepetaš in povsem pozabiš, da bi gost lahko bil tudi žejen, lačen ali pa bi potreboval premor za stranišče.

Predvsem pa upoštevajte gostove želje. Če prosi samo za kozarec vode, mu jo brez ugovarjanja postrezite, čeprav imate poln hladilnik najrazličnejših pijač, ki ste mu jih hoteli ponuditi.

4. Kdaj bo obiska konec?

Morda se sliši trapasto, ampak najbolj neprijetni so obiski, ki se kar ne končajo in ne končajo. Če se gost pri vas izjemno udobno počuti in se mu nikamor ne mudi, lahko ostane dlje, kot ste načrtovali. Morda pa je le preveč vljuden, da bi sam predlagal, da je čas za slovo. Ali pa sta glede tega preveč vljudna oba. Zato ni nič narobe, če se že ob dogovarjanju za obisk okvirno zmenite, kdaj naj bi se začel in tudi kdaj naj bi se končal. Seveda ta nasvet uporabite takrat, ko boste preveč zaposleni ali utrujeni. Tako pri poslavljanju ne bo nobenih nevšečnosti.

Predvsem pa boste dobri gostitelji postali z veliko prakse. Zato povabite prijatelje na obisk, pridobite čim več izkušenj in se učite iz napak.


SMILING WOMAN

Preberite še:
Mirna in osredotočena ženska. To so njene navade


FEELING PREGNANT BELLY

Preberite še:
Želim si, da ne bi bila tako ljubosumna na nosečo prijateljico


LITTLE,GIRL,CONTENTMENT

Preberite še:
Namesto čokolade: devet načinov, kako do instantne sreče

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.